Diaconescu: Avertismentele Romaniei au fost certificate la Luxemburg

Luni, 15 Iunie 2009, ora 20:35
1605 citiri
Diaconescu: Avertismentele Romaniei au fost certificate la Luxemburg
Foto: Arhiva

Ministrul Cristian Diaconescu a declarat ca, prin conditionarea acordului UE-Republica Moldova de ridicarea vizelor pentru romani, se confirma faptul ca avertismentele si pozitia Romaniei au fost justificate, fiind evident ca drumul Chisinaului spre UE trece si prin Bucuresti.

"Am fost si vom fi sustinatorii apropierii Republicii Moldova de UE. Acordul nostru pentru aprobarea mandatului de negociere demonstreaza ca politica Bucurestiului nu s-a schimbat.

Este evident ca drumul spre Bruxelles al statului vecin trece si prin Bucuresti si ca exista o serie de conditii clar subliniate prin concluziile de astazi, pe care Republica Moldova trebuie sa le indeplineasca, asa cum este ridicarea vizelor pentru cetatenii romani", a evidentiat seful diplomatiei romane, la finalul Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) de la Luxemburg.

"Se confirma, in acest sens, faptul ca avertismentele si pozitia Romaniei au fost justificate. Demersurile diplomatice romanesti au fost confirmate prin adoptarea de catre statele membre a textului Concluziilor", a aratat Diaconescu.

Consiliul a adoptat luni o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul acestora reflectand preocuparile UE in legatura cu evolutiile din acest stat, se arata intr-un comunicat MAE.

Concluziile adoptate luni accentueaza si necesitatea ca R. Moldova sa intreprinda masuri ferme pentru intarirea democratiei, a bunei guvernari, a statului de drept, a libertatii presei si a respectului pentru drepturile omului si libertatile fundamentale.

Consiliul cere ferm Republicii Moldova asigurarea accesului egal pentru partidele politice la presa publica, alocarea transparenta a licentelor pentru mass-media, incetarea presiunilor asupra presei independente, organizatiilor societatii civile si partidelor, respectarea caracterului liber si corect al viitoarelor alegeri si cooperarea cu OSCE, Consiliul Europei si Comisia de la Venetia pentru a aplica recomandarile acestor foruri.

Strategie pentru regiunea Dunarii

In afara subiectului privind Republica Moldova, ministrii de externe ai UE au discutat, in cadrul sesiunii Afaceri Generale, despre proiectul Concluziilor Consiliului European de vara, in pregatirea summit-ului care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, la Bruxelles (18 -19 iunie 2009).

Liderii europeni vor mandata, de asemenea, Comisia Europeana sa pregateasca o Strategie pentru regiunea Dunarii pana la sfarsitul anului 2010 pentru a putea fi adoptata in primul semestru al anului 2011, sub presedintia ungara a UE.

Seful diplomatiei romane a reiterat sustinerea Romaniei pentru discutarea problematicii imigratiei ilegale in regiunea sudica si respectiv estica a Europei si necesitatea unei politici unitare si pe termen lung in acest domeniu. El a subliniat necesitatea includerii in textul Concluziilor Consiliului European a unei referiri la Parteneriatul Estic, urmare rezultatelor pozitive inregistrate la summitul de la Praga.

In cadrul sesiunii Relatii Externe au avut loc dezbateri privind evolutiile in procesul de pace din Orientul Mijlociu, cu accent pe contextul regional. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului privind procesul de pace si Liban.

De asemenea, ministrii de externe au abordat situatia din Balcanii Occidentali. A fost evaluata cooperarea Serbiei si a altor state din Balcani cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).

Referitor la Birmania/Myanmar, au fost analizate masurile concrete pe care Uniunea Europeana ar putea sa le aplice dupa prezentarea verdictului in procesul disidentei Aungn San Suu Ky. Consiliul a adoptat Concluzii privind Cuba.

Luni a fost organizata ultima reuniune CAGRE organizata pe durata presedintiei cehe, urmand ca presedintia Uniunii Europene sa fie preluata, la inceputul lunii iulie, de catre Suedia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cristian Diaconescu Luxembourg, #Cristian Diaconescu CAGRE, #summit Bruxelles iunie , #stiri Cristian Diaconescu