Diaconescu cere Ungariei sa sprijine minoritatea romaneasca

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 11:10
1251 citiri
Diaconescu cere Ungariei sa sprijine minoritatea romaneasca

Ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu a insistat pentru continuarea sprijinului acordat de statul ungar culturii minoritatii romanesti, in cadrul intalnirii sale de la Budapesta cu omologul sau ungar Peter Balasz.

Diaconescu a cerut mentinerea finantarii acordate de statul ungar saptamanalului "Foaia Romaneasca" si a sprijinului acordat Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria. Diaconescu a subliniat si necesitatea unui accent sporit pe educatia in limba materna pentru minoritatea romaneasca din Ungaria.

Si strategia pentru bazinul Dunarii a reprezentat una dintre principalele teme abordate in discutiile dintre ministrul roman al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu si omologul ungar, Peter Balazs.

"In perioada imediat urmatoare statele membre ale Uniunii Europene, riverane la Dunare, isi vor coordona eforturile pentru ca aceasta strategie sa se concretizeze sub auspiciile Uniunii Europene", a declarat ministrul Diaconescu in conferinta de presa ce a urmat discutiilor bilaterale.

El si-a exprimat speranta ca in perioada presedintiei Ungariei la Uniunea Europeana sa fie initiate si aplicate primele proiecte concrete la Dunare.

Ministrii de Externe au discutat si despre relatiile bilaterale, Cristian Diaconescu insistand pentru mentinerea finantarii acordate de statul ungar saptamanalului Foaia Romaneasca si a sprijinului acordat Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria si necesitatea unui accent sporit pe educatia in limba materna pentru minoritatea romaneasca din Ungaria.

Romania si Ungaria sprijina Serbia

Ministrii de Externe au discutat despre situatia din regiune, subliniind sprijinul pentru perspectiva europeana a Serbiei.

"Exista o disponibilitate foarte importanta din partea ambelor tari in ceea ce priveste promovarea unor proiecte regionale, inclusiv din punct de vedere al relatiilor cu Serbia si Ucraina", a precizat ministrul Diaconescu.

S-a stabilit ca in a doua parte a lui 2009 sa se organizeze in Romania cea de-a cincea sedinta comuna de Guvern, in scopul consolidarii parteneriatului strategic.

In continuarea vizitei in Republica Ungara, ministrul Afacerilor Externe Cristian Diaconescu efectueaza astazi, 30 aprilie 2009, o vizita la organizatiile internationale de la Viena.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Cristian Diaconescu, #presedentia ungara UE, #pornim proiecte Dunare , #stiri Cristian Diaconescu