Ziare.com

Cand ne-ar putea da rusii tezaurul inapoi?

de Adriana Toma
Duminica, 01 Martie 2009, ora 23:19

   

Cand ne-ar putea da rusii tezaurul inapoi?
In contextul vizitei ministrului de Externe Cristian Diaconescu la Moscova, dar si a "dialogului" recent dintre Romania si Rusia pe tema gazului, ma gandeam ce mai face tezaurul Romaniei?

Mai traieste, daca traieste bine, cum ii e, in general, dupa 93 de ani de vietuire printre rusi.

Dupa oferta de nerefuzat plagiata de Putin din "Nasul", cand liderul de la Kremlin a reusit sa concentreze intr-o singura privire glaciala si moarta esenta Rusiei de calcatoare pe cadavre, mi-am amintit, pe langa tezaur, si de conductele intregi de gaze si petrol cu destinatia Rusia de pe vremea lui Ceausescu.

Ironia sortii, poate acelasi gaz pe care acum il cumparam la cel mai ridicat pret din intreaga Europa... Ironia sortii, cum spuneam.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Trimiterea tezaurului in Rusia in 1916-1917 ramane, poate, cel mai bun exemplu de naivitate, ca sa fiu "politically correct", politica ce nu cred ca are echivalent in peste 2.000 de ani de istorie. Asta mai ales cand situatia interna a Rusiei era, pe atunci, deplorabila - revolutia bolsevica din octombrie 1917 -, si, poate cel mai important, se stia caracterul rusilor - nu dau nimic inapoi niciodata si nu isi respecta angajamentele.

Ce nu poate nici intr-o mie de ani sa fie argumentul solid al acestei hotarari este relatia de rudenie dintre casa regala a Romaniei si cea a tarului Rusiei.

Ma intreb cat de tare tremurau picioarele clasei politice romanesti de atunci la gandul saraciei daca a fost in stare sa trimita, intre 12 si 14 decembrie 1916, in gara Iasi, 17 vagoane incarcare cu 1.738 casete, in care se afla depozitat aurul BNR, detinut sub forma de lingouri si monede diverse in valoare totala de 314.580.456,84 lei aur.

La acestea s-au mai adaugat doua casete, continand bijuteriile Reginei Maria, evaluate la 7.000.000 lei aur. La terminarea operatiunilor de incarcare s-a semnat un protocol in trei exemplare, cate unul pentru partea rusa, Ministerul de Finante roman si Banca Nationala.

Desi se reusise stabilizarea frontului in Moldova, responsabilii politici romani erau ingrijorati in continuare de posibilitatea spargerii frontului de catre armatele germane si de infrangerea definitiva a tarii.

La 18 iulie 1917, Consiliul de Ministri hotara, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de Finante, stramutarea sediului si avutului Bancii Nationale in Rusia.

S-au facut pregatiri pentru transportarea valorilor BNR in Rusia, precum si a celor apartinand Casei de Depuneri si altor institutii publice si particulare. Incarcarea trenului care avea sa contina noul transport s-a facut in perioada 23 - 27 iulie 1917, in seara aceleiasi zile pornindu-se spre Rusia.

Trenul avea 24 de vagoane, din care trei vagoane reprezentau valorile Bancii Nationale, cu o valoare declarata de 1.594.836.721,09 lei, dintre care aur efectiv in valoare de 574.523,57 lei, arhiva evaluata la 500.000 lei, iar restul reprezentand titluri, efecte, depozite si alte valori.

Valorile Casei de Depuneri ocupau 21 de vagoane, respectiv 1.661 de casete, al caror continut era estimat la circa 7,5 miliarde lei. Trenul a ajuns la Moscova la 3 august 1917. Cat inseamna azi cele 7,5 miliarde lei/aur de acum 93 de ani? Cu siguranta, de zeci de ori mai mult, fara a mai vorbi de documente ale maresalului Antonescu si bijuterii unice, cu valoare greu de calculat.

Romania nu este singura tara care, sub presiunile ocupatiei naziste din primul razboi mondial, si-a trimis tezaurul in vizita. Guvernul Romaniei a facilitat imbarcarea tezaurului Bancii Poloniei constand din: 1261 de lazi cu aur in greutate de 82.403 kg ce au fost depozitate pe un vas comercial in portul Constanta.

