Cristian Diaconescu, despre UNPR, saraci si ce pericol ne pandeste dinspre UE - Interviu (I)

Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:36
7956 citiri
Cristian Diaconescu, despre UNPR, saraci si ce pericol ne pandeste dinspre UE - Interviu (I)
Foto: Ziare.com

Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu de la UNPR, a acordat un interviu Ziare.com, in care a raspuns intrebarilor referitoare la formatiunea din care face parte, la guvernare, Constitutie, reorganizarea teritoriala si problemele cu care se confrunta Romania.

In prima parte a acestui interviu, senatorul UNPR a vorbit despre faptul ca partidul sau isi propune un scor de circa 10% in alegerile din 2012, anuntand totodata ca acesta pregateste cel putin doua proiecte care vizeaza zona sociala. Primul dintre acestea se refera la instituirea unei taxe de solidaritate, iar al doilea, la acordarea de alimente subventionate pentru populatia cu venituri foarte reduse, care din 2012 nu va mai beneficia de ajutoarele de acest tip oferite de Uniunea Europeana.

Referindu-se la fondurile europene destinate comunitatilor locale, presedintele de onoare al UE s-a aratat de parere ca folosirea frauduloasa a acestora e un adevarat pericol pentru Romania, intrucat mai multe tari europene vor sa foloseasca acest argument pentru a ne reduce substantial finantarea. Diaconescu mai crede ca raportul pe fonduri europene este mai periculos pentru Romania decat un eventual raport cu probleme pe Mecanismul de Cooperare si Verificare.

In acelasi interviu, Cristian Diaconescu a vorbit si despre reorganizarea administrativ-teritoriala, pe care o considera foarte importanta pentru Romania, dar si despre raporturile din cadrul coalitiei, pe care le considera esentiale pentru masurile de austeritate care au salvat Romania.

Urmareste mai jos prima parte a interviului cu vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu:

Domnule Diaconescu, in primul rand vreau sa va intreb despre UNPR, cum credeti dumneavoastra ca sta in acest moment si ce perspective are, in conditiile in care majoritatea sondajelor il dau sub pragul electoral?

Din datele interne pe care le cunosc, strict inregistrati, cu carnet, avem 156.000 de membri. Avem organizatii pana la nivelul oraselor medii, in toate comunitatile din Romania. Sigur, prin trecere de la alte partide, sunt parlamentari, avem primari de orase mari si mijlocii. Asa cum arata situatiile pe care noi le avem, oricum am trece de pragul electoral, speranta noastra e sa trecem de 10% in perioada urmatoare. Sunt cateva sute de primari care si-au exprimat adeziunea semnata fata de UNPR. In toamna va fi o reuniune la Bucuresti in care ii adunam, lucrurile sa fie cat sa poate de certe.

Tinand cont si de disponibilitatea a peste 40% dintre romani de a face altfel de politica, de a se implica totusi in politica, si de faptul ca 60% din cei care in UNPR sunt oameni care nu au mai facut parte din alte partide politice, avem o speranta relativ normala in legatura intrarea in Parlament, dar inainte de toate, cu alegerile locale, acolo va fi un moment reper, un moment extrem de important. Sondajele noastre ne arata un procent de aproximativ 7%, sigur in masura in care, atunci cand se fac investigatiile sociologice, se au in vedere si zonele cum ar fi Bucuresti, sectorul agricol Ilfov, Olt, Dolj, Gorj sau Iasi, Neamt, zonele in care ponderea politica e ceva mai semnificativa. Sigur, in alte zone, lucrurile nu sunt foarte dezvoltate din punct de vedere politic, dar cam asa stam, ca imagine de ansamblu.

In al treilea rand, exista o foarte mare dezamagire in legatura cu partidele politice. Sigur, speranta noastra e sa oferim o alternativa de a face altfel politica. Dar nu cred, pe de alta parte, nu cred ca cineva din partidele politice mari isi face iluzii in legatura cu nivelul de incredere de care se bucura. Sigur, atunci cand discutam de optiunea de vot, exista un electorat strict atasat unui partid de ani de zile, dar exista si foarte multi oameni care isi pun problema daca se poate gasi si o alta alternativa. Noi speram sa facem o politica, asa incat aceasta alternativa ramane viabila. Ramane de vazut.

Dar credeti ca identitatea politica a UNPR e inca in dezvoltare?

E inca in dezvoltare, e corect ce spuneti. E inca in dezvoltare, am prins un moment politic foarte complicat pentru Romania, alegand intre ideea de a pastra o stabilitate care, iata, se dovedeste esentiala daca vorbim de economie si aceea de a ne atasa unui proces de disolutie care poate crea nu incredere, ci simpatie, pe un termen relativ scurt care s-ar fi evaporat cat se poate de repede, pentru ca, pana la urma, romanii tind spre echilibru, spre stabilitate.

Consideram, cel putin pe acest palier, ca politicieni, ne-am facut datoria, cu toate injuraturile pe care le-am primit din toate directiile. Ca partid, identitatea de centru-stanga, intr-un moment in care guvernul e obligat sa ia masuri de austeritate e greu perceput. Mai e un an pana la alegeri, speram ca lucrurile vor putea fi reglate.

Cu ce proiecte va veni UNPR pentru a se diferentia de celelalte partide?

Ca si demers in coalitia de guvernare avem o serie de rezultate legate de pensia minima, legate de aspecte sociale. Suntem, intr-un fel, factorul de echilibru intr-o coalitie foarte de dreapta. Categoric, sper ca proiectele de care in mod clar trebuie sa ne atasam trebuie sa fie si identificabile ca fiind ale UNPR. Insistam pe taxa de solidaritate. Nu a fost foarte bine intampinata, din foarte multe zone ale spectrului politic romanesc aceasta idee. E aproape evident ca ceea ce functioneaza natural in alte state e dificil de obtinut, aceasta solidaritate, chiar si prin lege.

Avem in vedere, si in toamna vom depune proiectul de lege, privind sprijinul, o categorie de sprijin in alimente, subventionate de stat, pentru zona cea mai saraca a societatii romanesti, pentru pensionari in special. E proiectul pe care Uniunea Europeana il pune in aplicare si diversi primari il arata ca fiind al lor, e acel spijin in 4-5 categorii de alimente care se dau celor cu pensii foarte mici, care se va opri in 2012. Expira perioada in care a fost bugetat. E absolut necesar sa venim cu o astfel de initiativa legislativa, am discutat-o preliminat in coalitie. Sigur ca exista un sprijin generic dar, dincolo de componenta sociala evidenta, e ceva de care multi din oamenii din Romania au nevoie. Speram ca aceasta initiativa va fi promovata de Guvern si va intra in dezbatere de urgenta in Parlament.

Mai avem in vederea discutarea, de aceasta data cat se poate de serios, a problemei restructuratii administrativ teritoriale, care, din pacate, a alunecat pe o zona etnica, care nu poate inlocui principalele teme: descentralizarea, modul in care decizia se apropie de primarii, eficientizarea sistemului de educatie, a celui medical si, de ce nu, la o anumita reorganizare a structurilor informale la nivel local care, cu aceeasi oameni, aceleasi inclinatii si aceeasi birocratie, gestioneaza comunitatile de ani de zile - o fac intr-o maniera transpartinica, generatoare de coruptie.

Doua treimi din cetatenii Romaniei sunt nemultumiti de ceea ce se intampla la nivel local. Aceasta chestiune trebuie sa inceteze.

Apoi, trebuie sa ne uitam la ceea ce se intampla la nivelul comunitatilor locale. Fara a exonera centrul de responsabilitatile sale, modul in care vor fi reflectate, in raportul Comisiei Europene, mecanismul de absorbtie a fondurilor la nivel local s-ar putea sa conteze, politic pentru Romania, mai mult decat Mecanismul de Cooperare si Verificare, e un moment in care fiecare stat european se uita la modul in care sunt cheltuite fondurile, mai ales in conditiile in care apar semnale de pervertire a mecanismului de folosire fondurilor europene.

Exista intentia, in statele europene, de a folosi aceasta evaluare impotriva Romaniei. E o situatie complicata si va trebui sa fim extrem de atenti din punctul asta de vedere.

Credeti ca un minister al fondurilor europene ar ajuta?

Cu o singura conditie, ca intr-adevar, prin vointa politica sa facem din acest minister o institutie cu atributii si responsabilitati puternice. Daca ne oprim la ideea de a crea un alt partener al Bruxelles-ului cu care sa dialogheze in Romania, da, e bine, dar e de departe insuficient. Motiv pentru care acest minister trebuie sa aiba responsabilitati de management, de control, clar stabilite prin lege si extrem de intruzive, pentru ca altfel, prin legislatia actuala, atat comunitatile locale, cat si structurile centrale, nu au obligatii legale de a coopera cu o institutie centrala. Daca avem curajul sa uitam de politica din acest punct de vedere, sa asiguram folosirea fondurilor europene nu numai din punct de vedere politic, ci si din punct de vedere tactic, atunci am reusit. Eu asa as vedea vointa politica.

Vizeaza UNPR acest minister sau largirea prezentei sale in Guvern, la o foarte probabila remaniere, din toamna?

Nu. Deocamdata, primul ministru nu a pus in discutia Coalitiei aspectele legate de remaniere, deci ar fi prematur sa abordez eu aceste lucruri. Noi am spus ca, daca va fi nevoie de expertiza noastra tehnica pe anumite domenii, suntem gata sa o oferim, dar nu punem inaintea vointei politice de a avea o coalitie stabila diversele pretentii ale unora sau altora sau oportunisme de orice fel. Pur si simplu, in acest moment nu s-a discutat remanierea in cadrul Coalitiei si nu am abordat nici noi, ininteriorul partidului, acest lucru.

E adevarat insa ca va trebui sa avem un guvern capabil ca, intr-un an electoral, intr-o perioada in care se negociaza bugetul Uniunii Europene, atentia, si intr-un an in care speram ca Mecanismul de Cooperare si Verificare al Uniunii Europene sa fie ridicat in ceea ce priveste Romania, Guvernul sa fie capabil sa isi faca datoria cu prisosinta. Sa nu uitam ca si in zona economica ne aflam intr-un moment extrem de delicat. Eventualele reverberatii ale unor probleme economice, in Grecia, in mod categoric, dar si in Spania, Italia, Portugalia, Irlanda, pot genera consecinte economice complicate pentru Romania, iar Guvernul trebuie sa aiba si capacitatea profesionala si forta politca de a le contracara.

Sigur, nu se mai pune problema unor noi masuri de austeritate, dar se pune problema pachetului de masuri active pentru crestere economica, in primul rand folosirea unor fonduri sanatoase - fondurile de la Comisia Europeana, Fondul Monetar, Banca Mondiala, fondurile europene si atragerea investitiilor sanatoase, pe termen lung.

Nu mai putem vorbi de supraincalzirea economiei prin consum, nu mai putem vorbi de cresterea taxelor si impozitelor pentru finantarea PIB-ului. Da, datoria publica nu e mare in Romania, dar nici productivitatea.

Revenind la problema reorganizarii teritoriale, sunt doua aspecte pe care as vrea sa discutam - prima ar fi reactia Opozitiei, mergand pana la a spune ca Basescu negociaza harta Romaniei cu premierul Ungariei - a doua, despre perspectivele ca UDMR sa accepte o reorganizare

In primul rand, afirmatia ca Basescu ar negocia cu Orban impartirea tarii, e atat de puerila cum nu-mi inchipuiam ca intr-un stat membru al Uniunii Europene mai putem auzi asa ceva. Nu e nationalista, e mai jos de asa ceva.

E vadimista?

