Ziare.com

Invitatii Ziare.com Cristian Diaconescu: Summit-ul UE, un urias pas inainte

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 08:37

   

Invitatii Ziare.com Cristian Diaconescu: Summit-ul UE, un urias pas inainte
Summit-ul Uniunii Europene din 8-9 Decembrie 2011 a reusit ceea ce nu se putea anticipa a fi posibil de realizat decat intr-o perspectiva de timp suficient de indepartata pentru a nu parea realista si printr-un proces de negociere teribil de lent.

Summitul UE a reusit sa realizeze primul pas catre o formula institutionala de ordonare si disciplinare a politicilor fiscale in spatiul comunitar.

As dori sa precizez inca de la inceput ca si in perspectiva unui acord interguvernamental, putem considera ca summit-ul ne face martorii unui urias pas inainte - desi nu vorbim despre un nou Tratat al UE, acordul interguvernamental reprezinta un angajament suficient de puternic pentru redresarea zonei euro dar si pentru netezirea drumului unor state membre UE catre adoptarea monedei unice intr-un mediu economic ce se preconizeaza a deveni, dupa aceste masuri, mult mai stabil si securizat in fata valurilor de contractie si criza economica mondiala.

Elementul care trebuie sa retina atentia este ca avem de-a face cu o concluzie ce propune disciplinarea fiscala si o mai buna coordonare a bugetelor nationale. Pe de alta parte, din pacate, ne aflam si in fata unui moment la care Europa devoaleaza ca functioneaza cu doua viteze - grupul statelor 17 si restul statelor care s-au opus deciziei ori care au ramas rezervate la momentul Summitului.

Pozitia Marii Britanii nu ma surprinde catusi de putin - va reamintesc ca o situatie aproape identica s-a produs in procesul de aderarea a Regatului Unit la Uniunea Europeana, atunci cand Marea Britanie a preferat sa ramana in afara UE pentru o scurta perioada de timp, ulterior revenind asupra deciziei, alaturandu-se statelor participante la constructia europeana. Mergand pe acest algoritm de precautie, este de asteptat ca Marea Britanie sa revina si asupra deciziei de saptamana trecuta, ba mai mult, nu m-ar surprinde ca intr-un an sau doi sa fim martori la momentul adoptarii de catre Marea Britanie a monedei Euro.

Tot summit-ul a introdus in limbajul curent al opiniei publice doua noi cunostinte institutionale, EFSF si ESB - mecanisme de interventie ale Uniunii Europene care au fost construite pentru a echilibra financiar eventuale derapaje si care pe fondul crizei datoriilor suverane vor capata din ce in ce mai multa insemnatate.

Daca dificultatile Uniunii Europene provin dintr-o acuta lipsa de incredere, altfel explicabila daca luam in calcul ritmul de acumulare a unor datorii foarte mari, atunci trebuie spus ca summit-ul de la Bruxelles vine cu o solutie tehnica potrivita iar alaturarea Romaniei la acordul interguvernamental serveste interesele tarii noastre atat pentru o perspectiva apropiata - aderarea la spatiul Schengen si adoptarea monedei Euro, dar si pentru o perspectiva de timp mai indepartata cand tara noastra trebuie sa se plaseze pe un curs de stabilitate fiscala consolidata.

Nu doresc sa comentez in niciun fel declaratiile fara consistenta din mediul nostru politic intern, insa vreau sa remarc faptul ca pe fondul unor reguli stricte care disciplineaza mediul financiar comunitar, tara noastra nu are decat de castigat - atat din punct de vedere credibilitate in perceptia externa si stabilitate financiara pe termen scurt, mediu si lung.

Asa cum in plan european, summit-ul a functionat ca un catalizator pentru marile decizii din 8 si 9 decembrie, consider ca pentru mediul nostru politic intern, deciziile summit-ului vor deveni catalizatori in procesul de revizuire a Constitutiei, proiect pe care coalitia il are in vedere pentru perspectiva anului 2012.

Ultimul summit european are pentru tara noastra o valoare deosebita si din perspectiva procesului de aderare a Romaniei la Acordul Schengen. Pozitia tarii noastre intre statele care sustin Acordul Interguvernamental, a dat un semnal extrem de serios si folositor care, de altfel, nu a ramas fara ecou la Bruxelles.

