Cristian Diaconescu: Evenimentele recente au inrautatit perspectiva aderarii la Schengen

Marti, 10 Iulie 2012, ora 21:50
2122 citiri
Cristian Diaconescu: Evenimentele recente au inrautatit perspectiva aderarii la Schengen
Foto: Arhiva

Seful cancelariei prezidentiale, Cristian Diaconescu, considera ca declaratiile oficialilor europeni privind evenimentele din Romania nu vor ramane fara consecinte pentru Romania. Perspectivele in privinta aderarii la spatiul Schengen au devenit "foarte, foarte nefavorabile".

Intr-un interviu acordat RFI, Cristian Diaconescu a detaliat efectele pe care le-ar putea avea criticile externe la adresa Romaniei.

"Nu vreau sa fiu eu cel care va da vestea proasta, este responsabilitatea celor care se afla la guvernare, numai ca aceste efecte se vor vedea. Daca ati urmarit cu atentie ceea ce au spus lideri europeni in Germania, din intregul spectru politic, veti constata ca acestia nu s-au exprimat in apararea unui om, ci in apararea unor institutii si nu s-au exprimat in legatura cu dreptul politic al vreunui cetatean din Romania, inclusiv al presedintelui, ci in legatura cu modul in care se respecta legea.

In conditiile in care cancelarul german spune ca statul de drept, de o maniera absolut impardonabila, a fost afectat in Romania, din pacate as vrea sa va spun ca aceste cuvinte sunt urmate de decizii.

Niciodata, la un nivel asa de mare, afirmatiile nu raman fara o anume continuare. Este o expresie a modului in care cancelarul german, fostul ministru de Externe Steinmeier, acum la social-democrati se raporteaza la valori si nu neaparat la o persoana sau alta. Deci ideea ca un anume atasament politic tinand de o familie sau alta ar prevala intr-o astfel de situatie este absolut minora", a spus Diaconescu.

El a confirmat ca aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi afectata.

"Nu doresc decizii impotriva Romaniei. Am muncit ani si ani de-a randul, pentru ca acest lucru sa se intample numai in sens pozitiv si as face acest lucru si in continuare, dar daca vreti sa fiu corect si cinstit cu dvs., va spun ca perspectivele in legatura cu deciziile care ne intereseaza direct si imediat sunt foarte, foarte nefavorabile", a prognozat Diaconescu.

Cristian Diaconescu a mai spus ca politicienii trebuie sa aiba o mai mare grija cand se ating de normele constitutionale.

"Daca cineva imi asculta sfatul, as fi extrem, extrem de interesat sa vad ca politicienii isi pun o limita in a se zbengui in ceea ce priveste normele constitutionale, pentru ca nu-si bat joc neaparat de cuvantul lor, dar isi bat joc de demnitatea unei tari!", a sustinut Diaconescu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#Cristian Diaconescu suspendare Basescu, #Cristian Diaconescu aderare Schengen, #Cristian Diaconescu reactii UE , #stiri Cristian Diaconescu