Cristian Diaconescu nu este un outsider (Opinii)

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 09:49
3592 citiri
Cristian Diaconescu nu este un outsider (Opinii)

Place sau nu place partizanilor actualei opozitii, situatia reala si obiectiva este ca, printre multele minusuri ale ei, cel mai evident si mai presant e ca nu are in acest moment un candidat agreat pentru prezidentialele care se precipita inspre noi. Pare sa fie adevarata presupunerea ca, in cazul ei: "Daca Basescu nu e, nimic nu e!"

Deocamdata, cu toate asertiunile contrare, s-ar putea zice ca liberalul Crin Antonescu, candidatul en-titre al USL nu prea are adversar. Cu toata inversunarea unora impotriva sa, cu toata incredintarea altora ca in cele din urma USL va gasi un candidat mai acatarii pentru inalta demnitate. Eventual din randurile partidului "conducator" al aliantei, PSD-ul cel fara de prihana.

Schimbarea optiunii USL ar putea fi, in principiu, mult mai complicata decat pare. Printre altele, din cauza pericolului mortal la adresa stabilitatii coalitiei care a realizat o victorie fara precedent in recentele alegeri, victorie care s-a soldat cu dobandirea unei puteri aproape de neimaginat cu ceva vreme inainte de sacra electiune. Iar puterea inseamna tot: influenta, posturi, bani, impunere in fata legii, etc. Iar pierderea eventuala a ei echivaleaza cu contrariul celor mentionate. Risc mare, nu gluma!

Antonescu este destul de blindat impotriva unei posibile reevaluari si datorita timpului scurt pana la viitoarele alegeri. E scurt, desi ar putea sa para altminteri. Pentru ca notorietatea si imaginea unui candidat se acrediteaza in timp, un timp care se masoara mai degraba in ani, decat in luni. E un lucru pe care l-au constatat cu jale si cei care au intarziat nepermis de mult lansarea pe piata a aliantei cu nume de flacara. Calea Victoriei este foarte departe de Cucuietii din Deal, si invers.

In consecinta, partidele care se intituleaza de dreapta, cu sau fara titula ARD, ar cam trebui sa dea bice in identificarea si lansarea la apa a candidatului lor. In cazul ca vor avea doar unul. Iar daca vor avea mai multi, idem. Se vor cerne pe parcurs.

Pana la un loc culoarul parea sa fie ocupat de Mihai Razvan Ungureanu. Chiar cu o oarecare indreptatire, prin calitatea lui umana si profesionala, prin palmares si virtutile sale intelectuale, etc. Dar pe parcurs s-a poticnit. Pe parcursul guvernarii, prin indeciziile politice, prin lipsa de vigoare si combativitate in raport cu manoperele nu putinilor sai adversari. Greu de crezut ca va recupera, mai ales pentru ca si-a antagonizat o parte a conducerii PDL, si nu numai.

In atari conditii PDL este in cautarea unui candidat. S-au rostit o seama de nume, aproape fiecare purtand povara unui handicap. Fie imaginea, fie ascendentele, fie palmaresul real sau atribuit. Prea batran, prea tanar, prea intelectual, prea femeie, prea cu sau prea fara personalitate. Desigur, escamotandu-se principalul temei, care e apartenenta la partidul cel odios.

Printre numele invocate este insa unul care suna destul de bine si este destul de impermeabil la toate aceste acuze de serviciu. El este Cristian Diaconescu, fostul judecator, fostul ministru de Externe, actualul consilier prezidential.

Este o persoana serioasa si chiar distinsa, despre care nu se poate spune aproape nimic defavorabil privind catre toata cariera sa de om politic sau de inalt functionar al statului roman. Memoria publica nu retine nicio critica, nicio greseala care sa-i fi fost imputata in ceea ce a intreprins in virtutea atributiilor pe care le-a avut pe parcursul timpului. Cristian Diaconescu este un profesionist.

Este retinut si politicos, plin de finete, dar si ferm si vehement atunci cand e

cazul, avand totusi in sange spiritul unei diplomatii a comportamentului si atitudinilor in raport cu prietenii, dar si cu neprietenii sai.

Parca asa ceva isi doreau unii care-l acuzau de maniere brute si brutale pe actualul locatar al Cotrocenilor. Sau acel cineva dorit trebuie sa aiba lipita pe frunte o anume sigla?

In orice caz Cristian Diaconescu nu este si nu poate sa fie un outsider. El este un candidat cat se poate de plauzibil, daca este cu adevarat dorit si daca doreste si el acest lucru. Cu conditia ca decizia sa nu se taraganeze in maniera ARD-ista consacrata.

Masinaria propagandistica a stim noi cui, oricum este deja pregatita.

#Cristian Diaconescu presedintie, #Cristian Diaconescu alegeri prezidentiale , #stiri Cristian Diaconescu