Cristian Diaconescu s-a intalnit cu Hillary Clinton - Vezi ce-au discutat

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 20:03
4135 citiri
Cristian Diaconescu s-a intalnit cu Hillary Clinton - Vezi ce-au discutat
Foto: Arhiva

Cristian Diaconescu, ministrul de Externe, s-a intalnit, miercuri, la Bruxelles, cu secretarul de stat american Hillary Clinton, cei doi oficiali discutand despre proiecte economice comune, dar si despre posibilitatea ridicarii vizelor pentru romanii care vor sa calatoreasca in Statele Unite.

"Am discutat despre parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite si am convenit sa avem o intalnire, la inceputul lunii mai, la Bucuresti. Avem 130 de proiecte comune cu Statele Unite, majoritatea in domeniul economic. Partea americana este gata sa coopereze cu partea romana in privinta proiectului Nabucco", a precizat Diaconescu, miercuri seara, la B1 TV.

In plus, seful diplomatiei romane a precizat ca Hillary Clinton a multumit, in timpul intalnirii, inca o data, Romaniei, pentru participarea tarii noastre la misiunea militara din Afganistan.

"M-am simtit si eu mandru ca cetatean, nu numai ca oficial, in conditiile in care Hillary Clinton ne-a multumit inca o data in ce priveste prezenta romanilor in Agfanistan", a precizat Cristian Diaconescu.

In privinta faptului ca Parteneriatul strategic Romania-SUA, semnat in 1997, n-a avut efecte vizibile, cel putin in ce priveste investitiile americane in Romania, seful diplomatiei romane a precizat ca noul parteneriat stabilit intre Barack Obama si Traian Basescu este "mai practic".

"Modul in care a fost conceput parteneriatul, intre Barack Obama si Traian Basescu, ne da posibilitatea sa actionam mult mai practic in ce priveste investitiile americane in Romania. Discutam mai practic si in ce priveste vizele pentru romani", a adaugat Cristian Diaconescu.

Potrivit unui comunicat al MAE remis Ziare.com, secretarul de stat Hillary Clinton a subliniat importanta gasirii unor solutii menite sa consolideze securitatea energetica a Romaniei, Statele Unite dorind a intensifica dialogul cu tara noastra pe acest domeniu. In acest sens, ambasadorul Richard Morningstar, reprezentantul special al secretarului de stat pe probleme de energie va efectua o vizita la Bucuresti.

Ministrul de Externe a mai subliniat, pentru B1 TV, ca cele doua state vor crea un grup de lucru care urmeaza sa identifice problemele legate de rata mare de respingere a vizelor pentru romani, principalul motiv invocat de americani atunci cand vine vorba despre ridicarea vizelor turistice pentru romani.

Cristian Diaconescu se intalneste cu Hillary Clinton - surse europene

"Ne-am pus de acord, cu doamna Hillary Clintin, sa avem un task force, format din reprezentanti ai departamentelor care se ocupa de problemele interne in ambele state, astfel incat sa identificam si rezolvam problemele legate de numarul mare de vize respinse", a adaugat Cristian Diaconescu.

Intrebat daca a discutat cu Hillary Clinton despre limitarea despagubirilor la 15% acordate fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate, Diaconescu a precizat ca nu s-a discutat acest subiect.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, ca este ingrijorat de aceasta limitare a despagubirilor, precizand ca Guvernul american sustine cea mai transparenta si eficienta restituire de proprietate cu putinta.

Ministrul de Externe a confirmat ca va participa, la 19 aprilie, la Consiliul NATO-Rusia si nu se teme ca Moscova ar putea reprosa Romaniei gazduirea scutului anti-racheta.

"Exista o propunere romano-americana pentru ca proiectul scutului antiracheta sa devina, la summitul de la Chicago, un proiect de aparare antiracheta", a precizat Diaconescu.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, participa miercuri si joi, la Bruxelles, la reuniunea comuna a ministrilor de externe si ai apararii din statele membre NATO, principalul eveniment politic organizat in pregatirea summit-ului NATO de la Chicago din 20-21 mai.

Eveniment Quarterly Report

Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu are şanse la alegerile prezidenţiale fără un partid în spate. Liderul UDMR nu crede că PSD...
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
#Diaconescu intalnire Hillary Clinton, #vize romani America, #parteneriat strategic SUA Romania , #stiri Cristian Diaconescu