41 de cazuri de romani ucisi in strainatate, urmarite atent de MAE

Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 22:45
2284 citiri
41 de cazuri de romani ucisi in strainatate, urmarite atent de MAE

Ministerul de Externe urmareste solutionarea a 41 de cazuri de romani ucisi intr-o tara cu o comunitate mare de romani, a spus Cristian Diaconescu, referindu-se probabil la Italia sau Spania, si atragand atentia ca o rezolvare este esentiala pentru a se de un semnal si pentru a exista un precendent.

"Urmarim acum solutionarea a 41 e cazuri in care romani au fost ucisi intr-unul dintre statele - nu vreau sa-l numesc, spun numai ca acolo se afla o comunitate mare de romani", a spus ministrul de externe la Realitatea TV. De altfel, Diaconescu a reamintit, ulterior, ca in zona Spaniei si Italiei exista 3 milioane de cetateni romani, numai in Roma traind aproximativ 320.000 de romani.

"Nu vorbesc de accidente de munca, nu vorbesc de cazuri accidentale, vorbesc de omoruri. Sunt persoane care au fost ucise si cazuri fata de care trebuie sa avem toata atentia. Urmarim modul in care autoritatile rezolva aceste cazuri, urmarim sa se plateasca despagubiri si sa avem o atitudine coerenta si care sa reprezinte un precedent si un semnal", a atentionat seful diplomatiei romane.

Diaconescu a evidentiat si aspectul cel mai ingrijorator din punctul de vedere al MAE. "Cel mai serios ne preocupa extinderea de la cazuri individuale la comunitate, acest gen de reactie - sa ucizi pe cineva pe strada numai pentru ca il auzi vorbind romaneste - aici este o problema de microb... Trebuie prevenita extinderea unei atitudini negative la adresa unei comunitati", a atras atentia ministrul.

In acest context, ministrul a vorbit si despre deficitul de imagine al Romaniei. "Problemele de imagine nu mai sunt o chestiune numai decorativa, sunt o chestiune de securitate pentru noi si pentru romanii care se afla in afara granitelor", a atras atentia acesta.

Romania, un important deficit de imagine

La randul sau, comisarul european Leondard Orban a spus ca "deficitul de imagine al Romaniei se rasfrange in anumite contexte si asupra romanilor". De asemenea, acesta a mai spus ca acest dificit de imagine se poate rasfrange intr-un comportament cotidian impotriva romanilor.

In plus, Orban a aratat ca 80-90% din articolele din presa internationala despre Romania sunt articole defavorabile pe numeroase paliere, cum ar fi incidentele in care sunt implicati romani sau monitoizarea UE pe Justitie. "Sunt stereotipuri care continua sa fie prezente si sut preluate cu foarte mare usurinta", a explicat comisarul.

Diaconescu a vorbit si despre cazurile in care Romania sau romanii sunt criticate in exterior. "Am contracarat cu duritate unele atitudini in ceea ce priveste Romania tocmai pentru a nu reverbera o astfel de atitudine", a spus Diaconescu, criticand vehement partidele politice si politicienii din strainatate care promoveaza discursuri antiromanesti care pot duce la un deznodamant violent sau tragic.

De altfel, ministrul a spus ca Romania a adoptat "o politica de toleranta zero in aceste cazuri", cel mai recent fiind cel al fruntasului partidului german CDU, Juergen Ruettgers.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#MAE romani ucisi diaspora, #Cristian Diaconescu romani ucisi , #stiri Cristian Diaconescu