Nici macar. E absolut ridicola si nu e o forma de nationalism, e mai jos de nationalism. E doar o zicere, ma mir cine ar mai fi capabil sa asculte o astfel de afirmatie. Astfel de lucruri sunt spuse in conditiile in care nu exista o minimala cunoastere a regulilor de functionare in Uniunea Europeana. Revenind la chestiunea pusa in discutie. Atata vreme cat, fara a uita elementele de identitate etnica, un castig al democratiei in Romania, o consacrare a unor standarde si valori privind minoritatile care chiar ne-a facut cinste in evaluarea europeana si euroatlantica, modul in care s-a intamplat in Romania a reprezentat un model, pe parcursul mai multor guvernari - dar, in egala masura cetatenii de etnie romana, maghiara sau de orice alta etnie sunt interesati de nivel de trai, intr-o viata normala, predictibila pentru ei, pentru ei, familiile lor si pentru tot ceea ce inseamna un trai decent.

Din aceasta perspectiva, practic, o data ce reusim sa gasim metodele prin care, prin reorganizare, reusim sa descentralizam decizia la nivelul primariilor, indiferent de culoarea politica, de profilul etnic, odata ce vom avea un sistem al spitalelor si scolilor bine pus la punct, la nivel european si imediat ce capacitatea de absorbtie a fondurilor europene va fi crescuta la nivel local, o anume emotie de natura etnica se va diminua. In acest moment, practic, si din absenta unor discutii mai aprofundate pe acest palier, a aparut doar aceasta idee a redesenarii unor zone, unor regiuni, fara sa ne referim la problemele economice, posibilitatile de infrastructura, proiectele de mediu, de infrastructura, cand vom porni de la aceste premise, temerile de natura etnica nu-si vor mai gasi rostul.

Exista proiecte la nivel european care presupun regiuni care depasesc doua milioane de locuitori. Nu cred ca cetatenii dintr-o anumita zona vor renunta la aceste proiecte doar pentru ideea de a pastra un anumit numar de cetateni care sa reprezinte o anumita etnie. Ceea ce cred e ca, odata prezentate clar criteriile si unde se ajunge, lucrurile vor fi mult mai simple.

Credeti ca UDMR ar fi dispus si alta varianta?

Nu pot sa vorbesc in numele lor. Acum discutam aspectele legate de descentralizarea deciziei.

Deci descentralizarea se face sigur?

Da. Asta insemnand apropierea deciziei de primarii si, in al doilea rand, reducerea si reorganizarea unitatilor descentralizate, a inspectoratelor, a agentiilor. Nu am auzit pe cineva de la UDMR sa fie nemultumit de aceasta etapa. Si ei considera ca un inspectorat de politie judetean poate fi redus, reorganizat teritorial, ca sa dau un exemplu. In mod evident, o impartirea strict pe harta poate genera nemultumiri.

Sunteti acuzati adesea ca ati fi la remorca PDL, ca sunteti un fel de satelit. Cum sunt raporturile in cadrul coalitiei?

Bun, retorica politica de la Bucuresti...nu ne putem mandri cu prea multa decenta. Si acest lucru pare-se ca il consideram cu totii un rau necesar. Nu stiu la ce e necesar.

Dincolo de aceste aspecte, repet, am avut de ales - sustineam partidul majoritar din Coalitie pentru a lua niste masuri extrem de complicate, pe marginea carora Opozitia broda o alernativa absolut irealista, absolut anormala, din toate punctele de vedere. Tin sa amintesc ca intre retorica de la jumatatea anului trecut si programul de guvernare pe care l-a propus USL e o mare diferenta. Si-au permis sa faca o serie de promisiuni pe care le-au abandonat prin propriul program de guvernare. Va dau foarte multe exemple. Insasi ideea anuntata si mult clamata de renuntare la acordul cu Fondul Monetar, pentru ca apoi sa spuna ca raman in relatie cu Fondul, dar ca vor renegocia.

Revenind, noi am sprijinit nu un partid sau altul, ci stabilitatea acestei tari.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Diaconescu UNPR alegeri 2012, #Cristian Diaconescu UNPR, #Cristian Diaconescu fonduri UE , #senator