Seful Cancelariei Prezidentiale, Cristian Diaconescu, a atras atentia asupra faptului ca la nivelul comunitatii europene se creeaza "un mediu de respingere a romanilor" atunci cand se vorbeste despre liberalizarea pietei muncii in Uniunea Europeana.
Prezent luni la Forumul European al Diplomatiei Publice, Cristian Diaconescu a adaugat ca UE are obligativitatea liberalizarii pietei muncii, in ciuda incercarilor de a se demonstra ca o astfel de decizie ar fi "gresita".
"Exista in Romania o imagine falsa - se confunda promovarea imaginii Romaniei cu reactii punctuale si cand suntem confruntati cu o alta interpretare a situatiei in care se afla tara, lucrurile devin complicate.
Va pot da un exemplu de necesitate de reactie - la 1 iunie 2014, piata muncii in UE trebuie sa fie liberalizata complet. Probabil ca nu intamplator sunt state in UE in care in acest moment are loc o actiune coordonata bine atat la nivel institutional, cat si mediatic prin care se incearca sa se arate cat de gresita ar fi o astfel de decizie.
Dar aceasta decizie este obligatorie din punct de vedere al UE, prin Tratatul de la Lisabona, si cu toate acestea se creeaza un mediu de respingere a romanilor care este impartasit cu fatalitate dimpotriva de unii politicieni din aceste state partenere ale noastre", a spus acesta.
Cristian Diaconescu a tinut sa explice ca diplomatia publica reprezinta un mijloc prin care sa fie intarita credibilitatea Romaniei in plan extern si nu "un exercitiu de anti-frustrare".
"Diplomatia publica nu este un exercitiu de propaganda si nu isi propune sa acopere lipsa fondului. Diplomatia publica promoveaza o tara. Nu este o forma de promovare politica, ci de a intelege pe termen mediu si lung rationalitatea pentru care o tara arata ce este, ce este capabila si ce poate aduce pozitiv la discursul politic international.
Prin diplomatie publica, facuta profesionist, putem aduce realitatea romaneasca acolo unde se claseaza de fapt. Nu este un exercitiu de anti-frustrare. Incercam sa deschidem Romania prin diplomatie publica.
Exista o coalitie de vointa si in interiorul Romaniei. Fara aceasta determinare a tuturor vectorilor care se adreseaza in exterior, activitatea de diplomatie ramane un prafuit exercitiu", a mai spus Diaconescu.