Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a fost numit consilier prezidențial, de președintele interimar Ilie Bolojan. Într-un context marcat de tensiuni între SUA și UE, Diaconescu și-a exprimat punctul de vedere.
În opinia fostului ministru de Externe, nu trebuie să existe negocieri de pace fără a-l pune la masă pe Volodimir Zelenski. De asemenea, nu doar Ucraina trebuie să facă anumite concesii, e de părere Diaconescu.
„În Ucraina, discuția Trump-Putin se consideră a fi o chestiune de etapă. Din punct de vedere al ucrainenilor: unu, n-au participat la discuție, doi, compromisurile par a fi doar de partea Ucrainei. Care sunt compromisurile de partea Federației ruse? Nu există negociere fără compromis reciproc.
Dar situația este în evoluție. S-a folosit foarte mult cuvântul diplomatic. Ce înseamnă asta? Diplomatic, înseamnă că a încetat violența. Noi, când predăm diplomație spunem 'câtă vreme voi trageți unul în altul, nu ne cereți nouă să facem negocieri în paralel, să găsim soluții!'. Care ar fi motivația pentru care s-ar înceta focul? Din partea agresorului, evident... E greu de spus", a comentat Diaconescu, la Antena 3.
Consilierul prezidențial crede că la masa negocierilor vor sta și reprezentanții UE.
„Urmează dezbaterea între americani și europeni care nu va cuprinde numai Ucraina. deocamdată victoria cum vor dori să anunțe și Trump și Putin va fi încetarea focului. Dar în discuția cu europenii dincolo de aceste aspecte militare vor fi și o serie de alte teme.
(...) Pentru că de exemplu industria germană asigură 4,5 milioane de locuri de muncă în SUA. Dacă nu discută americanii cu europenii, discută chinezii cu europenii care au 90% din mineralele esențiale, inclusiv prelucrarea lor", a precizat diplomatul.
Cristian Diaconescu, Simona-Livia Maftei, Bogdan Mazuru și Bianca-Teodora Firezar au fost numiți vineri prin decret în Administrația Prezidențială de către președintele interimar Ilie Bolojan.
Cristian Diaconescu va îndeplini, din 17 februarie, funcția de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională. El îl va înlocui în această funcție pe Ilie Oprișor, care a fost eliberat din funcție vineri la cerere.
Diaconescu a fost vicepreședinte al Senatului, ministru al Justiției în Guvernul Adrian Năstase și ministru de Externe în Guvernul Boc, din partea PSD. Diaconescu a fost și șeful cancelariei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu, dar și președinte al PMP; partid fondat de Băsescu. Diaconescu a candidat în alegerile prezidențiale din 2024, dar și la Primăria Capitalei, în 2008, fără succes.
Ion Oprișor, cel pe care îl înlocuiește Diaconescu, a fost consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis din data de 6 martie 2015. El este general în rezervă și a deținut diverse funcții executive în cadrul Comandamentului Artileriei, Statului Major General și în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, având diferite grade, de la locotenent la general.
Într-un interviu acordat pentru Ziare.com, în decembrie 2024, Diaconescu susținea că și România trebuie să fie la masa negocierilor.
Un bun conducator se cunoaste dupa consilierii pe care si-i alege . Vezi tot