Vasul a plecat imediat la 13 septembrie 1939 spre Occident fiind, pe traseul din Marea Neagra pana la Bosfor, escortat si protejat de nave militare ale marinei Romaniei impotriva unor posibile interceptii de submarine ale URSS prezente in zona in acest scop.

A doua parte a tezaurului, cu un continut de 51 de casete totalizand: 3.057.450 kg, au fost depozitate la Banca Nationala a Romaniei. Aceste casete au fost restituite Poloniei la 17 septembrie 1947; cu acest prilej al predarii casetelor reprezentantul Bancii Poloniei a declarat ca: "nu are de formulat nici o pretentie de nici un fel la depozitul predat de Banca Nationala a Romaniei". Singura diferenta ar fi ca Polonia si-a primit tezaurul inapoi...

Ce oferta de nerefuzat ar putea face Rusia Romaniei in legatura cu tezaurul? Renuntarea la relatiile diplomatice cu americanii si revenirea sub influenta sovietica sau renuntarea la teritoriu... Ce ar fi suficient de atractiv pentru rusi? Raspunsul real este nimic pentru ca tezaurul Romaniei este un drept ce nu poate fi ofertat pentru ca deja exista.

Ar trebui oare ca obiectivele actualului Guvern PSD-PD-L privind recuperarea tezaurului sa ne dea oaresce sperante? "Actiunea pentru recuperarea Tezaurului de la Moscova va constitui o prioritate a politicii externe romanesti, potrivit programului de guvernare, alaturi de implementarea unui calendar clar de retragere graduala din teatrele de operatii si de depasirea, pe termen scurt, a monitorizarii postaderare.

Politica Externa a Romaniei este al 25-lea dintre cele 29 de capitole ale programului de guvernare, fiind structurat pe 8 obiective de guvernare si 11 directii de actiune, in cadrul fiecareia fiind mentionate metode de obtinere a rezultatelor propuse", se arata in programul de guvernare.

Alaturi de consolidarea rolului Romaniei in UE ca membru activ si influent, sustinerea integrarii Republicii Moldova in UE pe baza principiilor democratice de tip european, promovarea parteneriatelor strategice si a parteneriatelor de cooperare ale Romaniei in plan bilateral si multilateral, promovarea intereselor de securitate ale statului roman, promovarea intereselor economice si comerciale ale statului roman si ale firmelor romanesti, serviciul consular functional si de calitate in interesul cetateanului roman si de promovarea imaginii Romaniei in strainatate, colitia stimulata de Traian Basescu promite si reconfigurarea si consolidarea profilului regional al Romaniei.

Inainte de orice puseu de nationalism, sa ne amintim ca actualul sef al MAE, Cristian Diaconescu, a negociat cu Rusia inapoierea tezaurului pe durata mandatului de secretar de stat la Externe.

Daca a fost fentata atunci Romania de rusi, care au reusit din nou sa-si impuna autoritatea in fata partii romane, nu poate spune decat rezultatul: tezaurul este inca vitregit.

Asadar, Cristian Diaconescu nu este strain de aceasta problema, iar daca atunci nu s-a reusit nimic, este clar ca trebuie schimbata strategia sau trimisi alt oameni, altfel ne invartim din nou in jurul promisiunilor fara acoperire

In totii anii de cand tezaurul este plecat in vizita pe taramuri rusesti, au fost voci care au spus ca o parte din tezaur a fost recuperata de la rusi pe vremea lui Carol al II lea, pe cand ministru de Externe era Titulescu. Evident, pentru ca vorbim de rusi, nu am primit inapoi aur ci, printre altele, ramasitele pamantesti ale lui Dimitrie Cantemir.

Un alt zvon a fost ca in 2004 a exista o oferta "privata" rusa de retrocedare a 93,4 tone aur. Ceva mai real este ca in 2007 Mugur Isarescu i-a prezentat lui Traian Basescu un document privind tezaurul: "Acesta este dosarul tezaurului de la Moscova. Este dovada peremptorie ca este (tezaurul n.r.) la ei".

Tot adevarat este si ca au existat doua transe de restituire partiala: in 1935, in contextul reluarii relatiilor diplomatice intre Moscova si Bucuresti, partea sovietica a restituit cateva documente de arhiva, hrisoave, documente vechi, planuri de mosii, acte de proprietate, titluri de renta si registre. La 11 iunie 1956, N.S. Hrusciov a regizat un spectacol propagandistic, in ideea "trainicei prietenii romano-sovietice", Consiliul de Ministri al U.R.S.S. hotarand "sa transfere guvernului Republicii Populare Romane un bogat tezaur istoric".

Valorile restituite reprezentau doar 33 kg de aur, 690 kg de argint, 1350 de picturi, gravuri si desene, dintre care 120 au fost tablorile originale ale lui Nicolae Grigorescu. Soarta celor peste 90 de tone de aur ramane in continuare o necunoscuta, oficialii rusi evitand sa vorbeasca despre acest subiect.

Ce s-a ales de tezaur, daca mai exista sau nu, doar liderii stiu. Ai Rusiei si poate si ai Romaniei. De bun simt ar fi, si asta ne dorim de 93 de ani, sa-l primim inapoi.

Pe de alta parte, cand arunc un ochi in ograda corupta a Romaniei, ma gandesc daca nu cumva, in caz ca mai traieste, tezaurul Romaniei nu este mai in siguranta la rusi...

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5327 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

TEZARULUI ROMANIEI

Tezaurul Romaniei? Daca ni l-ar da rusii, prin absurd, ar pune mana pe el ori ori dl Pariciu, ori dl. Voiculescu -Felix, ori clanul Camataru - daca nu cumva l-al in arcarca insusa Haysan in vapoare, ca sa-l duca aiurea si de acolo, poate l-ar vinde exact la rusi, contra ceva arme, de acre este mare neviue in tara lui Haysan-Voda.

 

de aceea imi doresc

inca un mandat pt domnul Basescu si o guvernare doar cu PDL pentru doar ei ne-au mai ramas curati.
numai ei nu fura tot, ca alti.

COMOARA SI CEI 40 DE HOTI

AOLEU ! Ba n u, daca-i pe asa, daca mai ramin astia la putere, mai bine sa stea acolo ! Vai de mine si de mine ! ce-ai frate ! Puschea pe limba ! Auzi la el "cei mai cinstiti, cei mai corecti. bla.bla.bla...sint PDL-istii, lui peste prajit "...Asta e cea mai buna gluma pe ziua de azi. Si eu care credeam ca e aia cu candidaturile la prezidentiale... Fugi, bre, cu "cinstitii" tai !

Asa-i Pitigoi!

Asa cum a recuperat Voiculescu sutele milioanele de euroi din conturile lui Ceausescu,probabil ca se v-a gasi un Patriciu sa le dezgroape de prin Kazastan.

Il ia Almanahe cu Madalin Voicu ,

Despagubire pentru cocoseii de aur confiscati de rumani de la mamicile lor ! Mincatzi-asi !

pai stiu eu?

ori pe 30 februarie,ori pe 1 aprilie !

Semidoct

Citez din articol: "Romania nu este singura tara care, sub presiunile ocupatiei naziste din primul razboi mondial, si-a trimis tezaurul in vizita."
Nazism = prescurtare de la National Socialism. Adica ceva ce a aparut dupa 1933. N-are nici in clin nici in maneca cu primul razboi mondial.
Apoi, e usor de criticat astazi o decizie luata cu 90 ani in urma, INAINTE de Revolutia bolsevica. Iulie 1917 e inainte de Octombrie, nu-i asa domnule "ziarist"?

