Diaconescu: Diplomatia are nevoie de sustinere politica si de resurse

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 17:16
1491 citiri
Diaconescu: Diplomatia are nevoie de sustinere politica si de resurse

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a deschis marti renuniunea din 2009 a diplomatilor romani, precizand ca diplomatia romana are nevoie de sustinere politica larga, inclusiv in ceea ce priveste finantarea.

Ministrul a subliniat ca, desi munca diplomatilor nu este mereu vizibila in spatiul public si nu ofera "un circ mediatic", aceasta are efecte pe termen lung, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Specificul activitatii diplomatice face ca, de multe ori, rezultatele noastre sa nu fie cuantificabile sau vizibile. De multe ori, realizarile noastre se materializeaza pe termen lung si nu intotdeauna putem vorbi deschis despre ele. (...) Nu ne propunem sa facem din fiecare actiune a noastra un spectacol mediatic, dar aceasta nu inseamna ca suntem mai putin eficienti", a declarat Cristian Diaconescu.

Indiferent de orientarile sau etapele politice, diplomatia trebuie sa slujeasca si sa sustina interesul national si nu interesele politice conjuncturale, adauga ministrul de Externe, cu privire la obiectivele diplomatiei romane. Sustinerea concreta a diplomatiei nu trebuie sa ramana declarativa si formala, precizeaza ministrul.

In ceea ce priveste exigentele stabilite de actualul Guvern privind diplomatia, Diaconescu sustine ca eficienta trebuie sa devina norma de lucru in centrala si in serviciul exterior si "va fi criteriul principal de masurare si apreciere a performantei fiecaruia" si trebuie pusa inaintea exceselor si risipei.

Diplomatia romana trebuie sa racordeze interesele nationale la politicile ONU

Misiunea diplomatiei romane se desfasoara intr-un context economic dificil, si consta in racordarea intereselor nationale cu cele ale comunitatii internationale.

"Rolul nostru este de a racorda interesele noastre nationale din agenda dezvoltarii, inclusiv din cadrul negocierilor privind dosarul schimbarilor climatice, la politicile globale ale Uniunii Europene care sunt exprimate, de altfel, in cadrul ONU. (...)

Trebuie sa ne asiguram ca interesele strategice ale Romaniei ca membra a Uniunii Europene si NATO sunt corect si deplin reprezentate in orice dezbatere pe tema securitatii europene, chiar si intr-un context exploratoriu", a declarat Diaconescu.

Ministrul a notat ca rapoartele echipei de evaluare din partea Uniunii Europene privind conditiile de aderare la Spatiul Schengen, au fost definitivate cu o concluzie pozitiva pentru Romania, dupa vizitarea consulatului modernizat de la ambasada de la Chisinau si a consulatului general de la Istanbul.

Mai mult, de la 1 iulie 2009 Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispozitia cetatenilor romani din strainatate un sistem modern de verificare a datelor personale in timp real, un pas esential in ceea ce priveste reforma serviciilor consulare.

"Am incercat, prin acest sistem, sa reducem cat mai mult timpii de asteptare, cheltuielile cetatenilor, atunci cand au nevoie de un titlu de calatorie sau cand trebuie facuta o confirmare a unui permis de conducere", a declarat Diaconescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Cristian Diaconescu, #reuniune diplomati romani , #stiri Cristian Diaconescu