In perioada imediat urmatoare, fortele politice de la Bucuresti trebuie sa se concentreze pentru a aduce in mediul comunitar, ultimele argumente de ordin politic ce sustin intrarea noastra in Schengen, chiar daca acest efort comun ar insemna pentru unele forte politice romanesti o relaxare a polarizarii si radicalizarii mesajului public.

Cristian Diaconescu

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Meritoriu acest Cristian Diaconescu,se vede ca e UNPR -ist educat.

Omul a expus clar poaitia Romaniei la summit si faptul ca presedintele Basescu a procedat bine,inteligent, in folosul interesului nostru national actual si de viitor.l

 

Intotdeauna am iubit limbajul de lemn

Mi se pare inerent faptul ca tovarasul Diaconescu s-a intors dupa practica cu oficialii chinezi, doamne fereste sa fi venit si cu idei precum prea tirziu impuscatu in 1971, vad ca s-a autoinvitat cu impertinenta la Palatul Cotroceni dupa vizita in China, a invitat-o si pe tovarasa Udrea la o discutie cu Comitetul Central al UNPR.
Acum a gasit si spatiu in ziare.com sa trancaneasca despre Situatia Politica Internationala si sa ne faca Informarea Politica.
Zic si eu ca tot ateul: Doamne Fereste! (de UNPR, evident)!

 
 

 

Cristian Diaconescu-un politician cu capul pe umeri ,cu bun simt

si responsabilitate,care in acest moment ramane singurul

cu calificativ ...adecavat pentru postul de la

Victoria!

...sunt sigur ca Basescu ia in calcul aceasta

varianta!

Astazi pe mapamond,nu exista un sistem politic castigator

-ideal,iar faptul ca Diaconescu vine dintr-un mediu de

stanga-abuziv si anacronic,nu indreptateste pe nimeni sa

il faca...anatema,pentru ca politica actualului UNPR

este una de stanga europeana si nu iliesciana!

Inteleg frustrarea forumistilor lui Ponta!

 

Falsa declaratia din titlu

La ce relansare economica avem. declaratia ar fi sunat autentic daca era asa:

"Pentru Romania, summit-ul UE, un urias parastas inainte!"

Bineinteles ca fac haz. Masura este necesara pentru intreaga Uniune Europeana, dupa dezmatul cu credite guvernamentale luate cu buletinul.

Pentru Romania cu atat mai mult cu cat cele mai multe dintre masurilor esentiale nu a fost luate de guverne responsabile, ci de amenintarile institutiilor internationale, fie ele NATO, UE sau FMI.

Asta dovedeste inca o data performanta fara de precedent a guvernarii Boc - Basescu. Si invers.

@adevar-Cristian diaconescu-un politician cu.....

Ziceti-mi si mie un adevar:"Ce stiti de Uniunea Social
Progresista,avandu-l pe domnul in cauza ca presedinte?".
Om cu... ceva pe umeri?Poate un ciolan descarnat.

Felicitari nDlui Cristian Diaconescu pentru interviu.

Problemele summitului din 8-9 Dec. sunt redate clar si bine argumentate, inclusin pozitia Romaniei.

 

Bine tovarase ! Dumneata ,i-ai carat mapa si nu te-ai murdarit

pe gherute ?

De fapt, tovarasul Diaconescu birjareste un partid

Liber-Schimbist de stinga

@ORD-felicitari....

domnului cristian diaconescu pentru noua sa functie despre
care n-a spus nimic.Cata sinceritate?!!!!!!
Ciolanul,taticule,ciolanul,dupa asta alearga toti.Cev Schengen,ce summit,aiureli.Toti vor sa fie presedinte de...
Si inca ceva,de subliniat ca nu este un interviu ci un
editorial scris de persoana in cauza.Mai devreme domna Ene vorbea de ipocrizie.Iata un exemplu edificator.Domnul
in cauza nu pomeneste nimic de USP.Batista pe tambal.Ne
mai asteapta si alte surprize?

@ gogosica !

