Cristian Diaconescu, sceptic în privința rotației premierilor într-o viitoare coaliție guvernamentală. Care sunt alianțele vizate de PMP

Duminica, 21 Noiembrie 2021, ora 12:16
5500 citiri
Cristian Diaconescu, sceptic în privința rotației premierilor într-o viitoare coaliție guvernamentală. Care sunt alianțele vizate de PMP
Diaconescu: „Este exclusă o alianţă cu PSD” FOTO Facebook / cristian Diaconescu

Preşedintele PMP, Cristian Diaconescu, nu crede în rotația planificată la negocierile PNL-PSD privind funcţia de prim-ministru în viitoarea coaliţie de guvernare.

„Am mari rezerve în legătură cu această rotativă. Pare un fel de cosmetizare a unei înţelegeri silite ce încearcă să se ofere mai ales activului de partid, ca şi o variantă. (...) Nu ştiu să funcţioneze undeva în lume. E drept, nici nu am un precedent să vă spun. M-au întrebat studenţii la Universitatea americană cum într-o ţară în care cei aflaţi într-o coaliţie îşi dau jos propriul guvern. Deci, aşa ceva nu am mai auzit. (...) Sunt nişte situaţii paradoxale şi nu cred că nivelul de înţelegere politică este atât de mare în partidele din România încât să intre într-un astfel de mecanism”, a afirmat Cristian Diaxconescu în emisiunea Insider Politic difuzată duminică de Prima Tv.

Diaconescu se arată „îngrijorat” de faptul că românii sunt din ce în ce mai puţin interesaţi să iasă la vot.

În ceea ce priveşte unul dintre subiectele aflate pe agenda discuţiilor dintre PNL şi PSD, cel al desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, fostul ministru al Justiţiei consideră că aceasta „se poate desfiinţa, trebuie desfiinţat, poate şi ca valoare de semnal”, iar dosarele aflate în instrumentare la această secţie să fie împărţite la celelalte parchete în funcţie de competenţa acestora.

„Ideea de a avea o justiţie preferenţială - în bine sau în rău, fără îndoială - grefată pe faptul că există o neîncredere sistemică în legătură cu tot ceea ce se întâmplă în fostele state comuniste care au intrat în Uniunea Europeană generează acest tip de percepţie. (...) Legarea justiţiei de folosirea fondurilor europene ne poate, gestionată prost în România, să ajungem în situaţia să pierdem banii. Mai spun un lucru: nu se poate renegocia PNRR-ul, sub nicio formă. Vă spune cineva care mai ţine legătura cu diverşi foşti şi actuali demnitari europeni. Ideea de a renegocia PNRR-ul nu poate fi substanţiată decât în situaţii cu totul şi cu totul excepţionale. Dar, oricum, câtă vreme ar fi această renegociere pusă în operă printr-o decizie a Guvernului – nu că se duce x şi y sau nu ştiu ce europarlamentar pe la Bruxelles şi ridică acest subiect – în acel moment se opreşte finanţarea până se termină renegocierea”, a mai afirmat fostul ministru.

Cristian Diaconescu susţine că există, la nivel naţional şi pe plan european, factori care „îndreaptă” PMP să deschidă un dialog cu PNL.

„În acest dialog, dacă PNL-ul va fi în continuare interesat, vom discuta despre proiecte. (...) Câtă vreme am mandatul primit de la colegii mei, PMP-ul va fi de sine stătător. (...) Discuţiile prealabile au fost cu domnul Florin Cîţu, după care fiecare partid şi-a luat decizia în interior, nefiind o chestiune care poate fi armonizată doar la nivel individual, nici nu ar fi corect şi cinstit aşa ceva, iar mandatul şi de la dânşii şi de la noi a fost acela de a avea o iniţiere a unui dialog privind o cooperare viitoare şi în al doilea rând două echipe de negociere care urmează în perioada următoare să se întâlnească”, a adăugat liderul PMP.

Acesta susţine că pentru un mandat pe care l-ar primi nu conduce PMP către o alianţă fără negocieri prealabile şi că nu a primit propuneri de a intra în Guvern.

Printre proiectele pe care PMP le susţine este legea sănătăţii, legea anti-clan propusă de reprezentanţii formaţiunii politice, implementarea proiectului privind reducerea numărului de parlamentari la 300 sau revenirea la alegeri în două tururi de scrutin pentru primari.

„Este greu să rezişti în afara Parlamentului şi să-ţi promovezi şi politicile în acelaşi timp. Nu-ţi poţi abandona cei 2200 de aleşi locali şi nu poţi, merge doar pe singurul argument că legea nu le permite să plece în altă parte. Trebuie, totuşi, să le încurajezi şi voinţa, şi capacitatea, şi determinarea de a-şi îndeplini mandatul până la capăt. Deci din acest punct de vedere sunt mai multe imponderabile înăuntrul unui partid şi sunt şefi de organizaţii care spun: trei ani e complicat, haideţi să ne clarificăm, cum ar fi să facem opoziţie faţă de stânga, iar pe de altă parte să intrăm într-un sistem de opoziţie şi faţă de liberali”, explică liderul PMP.

În ceea ce priveşte relaţiile cu celelalte formaţiuni politice parlamentare, preşedintele PMP susţine că USR nu a contactat PMP „nici măcar să dea bună ziua”, iar din partea celor de la AUR PMP a primit o scrisoare, iar liderii celor două formaţiuni au discutat.

În acest context, Diaconescu afirmă că PMP are „nişte condiţii” pentru un dialog cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), arătând că PMP respinge „orice reprezintă extremism, antieuropenism, politici mare merg împotriva sensului legat de combaterea pandemiei, agresivitate fără proiect pozitiv în spate”.

Liderul PMP susţine că în acest moment „un anume filorusism” care nu a fost ”contestat cu mare fermitate” şi „radicalismul ieftin” fac imposibilă cooperarea dintre PMP şi AUR.

„Este exclusă o alianţă cu PSD”, a mai afirmat Cristian Diaconescu.

#Cristian Diaconescu, #rotatie, #premieri, #aliante, #PMP , #stiri Cristian Diaconescu
Comentarii