Confuzie in legatura cu varsta relatiilor diplomatice romano-sarbe

Joi, 12 Martie 2009, ora 15:59
1870 citiri
Confuzie in legatura cu varsta relatiilor diplomatice romano-sarbe

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a avut joi o intrevedere cu omologul sau sarb, Vuk Jeremic, aflat in vizita de lucru la Bucuresti, cu prilejul aniversarii a 130 de ani de relatii diplomatice intre cele doua tari.

In timpul conferintei de presa sustinute de cei doi ministri, un participant a contestat acest numar de ani, sustinand ca are surse potrivit carora istoria relatiilor dintre cele doua tari este chiar mai veche, datand din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mai exact de la 1863.

Cristian Diaconescu, care anterior anuntase ca a convenit cu omologul sau sarb organizarea, in 2009, a unor evenimente aniversare, a afirmat ca Serbia si Romania vor marca ambele date.

"Chiar am discutat aspecte legate de o eventuala deosebire dintre informatiile istorice in ceea ce priveste stabilirea relatiilor diplomatice si am luat o foarte dificila si complicata decizie si anume sa sarbatorim de fiecare data cand avem cate un argument istoric relatiile bune si traditionale dintre cele doua tari", a spus minsitrul roman de Externe.

"Bineinteles ca putem sarbatori stabilirea relatiilor dintre cele doua tari de mai multe ori", a confirmat si Vuk Jeremic, aflat intr-o vizita de lucru la Bucuresti de o zi.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, cei doi demnitari au discutat despre domeniile de cooperare bilaterala si cele din plan european, cu accent pe masurile si proiectele bilaterale si regionale pentru dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua tari si in Balcani, in conditiile in care schimburile comerciale dintre Romania si Serbia ating 1 miliard de dolari.

De asemenea, cei doi ministri de Externe au mai discutat si despre perspectiva europeana a Serbiei si sprijinul concret pe care Romania il poate acorda autoritatilor de la Belgrad pentru accelerarea integrarii in UE.

"Romania va fi in continuare un avocat de nadejde al Serbiei pentru ca obiectivul major de aderare la UE sa devina realitate", a declarat presei ministrul Diaconescu.

In cadrul convorbirilor au fost abordate, totodata, aspecte privind cooperarea dintre cele doua tari privind protectia minoritatilor din Romania si Serbia. "Sunt incurajat in ceea ce priveste preocuparea autoritatilor de la Belgrad privind situatia comunitatii romanesti din Valea Timocului", a precizat ministrul roman de Externe.

Ministrul Vuk Jeremic a adresat ministrului roman de Externe invitatia de a efectua o vizita in Serbia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Cristian Diaconescu, #vuk jeremic, #relatii diplomatice Serbia , #stiri Cristian Diaconescu