Cristian Diaconescu: Daca iese din Uniunea Europeana, Romania intra in faliment

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 09:33
17476 citiri
Cristian Diaconescu: Daca iese din Uniunea Europeana, Romania intra in faliment
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca iese din Uniunea Europeana, Romania intra in faliment, afirma fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

"Daca iese din Uniunea Europeana Romania intra in faliment. Minciuna ca Uniunea Europeana ar pune in discutie problema statului de drept din Romania ca raspuns la decizia Bucurestiului privind organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei este una dintre cele mai ticaloase incercari de manipulare, de la discursul lui Nicolae Ceausescu din 21 decembrie 1989", a notat pe Facebook Cristian Diaconescu.

Fostul ministru scrie ca anumiti "politicieni de la Bucuresti" se simt diferiti de valorile europene si euro-atlantice si urasc regulile occidentale, intrucat ei au propriile reguli "pentru bunastarea lor".

"Cativa politicieni de la Bucuresti, complexati de refuzul sistematic al partenerilor Romaniei de a le accepta deciziile politice impotriva oricaror reguli de functionare ale unui stat democratic, se simt diferiti de valorile europene si euro-atlantice.

Asa este. Ei sunt altfel decat natiunea in numele careia au tupeul sa creada ca vorbesc. Acest grup minuscul de cetateni uraste regulile occidentale. Ei au regulile lor, pentru bunastarea lor.

Pentru uriasa majoritate a societatii romanesti, in Romania sau in Europa, a fi cetatean roman european este un drept, expresie a normalitatii vietii de zi cu zi.

Militantismul separatist si tafnos fata de UE este de un ridicol absolut", completeaza Diaconescu.

In postare, fostul ministru de Externe mai scrie ca membrii coalitiei de guvernare cred ca pot sa aiba bani de la UE, dar sa fie si in afara statului de drept si sa guverneze fara lege, in conditiile in care "se infoaie impotriva UE", dar in acelasi timp "se milogesc la institutiile europene" sa acopere mare parte din despagubirile pentru cei afectati de pesta porcina.

"Intr-o singura zi, coalitia aflata la guvernare se infoaie impotriva UE, in timp ce se milogeste la institutiile europene pentru a acoperi nu mai putin de 75% din despagubirile datorate celor afectati de pesta porcina sau il implora pe Michel Barnier ca, in negocierea cu Marea Britanie, sa fie aparate, chiar de catre UE, drepturile cetatenilor romani.

Astazi, peste 4 milioane de romani din spatiul european primesc de la Coalitia de guvernare, mesajul ca isi vor pierde locurile de munca din strainatate, ca studentii romani vor fi exclusi din universitatile europene daca nu platesc taxele uriase - pretinse cetatenilor extra-comunitari.

De asemenea, oamenii de afaceri romani ar urma sa fie eliminati (70 % din schimburile economice ale Romaniei se desfasoara cu statele UE) din cea mai importanta piata unica a lumii, stopandu-se totodata si cea mai semnificativa investitie straina in Romania asigurata de capitalul din tarile UE.

Daca va fi lasata aceasta Coalitie va face ceea ce spune. DEOCAMDATA membrii ei cred ca pot sa aiba si banii UE, sa fie si in afara statului de drept si sa guverneze fara de lege", conchide Diaconescu.

Mesajul vine in contextul in care luni seara a aparut pe agenda publica scenariul ROEXIT, imediat dupa dezbaterea privind Romania din Comisia LIBE. Daniel Dragomir, fost ofiter SRI, inculpat pentru coruptie si implicat in dosarul Black Cube, a postat o reactie la cald virulent antiUE, insotita de un logo "Roexit".

Majoritatea politica de la Bucuresti a primit un prim avertisment dur din partea lui Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene: Romania face pasi inapoi, iar Comisia nu va ezita sa aduca Guvernul roman in fata justitiei. Ingrijorarile sunt serioase, spune oficialul european, mai ales dupa imaginile cu protestatari agresati de fortele de ordine.

Ideile principale din discursul lui Frans Timmermans au vizat regresele pe care majoritatea politica le-a facut in privinta independentei Justitiei, printr-o serie de masuri abuzive, cum este aceea a demiterii "fortate" a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, sau aceea a modificarii Legilor Justitiei, fara a tine cont de obiectiile GRECO si ale Comisiei de la Venetia.

Frans Timmermans a facut referire de cateva ori la protestele legitime de la Bucuresti si la reprimarea violenta a manifestatiei din 10 august.

Romania este in centrul sesiunii plenare din aceasta saptamana a Parlamentului European, unde cresc ingrijorarile privind independenta Justitiei, respectarea normelor democratice si protectia drepturilor civile in Romania.

Luni seara, a avut loc o dezbatere extraordinara in comisia LIBE, cu participarea lui Frans Timmermans, urmand ca, miercuri, o Rezolutie privind tara noastra sa fie citita in plen, acolo unde este asteptata si Viorica Dancila.

A.D.

#Cristian Diaconescu Roexit , #stiri Cristian Diaconescu