 

Wilhelm prietene

...nu ai inteles unde bate articolul de fapt . S-a descurcat prea bine Diaconescu la rusi ....si nu place la "imparatie " .
Este eclipsata maria-sa si aghiotantii nu-i pot face osanale.
E periculos Diaconescu .....bait citit , intelept , nu-l ia gura pe dinainte ....ba chiar si prezentabil .
Un presedinte nou ....ceva? .....ne-a lovit taman acum grija tezaurului ....."ata alba in croitorie."...trebuie gasite niste defecte si la Diaconescu ....nu-i asa?

tezaurul n-o sa-l vedem in veci!

pentru cei care stiu, nu spun o noutate: o revolutie (bolsevica) costa bani, ca daca n-ai cu ce plati armamentul si trupa adios muchachos s-un praz verde, bani care au fost de fapt tezaurul Romaniei. Cu acest tezaur s-a finantat revolutia, de unde sa-l dea inapoi? Cine a stat in spate, pentru cei care stiu ceva istorie nu e nevoie sa spun!

esti confuz

Esti confuz nene Wilhelkm. Ziaristul a scris negru pe alb ca ztezaurul nostru a fost trimis in Rusia in 1917, iar tezaurul polonez, sub presiuunea nazistilor care amenintau Polonia cu invazia a fost in parte trimis 1n 1939 cu un vas din Constanta in occident iar a doua parte trimis mai tarziu s-a pastrat la Banca Nationala. Este vorba de tezaurul polonez nu de al nostru, care fusese trimis in Rusia deoarece autoritatile romaneinclusiv regel si tezaurul refugiati la iasi, nu aveau alta alternativa decat Rusia unde l-au trimis, temandu-se ca nemtii vor sparge frontul la Marasesti si vor ocupa si ultimul pamant romanesc eiinsisi fiind nevoiti sa se refugieze in Rusia. Ziaristul a vrut sa arat ca si alte state in conditii de pericol de invadare au trimis tezaurul in strainatate. Acum ai priceput???

pai daca maritul imparat e confuz la fel sunt si eu

citez:

"Romania nu este singura tara care, sub presiunile ocupatiei naziste din primul razboi mondial, si-a trimis tezaurul in vizita."

Sa mor daca pricep!

dragii mei colegi forumisti

va pierdeti in detalii cronologice istorice .
Articolul este cuprins in prima fraza , citez :
"...In contextul vizitei ministrului de Externe Cristian Diaconescu la Moscova, dar si a "dialogului" recent dintre Romania si Rusia pe tema gazului, ma gandeam ce mai face tezaurul Romaniei?...."
Trebuie sa i se dea in cap lui Diaconescu .....ce atita istorie .

si mai este ceva

citez:

"Asadar, Cristian Diaconescu nu este strain de aceasta problema, iar daca atunci nu s-a reusit nimic, este clar ca trebuie schimbata strategia sau trimisi alt oameni, altfel ne invartim din nou in jurul promisiunilor fara acoperire."

vezi, nu ne pierdem.

Herr Klemens

schuldigung
Am onoarea de a-mi cere scuze . Ma bucur ca nu sunt singurul care .....mai vede unele lucruri .

Cand ne-ar putea da rusii tezaurul inapoi?

Can vor vrea rusii sa ne dea tezaurul inapoi?NICIODATA!

 

Manelistii, veseli, dup-o tuica

Bravo, bai fato ! In sfirsit, ai spus si tu ceva inteligent !Manelisto !

40 de hoti....

Tot e bine ca nu m-ai corectat :)...am mancat o litera .Dar daca esti dupa o stampa de tuica,te inteleg!

cand?

ne -ar putea da -napoi tezaurul atunci cand ne v-or ruga rusii sa punem o vorba buna pe langa NATO,sa-i primeasca si pe ei!

Crezi?

Doua mere,doua pere
Ce ai dat ,nu se mai cere!
Asa suna o reclama la Banca Transilvania.Cred ca se potriveste si la tezaur...

CUM CAND ???

ATUNCI !

 

Observatii

1. Si Spania republicana si-a evacuat tezaurul la Moscova si nu l-a mai vazut nici pana in ziua de azi;
2. Fiti sigur ca tezaurul Romaniei exista si se afla pus bine la pastrare, intr-una din ascunzatorile statului rus.
3. Probabil ca acesta va putea fi recuperat in natura sau prin despagubire numai dupa ce Imperiul Rus se va destrama.

