Ziare.com

Diaconescu: Avertismentele Romaniei au fost certificate la Luxemburg

de Andreea Ghinea
Luni, 15 Iunie 2009, ora 20:35

   

Diaconescu: Avertismentele Romaniei au fost certificate la Luxemburg
Ministrul Cristian Diaconescu a declarat ca, prin conditionarea acordului UE-Republica Moldova de ridicarea vizelor pentru romani, se confirma faptul ca avertismentele si pozitia Romaniei au fost justificate, fiind evident ca drumul Chisinaului spre UE trece si prin Bucuresti.

"Am fost si vom fi sustinatorii apropierii Republicii Moldova de UE. Acordul nostru pentru aprobarea mandatului de negociere demonstreaza ca politica Bucurestiului nu s-a schimbat.

Este evident ca drumul spre Bruxelles al statului vecin trece si prin Bucuresti si ca exista o serie de conditii clar subliniate prin concluziile de astazi, pe care Republica Moldova trebuie sa le indeplineasca, asa cum este ridicarea vizelor pentru cetatenii romani", a evidentiat seful diplomatiei romane, la finalul Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) de la Luxemburg.

"Se confirma, in acest sens, faptul ca avertismentele si pozitia Romaniei au fost justificate. Demersurile diplomatice romanesti au fost confirmate prin adoptarea de catre statele membre a textului Concluziilor", a aratat Diaconescu.

Consiliul a adoptat luni o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul acestora reflectand preocuparile UE in legatura cu evolutiile din acest stat, se arata intr-un comunicat MAE.

Concluziile adoptate luni accentueaza si necesitatea ca R. Moldova sa intreprinda masuri ferme pentru intarirea democratiei, a bunei guvernari, a statului de drept, a libertatii presei si a respectului pentru drepturile omului si libertatile fundamentale.

Consiliul cere ferm Republicii Moldova asigurarea accesului egal pentru partidele politice la presa publica, alocarea transparenta a licentelor pentru mass-media, incetarea presiunilor asupra presei independente, organizatiilor societatii civile si partidelor, respectarea caracterului liber si corect al viitoarelor alegeri si cooperarea cu OSCE, Consiliul Europei si Comisia de la Venetia pentru a aplica recomandarile acestor foruri.

Strategie pentru regiunea Dunarii

In afara subiectului privind Republica Moldova, ministrii de externe ai UE au discutat, in cadrul sesiunii Afaceri Generale, despre proiectul Concluziilor Consiliului European de vara, in pregatirea summit-ului care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, la Bruxelles (18 -19 iunie 2009).

Liderii europeni vor mandata, de asemenea, Comisia Europeana sa pregateasca o Strategie pentru regiunea Dunarii pana la sfarsitul anului 2010 pentru a putea fi adoptata in primul semestru al anului 2011, sub presedintia ungara a UE.

Seful diplomatiei romane a reiterat sustinerea Romaniei pentru discutarea problematicii imigratiei ilegale in regiunea sudica si respectiv estica a Europei si necesitatea unei politici unitare si pe termen lung in acest domeniu. El a subliniat necesitatea includerii in textul Concluziilor Consiliului European a unei referiri la Parteneriatul Estic, urmare rezultatelor pozitive inregistrate la summitul de la Praga.

In cadrul sesiunii Relatii Externe au avut loc dezbateri privind evolutiile in procesul de pace din Orientul Mijlociu, cu accent pe contextul regional. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului privind procesul de pace si Liban.

De asemenea, ministrii de externe au abordat situatia din Balcanii Occidentali. A fost evaluata cooperarea Serbiei si a altor state din Balcani cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).
Referitor la Birmania/Myanmar, au fost analizate masurile concrete pe care Uniunea Europeana ar putea sa le aplice dupa prezentarea verdictului in procesul disidentei Aungn San Suu Ky. Consiliul a adoptat Concluzii privind Cuba.

Luni a fost organizata ultima reuniune CAGRE organizata pe durata presedintiei cehe, urmand ca presedintia Uniunii Europene sa fie preluata, la inceputul lunii iulie, de catre Suedia.

Sursa: rNews

Articol citit de 1334 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Diaconescu

Uite un om capabil si cu mari calitati diplomatice! Pacat ca e din PSD...

 

Asta ca drumul moldovenilor spre UE este prin Romania o stiam ca nu-i nou

Si cand sen-torc de la furat tot prin Romania trec.Si tot asa.Cand au nevoie de bani ataca o bancuta rapid l noi si gata.Ca doar din 7 milioane doar 1 milion nu fura pt ca restul sunt rusi,gagauzi,transnistreni si fosti combatienti in Afganistan sau razboiul moldavo-ruso-transnistrean.Imi pare rau pt voi dragi vecini moldoveni dar daca ar fi dupa mine nu v-as da acte la toti asa repede.Ca avem si noi cio.arse.le noastre insa ale voastre sunt mult mai periculoase.

replica

Stranie concluzie. Imi pare ca de romani ca hoti si violatori vorbeste intreaga Europa si nu de romanii basarabeni. Documenteaza-te si apoi iesi la rampa.

faceti tot posibilu si apropiati de romania de europa

prima ca rusia sa nu-i ocupe din nou pt ca asta vor bolsevici crearea unui nou imperiu pt asta il sustin pe criminalu de voronin LIBERTATE FRATILOR NOSTRI DIN BASARABIA

 

cristian diaconescu

asta s-a nascut obosit. ceva de genul "geoana","nastase",un "delicat' mai ales la

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor