Diaconescu: Senatul a refuzat publicarea declaratiilor de avere

Luni, 05 Iulie 2010, ora 19:54
1681 citiri
Diaconescu: Senatul a refuzat publicarea declaratiilor de avere

Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a anuntat ca Biroul Permanent al Senatului a respins solicitarea Uniunii de publicare a declaratiilor de avere, apreciind aceasta reactie drept "aberanta" si avertizand ca UE ar putea limita accesul Romaniei la fonduri europene.

Diaconescu a afirmat ca UNPR a solicitat conducerii Senatului si Camerei Deputatilor publicarea declaratiilor de avere.

"Avem raspunsul scris al Biroului Permanent al Senatului, prin care ni se respinge aceasta cerere. E o reactie aberanta, fara precedent, care arata cat de jos a coborat responsabilitatea clasei politice in Romania, in aceasta perioada.

Ar fi foarte bine ca astazi, cei care isi asuma astfel de atitudini, lideri de partide, sa spuna foarte clar romanilor cum vad ei perspectiva, pentru ca ar fi tarziu ca, dupa o evaluare a UE, cand Romania ar pierde bani datorita neindeplinirii conditionalitatilor privind lupta impotriva coruptiei, sa apara tot felul de personaje din opozitie sau de la putere care incep sa traga concluzii si sa politizeze, uitand ca, la un moment dat, nu au dat semnalul corespunzator in ce priveste asteptarile romanilor", a comentat senatorul.

El a adaugat ca solicitarea UNPR catre conducerea Senatului a fost facuta odata cu depunerea declaratiilor de avere, in jurul datei de 15 iunie. "Anticipez o reactie a Bruxelles-ului si a UE in legatura cu sistemul anticoruptie din Romania si anticipez ca aceasta reactie se va referi nu numai la o chestiune de perceptie, de imagine, ci si la o serie de limitari in ce priveste inclusiv accesul Romaniei la fonduri europene si, in general, la sprijinul pe care il asteptam de la UE", a mai spus liderul Uniunii.

In privinta Camerei Deputatilor, liderii UNPR au precizat ca nu s-a primit inca un raspuns. Presedintele executiv al Uniunii, Gabriel Oprea, a precizat insa ca toti deputatii UNPR au completat un formular, dat de secretarul general al Camerei, prin care au cerut si au semnat pentru publicarea propriilor declaratii de avere.

"Toti parlamentarii UNPR au facut acest lucru, si toti deputatii puteau sa faca acest lucru, cei care doreau", a mai spus Oprea.

Diaconescu a mai spus ca membrii UNPR isi vor publica declaratiile de avere pe site-ul partidului si ca nu vor avea "declaratii ascunse de avere".

Si democrat-liberalii au discutat luni despre situatia declaratiilor de avere. Biroul Permanent National al PDL a decis sa supuna votului Colegiului Director propunerea ca demnitarii democrat-liberali sa-si faca publice declaratiile de avere si de interese in functie de forma legii ANI adoptate la Camera.

Noua Lege ANI a fost votata saptamana trecuta de Senat, camera decizionala. In urma votului, Agentia Nationala de Integritate ramane cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, dupa caz, cu raportul de analiza, dar nu si comisiile de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe langa curtile de apel daca s-ar fi acceptat solicitarea din cererea de reexaminare a presedintelui Basescu.

In ceea ce priveste declaratiile confidentiale si cele publice, Senatul a respins propunerea presedintelui ca declaratia de avere destinata publicitatii sa coincida cu cea confidentiala, mai putin sub aspectul datelor cu caracter personal, astfel incat accesul la astfel de informatii sa nu fie ingradit.

In schimb, s-a revenit la formula de declaratii publice si confidentiale in structura decisa initial de Senat, cea care prevedea eliminarea din declaratia de avere destinata publicitatii a subcapitolului dedicat bunurilor sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro.

Citeste si:
Ludovic Orban, despre pasiunea președintelui Iohannis: ”Nu joc golf. Chiar să faci promovare, mi s-a părut total deplasat”
Ludovic Orban, despre pasiunea președintelui Iohannis: ”Nu joc golf. Chiar să faci promovare, mi s-a părut total deplasat”
Liderul PNL Ludovic Orban spune ca gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a promova golful este „total deplasat”, el arătând că acesta este un sport accesibil unor categorii de persoane,...
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Fostul presedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că Parlamentul trebuie să fie de acord doar cu miniştrii care vin noi în guvern şi...
Sursa: rNews