Marea Britanie si Bulgaria ne-au tras pe sfoara in privinta Agentiei europene pentru Energie

Luni, 15 Iunie 2009, ora 15:25
3061 citiri
Marea Britanie si Bulgaria ne-au tras pe sfoara in privinta Agentiei europene pentru Energie
Foto: MAE

Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, s-a aratat dezamagit de numarul de voturi obtinut de Romania din partea liderilor europeni in privinta stabilirii Agentiei de Reglementare a Energiei la Bucuresti, precizand chiar ca "au fost doua tari care una ne-au promis si alta au facut".

Invitat in emisiunea Zig-Zag de la Antena3, Cristian Diaconescu a fost rugat sa explice rugamintea ce i-a fost adresata de presedintele Traian Basescu la sedinta de guvern de duminica: "As ruga Ministerul de Externe sa intensifice contactele la nivelul ministrilor de externe, legat de Agentia de Reglementare de Energie".

"Este o decizie ce urmeaza sa se ia in Uniunea Europeana in legatura cu constituirea unei institutii europene, speram noi, la Bucuresti, (...) cu mii de functionari, cu un staff corespunzator(...). Preocuparea noastra si preocuparea, evident, si a presedintelui Basescu vine din faptul ca in acest moment practic suntem noi cu 8 voturi, Slovacia cu 8 voturi si Slovenia cam cu 11 voturi. S-a amanat votul in perioada presedintiei suedeze.

Este bine sa continuam demersurile, pentru ca iata in felul acesta ne testam si care este credibilitatea noastra inauntrul Uniunii Europene.

Vreau sa spun ca au fost doua tari sau trei, doua, pe care le-am contactat, inclusiv la nivelul institutiei prezidentiale, si de aici vine nemultumirea presedintelui Basescu, si care una ne-au promis, si alta au facut. Este interesant de discutat si sub acest aspect, care sunt in acest moment reperele in relatiile noastre cu partenerii europeni", a declarat ministrul roman de Externe.

Acesta a explicat ca stabilirea sediului acestei agentii in Romania este foarte importanta atat pentru prestigiul tarii noastre cat si din punct de vedere turistic sau al dezvoltarii economice.

Marea Britanie si Bulgaria ne-au tras pe sfoara

Chiar daca este parafata de ministrii Economiei din tarile UE, decizia se ia la nivel politic, de aici si nemultumirea manifestata de autoritatile romane care au facut lobby pentru tara noastra in randul decidentilor si care obtinusera anumite asigurari.

"Nu argumente tehnice, argumente de natura relatiilor pe care le ai cu energia, ca si tema, sunt argumentele cele mai serioase, ci, pana la urma, este o decizie politica, dai sau nu dai sprijin unui stat.

(...) Noi ne aflam oarecum zilnic intr-un raport, bun, hai sa vorbim mai clar, intr-un troc: ma ajuti pe aceasta decizie, urmeaza sa te ajut pe Agentia Nucleara, de exemplu, la un moment dat sau nu.

Or, aceste interferente se decid la nivel politic, nu neaparat la Ministerul Economiei, care nu are competente, de exemplu, pe Interpol, unde noi am sprijinit Marea Britanie, iar Marea Britanie ne-a promis ca ne sprijina si nu ne-a sprijinit acum", a mai spus Diaconescu precizand ca Marea Britanie a votat cu Slovenia, cu toate ca "si primul ministru, si Adriean Videanu, dar si presedintele s-au implicat direct, presedintele discutand chiar, de exemplu, cu Gordon Brown".

Diaconescu a mai precizat ca in timp ce Franta si-a respectat promisiunea facuta, Bulgaria nu a procedat la fel, "in mod relativ ciudat, avand in vedere faptul ca este totusi un angajament de gentlemeni atunci cand promiti ceva".

Ce s-a obtinut in urma vizitei din SUA

Referitor la rezultatele vizitei efectuate recent in SUA, Cristian Diaconescu a declarat ca acestea sunt incurajatoare, Romania ramanand un partener al SUA la Marea Neagra, chiar si dupa schimbarea administratiei de la Casa Alba: "In continuare Romania reprezinta un punct de interes pentru SUA, si strategic, si economic, si politico-militar".

In privinta unei eventuale vizite a presedintelui Traian Basescu la Washington, Diaconescu s-a aratat optimist. "Speranta noastra este ca va avea loc. Vreau sa va spun ca la trei zile dupa ce m-am intors de la Washington, SUA, Departamentul de Stat ne-a anuntat in legatura cu noul ambasador. Sigur am tinut discret acest lucru, pana cand se face comunicarea din partea Departamentului de Stat, dar vreau sa va spun ca noi, inaintea altor state cu traditie in spatiul euro-atlantic, am primit acest semnal", a mai spus Diaconescu.

Acesta a mai explicat ca intentia pentru vizita presedintelui Basescu fusese anuntata de mai multa vreme iar ministrul roman de Externe a avut la Washington o misiune mult mai complexa.

"Am dorit sa vedem nivelul de acceptabilitate in acest moment, nu numai in legatura cu vizita presedintelui, in legatura cu proiectele americane la Marea Neagra, in legatura cu coridoarele energetice, in legatura cu parteneriatul strategic intre Romania si SUA. A fost o chestiune de tatonare. Era o noua administratie si doream sa stim cum stam in relatia cu aceasta noua administratie", a declarat Diaconescu.

Intre ciocan si nicovala in campania prezidentiala

In privinta apropiatelor alegeri prezidentiale care se anunta extrem de furtunoase si in timpul carora ministrul de Externe va fi nevoit sa adopte o pozitie fata de principalii candidati, presedintele Traian Basescu si propriul lider de partid, Mircea Geoana, Cristian Diaconescu a spus ca este constient ca politica externa va fi o tema extrem de importanta dar spera ca niciunul dintre pretendenti nu il va obliga sa "arbitreze" sau "sa incline intr-o forma sau alta balanta intr-un sens sau altul".

"Speram ca din punct de vedere al executiei actului de politica externa sa nu existe dezbateri sau, ma rog, aspecte atat de contradictorii in campanie incat sa genereze polemici foarte serioase.

Pe acest palier sunt doua lucruri absolut distincte: retorica politica, ma rog, in masura in care partidul meu va dori si voi fi gata intotdeauna sa ma implic in discutia politica si in campanie din punct de vedere politic, este in regula. (...)

In orice caz, nu sunt in masura sa pun Ministerul de Externe la dispozitia cuiva pentru a-si face campanie, in nici un fel, cu orice risc fac aceasta afirmatie", a tinut sa avertizeze ministrul de Externe, subliniind totodata ca "este vorba de interesul national si daca cineva se considera vexat si din punct de vedere politic ma sacrifica pe mine nu este niciun fel de problema".

Diaconescu a recunoscut ca exista posibilitatea ca la un moment dat unul din cei doi pretendenti la fotoliul de la Cotroceni sa il intrebe de partea cui se afla.

"Sunt aproape convins ca se va intampla acest lucru. Mi-e greu sa spun ce voi raspunde. Nu stiu, depinde de tema. Sper, si ii cunosc pe ambii combatanti din acest punct de vedere, ca au suficienta deschidere si un orizont prin care isi pot profila candidaturile fara neaparat a introduce interesele de politica externa in joc", a conchis Diaconescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Cristian Diaconescu prezidentiale, #vizita SUA Basescu, #Agentie Energie Bucuresti , #stiri Cristian Diaconescu