 

Niciodata

Raspunsul este: niciodata

varza articolul

citez,,fara a mai vorbi de documente ale maresalului Antonescu si bijuterii unice, cu valoare greu de calculat# - ce legatura are Antonescu cu tezaurul?
sau ,,Romania nu este singura tara care, sub presiunile ocupatiei naziste din primul razboi mondial, si-a trimis tezaurul in vizita# - ce legatura are nazismul cu primul razboi mondial?
sunt varza ziaristii ce le place sa-i critice cand altii gresesc dar cred ca au facut istorie cu femeia de serviciu

 

Ceva de speriat !

1.5 miliarde euro reprezinta valoarea aurului de la Moscova.Mai putin decit are declarat Becali.Doar asa va puteti da seama de ce detine OIERUL,deci 23 vagoane pline cu lazi de aur inmultit cu doi !
S-au doua garnituri cu tezaurul Rominiei !!!!!!!!!

MAI ZICETI CEVA DACA PUTETI !

 

atunci cand......

Va asigur eu ca romania va recapata tezaurul luat cu japca de la ex.urss doar in momentul in care base se va lasa de drink ! Adica niciodata . Sau ar mai fii o varianta si mai sigura : sa nu mai fie presedinte , si atunci sa vedeti cu ce ochi ne vede opinia politica straina .

 

NUMAI SA NE DEA RUSII TEZAURUL, CA DISPARE A DOUA ZI IN CONTURILE LUI PATRICIU, TARICEANU, SOV, VOICULESCU, ETC.

Iata fraza cu care se sfarseste articolul si la care ma gandeam si eu in timp ce-l citeam:

Pe de alta parte, cand arunc un ochi in ograda corupta a Romaniei, ma gandesc daca nu cumva, in caz ca mai traieste, tezaurul Romaniei nu este mai in siguranta la rusi."

De aceea cred ca ziaristul stie bine ce scrie si ce-a scris. Sa aiba sanatate.Patriciu, Tariceanu, Voiculescu, Nastase, SOV, abia ar astepta o asemenea pleasca. Si daca de la rusi inca speram sa-l mai vedem odata, ca si ei au un tezaur evacuat in Japonia,de Rusia alba, si nu-l dau japonezii pana cand rusii nu dau inapoi si ei orice tezaur, e o clauza pusa de rusii albi. Aia, rusii albi au fost si mai destepti ca au pus o clauza:cat timp sta tezaurul la japonezi e purtator de dobanda si alte beneficii... in timp ca al nostru sa zicem merci daca-l vedem asa cum l-am dat . Dar nu acum, in timpurile de astazi ca se duce pe apa de-a doua zi in cine stie ce banci particulare de-ale mogulilor si baronilor care stau cu ochii pe el. Azi e mai rau ca-n epoca fanariotilor.

 

Bravo !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ai perfecta dreptate,sa stea acolo pina cind vor disparea CORUPTII amintiti,s-au pina cind se va gasi in sfirsit un nou Vlad Tepes ! DA DOAMNE !!!!

Niciodata!!!

Daca nu a fost adus in tara in cei 50 de ani de comunism[cand relatiile erau ceva mai bunisoare]acum acest lucru este imposibil.Rusii nu sunt romani[sa returneze fiecaruia dupa spuse si cu mai putine acte doveditoare]...mai ales cand este vorba de atata aur si valoare istorica.

 

Niciodata!!!

Daca nu a fost adus in tara in cei 50 de ani de comunism[cand relatiile erau ceva mai bunisoare]acum acest lucru este imposibil.Rusii nu sunt romani[sa returneze fiecaruia dupa spuse si cu mai putine acte doveditoare]...mai ales cand este vorba de atata aur si valoare istorica.

 

despre tezaur

Am lucrat un proiect cu titlul " tezaur?....ce tezaur? noi nu stim nimic despre acest dezaur! " pentru o sesiune de referate. Daca aveti alte documente care ma pot ajuta sa o completez sau daca vreti sa vedeti prezentarea contactati-ma la just_bogdan20062002@yahoo.com

 

info despre tezaur

Am realizat un proiect pentru o sesiune de referate la istorie cu numele" tezaur? ce tezaur?! noi nu stim nimic despre acest tezaur!". Daca ma puteti ajuta cu materiale sau vreti sa vedeti proiectul. dati add la just_bogdan20062002

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor