Cristian Diaconescu: Am avut probleme cu Securitatea din cauza relatiei cu Steinhardt

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 17:17
4058 citiri
Cristian Diaconescu: Am avut probleme cu Securitatea din cauza relatiei cu Steinhardt

Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe al Romaniei, a povestit ca a avut probleme cu Securitatea din cauza relatiei sale cu Nicolae Steinhartd, autorul "Jurnalului Fericirii", si meditatorul fostul social-democrat la engleza, franceza si latina.

"Cand aveam 16-17 ani, tatal meu cauta pe cineva cu care sa invat limbi straine. In cercul de apropiati - tata fiind avocat - era si Nicolae Steinhardt. Meditandu-ma la engleza si franceza, apoi, cand am dat la facultate, si la ceva latina, l-am cunoscut", isi aminteste Diaconescu, intr-un interviu pentru Historia

De la Steinhardt a invatat tanarul Diaconescu sa bea Martini si citea in franceza din revista "Paris Match".

"Mi-a aratat la un moment dat manuscrisul de la Jurnalul fericirii. Nu-mi spunea mai multe tocmai pentru a ma proteja. Apoi, cred ca a si avut cateva experiente nenorocite cu o serie de apropiati, unii dintre ei foarte tineri, si care din motive care nu aveau nicio logica - in sfarsit, alte vremuri! - l-au turnat. Era vesnic urmarit", spune Cristian Diaconescu.

Fostul ministru dezvaluie ca, la un moment dat, a avut si el probleme cu Securitatea din cauza relatiei cu scriitorul, fara sa intre insa in amanunte. "Am avut niste probleme minore din cauza relatiei cu el", a afirmat Diaconescu.

"In momentul in care am plecat la facultate, el s-a dus la Manastirea Rohia. Ca sa va dati seama ce modest era, dupa multi ani am aflat ca acest om stia 11 limbi straine", mai spune Cristian Diaconescu, despre fostul sau profesor.

La 30 martie 1989, Nicolae Steinhartd, se stinge in spitalul din Baia Mare, inmormantarea sa fiind supravegheata cu strictete de catre Securitate.

#Cristian Diaconescu, #Nicolae Steinhartd , #stiri Cristian Diaconescu