Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cristian Diaconescu, de la diplomatie la Primarie

Vineri, 11 Aprilie 2008, ora 15:57
1734 citiri
Cristian Diaconescu, de la diplomatie la Primarie

Judecator inainte de 1989, cu o cariera in diplomatie inceputa in anii 1990, Cristian Diaconescu este acum candidat la Primaria Generala a Capitalei. El s-a remarcat in timpul guvernarii Nastase, cand a fost numit ministru al Justitiei si s-a inregimentat in PSD, partid a carui conducere nu exclude sa o preia.

Astazi senator, purtator de cuvant al PSD si vicepresedinte al partidului pe domeniul politica internationala si relatia cu comunitatile romanesti, Cristian Diaconescu a absolvit, in 1983, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Intre 1983 si 1985 a fost judecator la Judecatoria Sectorului Agricol Ilfov, iar intre 1985 si 1989, la Judecatoria Sectorului 4, Tribunalul Municipiului Bucuresti. Din 1989 pana in 1990, a activat ca inspector de specialitate in Ministerul Justitiei, iar din 1990 pana in 1993, ca diplomat in Delegatia Permanenta, ulterior Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE.

In 1992, a urmat cursurile de specializare ale Centrului pentru prevenirea conflictelor in domeniul masurilor pentru cresterea increderii si securitatii in Europa, in 1993 a devenit cadru didactic asociat la catedra de Drept International Public din cadrul Universitatea "Hyperion", pentru ca in 1995 sa devina membru fondator in Fundatia Colegiului National de Aparare.

In perioada 1993-1995, Cristian Diaconescu a fost coordonator al sectiei de cooperare in domeniul politico-militar al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), intre 1995 si 1996, diplomat in Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, adjunct al sefului misiunii pentru domeniile politico-militar si de securitate ale OSCE, iar intre 1996 si 1997, diplomat in Directia OSCE din MAE si, in paralel, secretar stiintific al ADIRI.

In 1997 a devenit profesor in cadrul Colegiului National de Aparare, tinand cursuri privind tematica securitatii si cooperarii europene si euro-atlantice. A ramas in structurile Ministerului Afacerilor Externe si dupa schimbarea de regim din 1996, fiind, intre 1997 si 1998, director al Directiei OSCE si de Cooperare cu Structurile Subregionale din MAE, iar intre 1998 si 2000, director general al Directiei Generale Juridice si Consulare din MAE.

In 1999 a devenit doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti cu tema "Protectia personalitatii umane prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului", iar in perioada mai-decembrie 2000 a avut functia de secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN).

Dupa castigarea alegerilor din 26 noiembrie 2000 de catre PDSR, Cristian Diaconescu a fost numit, in decembrie 2000, secretar de stat pentru afaceri bilaterale in cadrul MAE, functie pe care a indeplinit-o pana in ianuarie 2004. In perioada ianuarie 2004-martie 2004, a fost secretar de Stat pentru Afaceri Europene in cadrul MAE.

La inceputul anului 2004, Cristian Diaconescu a intrat in PSD si a fost imediat avansat in functia de vicepresedinte in Biroul Coordonator, organism de conducere al PSD desfiintat la inceputul anului 2005. Intrarea in atentia publica a lui Diaconescu a avut loc odata cu numirea sa, in 2004, in functia de ministru al Justitiei.

Pe 22 februarie 2005, Cristian Diaconescu a anuntat, la Realitatea TV, ca va candida pentru functia de presedinte al PSD la Congresul programat in aprilie 2005. Ulterior, insa, Diaconescu l-a anuntat personal pe Ion Iliescu ca nu va recurge "la un asemenea gest necugetat".

Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
#primarie, #Bucuresti, #Diaconescu , #PSD