Nu trebuie ca D.voastra sa luati in seama, forma ci continutul.
Cu ,sau fara acest articol, interviu sau editorial scris de Dioaconescu, acesta tot detinea functia de presedinte. Ca atare nu vad rostul ironiei matale la adresa lui.

E mult bmai bgine sa fii drept cutine insuti daca aaspiri la o personalitate, decat sa faci pe....Gica Contra.

Care continut? Este clasicul limbaj de lemn

stalinist, demonstrind ca acest Diaconescu-lemn a venit cu firmanul de la Pekin.

Cristian Diaconescu este un politican cu potential,

Cristian Diaconescu stie sa comunice situatii delicate, stie reafirma principiile de stabilitate fiscala si noile reguli ce urmeaza a se insera in Constitutie, are
capacitate si potential in a reprezenta Romania in constructia europeana.

 

@dianad-cristian diaconescu este un politician cu potential

D-aia si-a tras un partid?!!!!!

Frunza Verde PDL

Postacii sint tamiiaza cu osanale generate de computer la orele:
13:23 marris, inscris pe ziare.com la 24 noiembrie
14:36 mihaela 15 inscrisa la 24 noiembrie
15:54 darckness inscris la 24 niembrie
16:08 boaxa inscris 28 noiembrie
19:52 popescu ionut inscris 29 noiembrie

Daca au uitat osanalele, le reamintesc colectia de osanale pentru Boc:
http://www.ziare.com/pdl/alegeri-pdl/lupta-din-pd-l-teama-frustare-basescu-1092815 http://www.ziare.com/pdl/stiri-pdl/revista-presei-lista-candidaturilor-pd-l-pe-tabere-1092744 http://www.ziare.com/emil-boc/premier/boc-sunt-mandru-ca-le-sunt-incomod-lui-victor-ponta-si-presei-mogulesti-1093331 http://www.ziare.com/pdl/alegeri-pdl/comentarii-uratenia-pd-l-vazuta-prin-ochii-pd-l-1094000-pag2#comentarii http://www.ziare.com/emil-boc/premier/delirul-aripii-boc-versus-linistea-lui-blaga-1093897 http://www.ziare.com/emil-boc/premier/comentarii-delirul-aripii-boc-versus-linistea-lui-blaga-1093897-pag3#comentarii http://www.ziare.com/emil-boc/premier/boc-diplomatii-sa-discearna-intre-adevar-si-galagie-cand-prezinta-romania-investitorilor-1117584 http://www.ziare.com/emil-boc/premier/boc-promite-ca-se-va-finaliza-in-sfarsit-centura-clujului-dupa-sase-ani-1118098 http://www.ziare.com/afaceri/investitii-straine/momentul-perfect-pentru-investitii-in-romania-vezi-ce-oportunitati-exista-1118577 http://www.ziare.com/emil-boc/premier/emil-boc-isi-sarbatoreste-ziua-de-nastere-prin-munca-1118804 http://www.ziare.com/emil-boc/premier/boc-guvernul-a-salvat-peste-200-000-de-locuri-de-munca-1119012 http://www.ziare.com/emil-boc/guvern/cum-exista-domnul-boc-prin-cugetarile-sale-1119034 http://www.ziare.com/emil-boc/traian-basescu/emil-boc-povesteste-cand-s-a-pecetluit-alchimia-cu-traian-basescu-1119293 http://www.ziare.com/leonard-orban/ministru-afaceri-europene/boc-a-trimis-la-parlament-propunerea-de-infiintare-a-ministerului-afacerilor-europene-1120586 http://www.ziare.com/emil-boc/premier/boc-daca-psd-nu-voteaza-noul-minister-e-impotriva-accesarii-banilor-europeni-1121665 http://www.ziare.com/emil-boc/pdl/rebeliunea-lui-boc-1121606 http://www.ziare.com/emil-boc/guvern/boc-felicitat-de-presedintele-pe-pentru-masurile-economice-1122508 http://www.ziare.com/emil-boc/premier/ce-planuri-are-guvernul-boc-cu-noi-1122844 Unele mai exista doar in google.com la cache. Au fost sterse pentru anumite motive din situl ziare: http://www.ziare.com/scoala/bacalaureat/boc-se-promoveaza-grosolania-prostului-gust-nu-exista-modele-pentru-tanara-generatie-1118741 http://www.ziare.com/emil-boc/pdl/boc-sau-blaga-1093273

Cristian Diaconescu pare un om cu educatie si ceva bun simt, Nu l-am

vazut decat o data sau de doua ori la dezbateri la Realitatea TV pe cand era in PSD si in opozitie si am remarcat ca spre deosebire de ceilalti politicieni nu a coborat nivelul discursului.
Probabil ca viata politica din Romania ar fi aratat putin mai bine daca Cristian Diaconescu ar fi castigat presedentia PSD.

 

@grasul- Cristian Diaconescu pare un om cu educatie si ceva bun simt

si atat.Daca nu te superi,pentru ca ai un bun spirit de
observatie,domnul in cauza are ochi albastri sau m-am
inselat eu?

Pentru amatorii de osanale pe computer pentru

Diaconescu Cristian-lemn recomand linkurile de inspiratie chineza cu care a venit si Boc de la Pekin:
http://www.ziare.com/cristian-diaconescu/senator/diaconescu-se-va-bate-in-parlamentul-olandei-pentru-intrarea-romaniei-in-schengen-1139214

surprizele din 2012

Probabil ca in decembrie 2012, in noul parlament, alesii UNPR si ai Partidului Poporului vor avea impreuna minim 20 procente...incet, dar sigur, romanii au inceput sa deosebeasca neghina de griu...

 

@arhimede34-surprizele din 2012...

20+17(ca sa nufiu rau de la PDL)+7(UDMR)+5(alteminoritati)+
+5(nehotaratii)=54.Si sa traiti bine!Bravos natiune.

Mare om,mare caracter, colonelul Cristian Diaconescu!Marsaluind spre

Nicaieri!Colonelcu principii sanatoase.Eu am incredere absoluta in el!Acum ne cam abureste ca "acordul interguvernamental" a stabilit ..nimic si are efecte zero!Chiar daca nu o sa dispara, euro se va devaloriza dramatic.Fie si numai pentru ca se tripleaza masa monetara.Singura modalitate de plata a datoriilor a fost devalorizarea in ultimii 2 mii de ani.
p.s Domnul colonel este de acord sa se renunte la suveranitatea Patriei pe care a jurat sa o apere cu orice pret!Are unele antecedente ,dar nu il acuz de tradare.Doar ma mir si eu ca prostu'!

 

@dumitropol-mare om,mare caracter colonelul....

Tocmai il intrebam pe "Grasu"daca domnul in cauza are ochi albastri.Carevasazica are si stelute albastre daca am priceput eu bine?!Ciudat,oare ceilalti n-au observat?

Ce treaba are Diaconescu si cu summitul UE????

Un pas inainte , catre ce????????
A platit Diaconescu sa apara pe ziare .com , felicitari pentru un articol despre nimic.

 

Dar Ponta si Antonescu ?

*

summit

Sunt mai optimist acum decat eram in urma cu o luna, cred ca s-au facut cateva progrese. Această criză ne-a făcut să descoperim cateva realităti si să le tratăm altfel.

 

Un pas inainte!

Acest acord interguvernamental ar insemna ca Romania sa functioneze in acelasi pas cu Uniunea Europeana.

 

Mai Gogosica ! Ai servit ciorba cu mult ardei iute de esti asa....

...infierbantat ?
Sau sunteti,,solia,, PSD care sa arate ura fata de Diaconescu ?

Stii ce confortabil este sa fii apolitic ?

 

Summit-ul UE, un urias pas inainte

un pas inainte a fost, totuși, făcut, adică introducerea unor reglementări mult mai stricte in ce privește deficitele bugetare, ceea ce merită salutat. Intrebarea este ce are de făcut Romania in perioada imediat următoare, pentru a fi sigură că se pune de acord cu noile cerințe.

 

Givernul stie ce face. Vrea sa puna de acord constitutia.....

....noastra cu cea a UE(tratatul de la Lisabina)

...

cine s-ar fi gandit..prea un lucru irealizabil. Suntem membri UE,trb sa avem cu totii impuse aceleasi norme . Ne indreptam spre o UE mai unita

 

asa da

acum Romania va merge in aceeasi drectie cu Europa!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor