Ziare.com

Mesaj "cu valoare istorica" pentru sasi, din partea lui Basescu

Duminica, 27 Mai 2012, ora 18:42

   

Mesaj "cu valoare istorica" pentru sasi, din partea lui Basescu
Coordonatorul consilierilor de la Palatul Cotroceni, Cristian Diaconescu, a participat, in Germania, la Reuniunea Anuala a Sasilor Transilvaneni, prilej cu care a transmis un mesaj din partea presedintelui Traian Basescu, mesaj apreciat de premierul Bavariei ca avand "valoare istorica".

Mesajul presedintelui Romaniei a fost calificat de premierul Bavariei, Horst Seehofer, drept "un mesaj cu valoare istorica".

Participantii au apreciat ca mesajul reprezinta un semnal asteptat de comunitatea sasilor transilvaneni, considerandu-se a fi o sursa de inspiratie pentru alte comunitati de etnici germani care provin din state vecine Germaniei, aflate odinioara in spatele Cortinei de Fier.

Pozitia Romaniei a fost calificata drept un exemplu de pragmatism si determinare in sensul solutionarii unor probleme istorice inca nerezolvate, cum ar fi restituirea proprietatilor confiscate de catre regimul comunist sau despagubirile pentru etnici germani deportati la munca fortata in fosta Uniune Sovietica, dupa incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Oficialul bavarez a subliniat contributia exceptionala a sasilor transilvaneni care au reusit alaturi de societatea in care s-au integrat sa transforme sudul Germaniei intr-una dintre cele mai competitive regiuni din intreaga Europa. Totodata, seful guvernului bavarez a tinut sa aduca un omagiu tarii din care provin sasii transilvaneni, mentionand consistenta deosebita a continutului discutiilor purtate cu presedintele Traian Basescu in cadrul vizitei efectuate la Bucuresti, in 2010.

Pastrarea si conservarea traditiilor si culturii sasilor transilvaneni reprezinta, in opinia primului ministru din Bavaria, "o punte solida" intre Romania si Bavaria in contextul Europei unite.

Coordonatorul consilierilor de la Palatul Cotroceni, Cristian Diaconescu, a avut o intalnire cu conducerea Asociatiei Federatiilor Sasilor Transilvaneni, ocazie cu care a primit din partea acestui organism "multumiri sincere" pentru mesajul transmis din partea presedintelui Traian Basescu. In opinia sasilor transilvaneni, mesajul a venit in intampinarea asteptarilor acestei comunitati care doreste sa consolideze si sa dezvolte pe mai departe relatiile cu tara din care provin.

Cristian Diaconescu s-a mai intalnit cu presedintele Parlamentului landului Hessa, Norbert Kartmann, originar la a doua generatie din Romania, cu primarul general al orasului Dinkelsbuhl si a participat la Marea Serbare Populara, in prezenta a peste 15.000 de membri ai comunitatii.

De asemenea, la finalul vizitei, Diaconescu a avut intrevederi cu ministrul de interne al Bavariei, Joachim Hermann, si cu Cristoph Bergner, secretarul de stat responsabil cu minoritatile nationale din cadrul Ministerului Federal de Interne.

Reuniunea Anuala a Sasilor Transilvaneni a avut loc in perioada 26 - 27 mai, la Dinkelsbuhl, Bavaria.

Sursa: rNews

Articol citit de 2726 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitari D-nle Diaconescu!

Felicitari Presedintlui Basescu!
Ati mai ramas voi cativa care faceti ceea ce trebuie pt tara asta in timp ce in tara Rus si Ponta cauta potcoave de cai morti prin urne mortuare goale!
Sunt romanca dar mai mare rusinea cu agitatia inutila care a avut exact efectul scontat de catre organizatori.
Sigur ca nu-mi convine sa fie inormantat in tara mea cu onoruri un fascist, dar de ce n-ati actionat in ideea asta nu aiurand ca bezmeticii dupa cenusa!?
Problema trebuia transata cu totul altfel: urna sa se fi acceptat a fi inmorantata cu slujba de rigoare dupa procesiune - in alta zi deci - ca, doar s-a nascut omu la noi si mortilor li se respecta dorinta.
Avea dreptate unguru cela: noi am fost paranoici si comici.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor