Diaconescu se va bate in Parlamentul Olandei pentru intrarea Romaniei in Schengen

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 21:30
3136 citiri
Diaconescu se va bate in Parlamentul Olandei pentru intrarea Romaniei in Schengen
Foto: Ziare.com

Cristian Diaconescu, vicepresedinte al Senatului, va efectua la sfarsitul acestei saptamani o vizita oficiala in Olanda, singura tara europeana care continua sa se opuna aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Vizita va avea loc in perioada 15 - 18 decembrie si este realizata la invitatia vicepresedintelui Senatului olandez, Hans Franken.

Cristian Diaconescu are programate intalniri cu conducerile Comisiei de Politica Externa si Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul de la Haga, precum si cu conducerile partidelor parlamentare din Regatul Tarilor de Jos - Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), Partidul Muncii (PvdA), Uniunea Crestin Democrata (CDA), Partidul pentru Libertate (PVV), Partidul Socialist (SP), Partidul Democrat 66 (D66), Stanga Verde (GL), Uniunea Crestina (CU), dar si cu reprezentanti ai Grupului Independent (FSD).

Evident ca principalele teme ce vor fi abordate sunt evaluarea pe programul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) si aderarea Romaniei la Acordul Schengen, iar la finalul vizitei sunt programate si intalniri cu reprezentantii mass-media din Olanda.

Contactat de Ziare.com Cristian Diaconescu a explicat ce isi propune prin aceasta vizita.

"Este o vizita la invitatia vicepresedintelui Senatului olandez si a mai multor politicieni din Olanda. Este o vizita cu scop politic. Pana acum, datorita naturii obligatiilor asumate, fie am avut contacte la nivelul Executivului, fie la nivel tehnic, atat pe Schengen cat si pe MCV.

Acum intentia noastra este sa avem un dialog politic cu partidele aflate la guvernare, dar nu numai, mai ales in ideea de a vedea reciproc in ce masura putem avea incredere in ceea ce priveste realizarea in cel mai scurt timp a procesului decizional privind MCV si acordul Schengen", ne-a declarat presedintele de onoare al UNPR.

Acesta a reamintit ca in programul de guvernare al Executivului olandez este trecuta o mentiune potrivit careia o decizie in privinta Bulgariei si Romaniei se va lua dupa doua rapoarte pozitive consecutive ale CE privind MCV.

In acelasi timp, la nivelul UE concluzia generala este ca Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la acordul Schengen.

"Este o problema care a intrat in palierul politic de dialog si am considerat important sa o abordam si din aceasta perspectiva. Iar disponibilitatea politicienilor olandezi a fost foarte mare, foarte buna. Este o cale de dialog pe care as vrea sa o exploatam la maximum", a mai afirmat Cristian Diaconescu, precizand ca invitatia i-a fost adresata personal si ca va merge singur in aceasta vizita oficiala.

Intrebat cu ce tip de argumente va incerca sa faca o bresa in pozitia ferma a autoritatilor olandeze, fostul ministru de Externe, totodata fost ministru al Justitiei, a explicat: "Discutam in termenii practici ai raporturilor politice, economice si interinstitutionale, care sunt, in opinia mea, foarte bune in relatia cu Olanda. Discutam si sub aspect tehnic, pentru ca as vrea sa stiu in detaliu care sunt asteptarile si implicit preocuparile partii olandeze pe palierul politic".

"Evident nu imi propun sa schimb cu 180 de grade decizia Olandei"

"Dupa cum stiti Parlamentul olandez este foarte atent la mandatul pe care il da zonei executive in ceea ce priveste angajamentele internationale pe care Olanda si le asuma. Sper ca o serie de clarificari sau aspecte de perspectiva in ceea priveste lupta impotriva coruptiei, birocratia, functionarea administratiei in Romania sunt binevenite si pe palierul politic si nu numai in zona filtrat executiva. Incer sa ma adresez direct, la sursa dificultatilor, ca sa fiu mai clar", a mai spus vicepresedintele Senatului.

Cristian Diaconscu a mai afirmat ca nu ar evita o intalnire si cu cei mai aprigi opozanti din Parlamentul olandez.

"Mi-as dori sa existe disponibilitate de a ma intalni cu absolut toata lumea inclusiv cu partidul de extrema dreapta, care inteleg ca are cele mai serioase rezerve in ceea ce priveste Romania si Bulgaria. Incerc sa imi folosesc inclusiv experienta in domeniul judiciar pentru a vedea exact cum stau lucrurile si pentru a oferi argumentele care sunt, dupa parerea mea, evident in favoarea Romaniei.

Sper ca aceste argumente vor fi intelese. Evident nu imi propun sa schimb cu 180 de grade decizia Olandei, dar mi se pare absolut necesar sa clarificam niste lucruri pe un palier care, repet, nu a fost accesat, din varii motive, extrem de frecvent in aceasta perioada", a mai afirmat Cristian Diaconescu.

Basescu ataca Olanda pe Schengen: Nu Romania, din neputinta, a legalizat prostitutia!

Conform programului stabilit, vicepresedintele Senatului roman va fi prezent in Parlamentul olandez vineri, urmand ca la final sa aiba si intalniri cu presa.

"Vreau sa avem o discutie cat se poate de larga, de deschisa. Nu este absolut nimic confidential, este o problema de prezentare si de evaluare la vedere a situatiei sistemului judiciar din Romania. Vreau sa fie si presa implicata, pentru ca si acolo au existat o serie de evaluari, comentarii", a mai subliniat Cristian Diaconescu, exprimandu-si convingerea ca facand mai bine cunoscute argumentele Bucurestiului ar putea inregistra un rezultat pozitiv.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...