Invitatii Ziare.com Cristian Diaconescu: Summit-ul UE, un urias pas inainte

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 08:37
4996 citiri
Invitatii Ziare.com Cristian Diaconescu: Summit-ul UE, un urias pas inainte
Foto:Arhiva

Summit-ul Uniunii Europene din 8-9 Decembrie 2011 a reusit ceea ce nu se putea anticipa a fi posibil de realizat decat intr-o perspectiva de timp suficient de indepartata pentru a nu parea realista si printr-un proces de negociere teribil de lent.

Summitul UE a reusit sa realizeze primul pas catre o formula institutionala de ordonare si disciplinare a politicilor fiscale in spatiul comunitar.

As dori sa precizez inca de la inceput ca si in perspectiva unui acord interguvernamental, putem considera ca summit-ul ne face martorii unui urias pas inainte - desi nu vorbim despre un nou Tratat al UE, acordul interguvernamental reprezinta un angajament suficient de puternic pentru redresarea zonei euro dar si pentru netezirea drumului unor state membre UE catre adoptarea monedei unice intr-un mediu economic ce se preconizeaza a deveni, dupa aceste masuri, mult mai stabil si securizat in fata valurilor de contractie si criza economica mondiala.

Elementul care trebuie sa retina atentia este ca avem de-a face cu o concluzie ce propune disciplinarea fiscala si o mai buna coordonare a bugetelor nationale. Pe de alta parte, din pacate, ne aflam si in fata unui moment la care Europa devoaleaza ca functioneaza cu doua viteze - grupul statelor 17 si restul statelor care s-au opus deciziei ori care au ramas rezervate la momentul Summitului.

Pozitia Marii Britanii nu ma surprinde catusi de putin - va reamintesc ca o situatie aproape identica s-a produs in procesul de aderarea a Regatului Unit la Uniunea Europeana, atunci cand Marea Britanie a preferat sa ramana in afara UE pentru o scurta perioada de timp, ulterior revenind asupra deciziei, alaturandu-se statelor participante la constructia europeana. Mergand pe acest algoritm de precautie, este de asteptat ca Marea Britanie sa revina si asupra deciziei de saptamana trecuta, ba mai mult, nu m-ar surprinde ca intr-un an sau doi sa fim martori la momentul adoptarii de catre Marea Britanie a monedei Euro.

Tot summit-ul a introdus in limbajul curent al opiniei publice doua noi cunostinte institutionale, EFSF si ESB - mecanisme de interventie ale Uniunii Europene care au fost construite pentru a echilibra financiar eventuale derapaje si care pe fondul crizei datoriilor suverane vor capata din ce in ce mai multa insemnatate.

Daca dificultatile Uniunii Europene provin dintr-o acuta lipsa de incredere, altfel explicabila daca luam in calcul ritmul de acumulare a unor datorii foarte mari, atunci trebuie spus ca summit-ul de la Bruxelles vine cu o solutie tehnica potrivita iar alaturarea Romaniei la acordul interguvernamental serveste interesele tarii noastre atat pentru o perspectiva apropiata - aderarea la spatiul Schengen si adoptarea monedei Euro, dar si pentru o perspectiva de timp mai indepartata cand tara noastra trebuie sa se plaseze pe un curs de stabilitate fiscala consolidata.

Nu doresc sa comentez in niciun fel declaratiile fara consistenta din mediul nostru politic intern, insa vreau sa remarc faptul ca pe fondul unor reguli stricte care disciplineaza mediul financiar comunitar, tara noastra nu are decat de castigat - atat din punct de vedere credibilitate in perceptia externa si stabilitate financiara pe termen scurt, mediu si lung.

Asa cum in plan european, summit-ul a functionat ca un catalizator pentru marile decizii din 8 si 9 decembrie, consider ca pentru mediul nostru politic intern, deciziile summit-ului vor deveni catalizatori in procesul de revizuire a Constitutiei, proiect pe care coalitia il are in vedere pentru perspectiva anului 2012.

Ultimul summit european are pentru tara noastra o valoare deosebita si din perspectiva procesului de aderare a Romaniei la Acordul Schengen. Pozitia tarii noastre intre statele care sustin Acordul Interguvernamental, a dat un semnal extrem de serios si folositor care, de altfel, nu a ramas fara ecou la Bruxelles.

In perioada imediat urmatoare, fortele politice de la Bucuresti trebuie sa se concentreze pentru a aduce in mediul comunitar, ultimele argumente de ordin politic ce sustin intrarea noastra in Schengen, chiar daca acest efort comun ar insemna pentru unele forte politice romanesti o relaxare a polarizarii si radicalizarii mesajului public.

Cristian Diaconescu

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Cristian Diaconescu summit UE, #Diaconescu decizii summit UE, #Diaconescu Romania UE , #senator