Diaconescu: Limitarea regimului calatoriilor in R. Moldova, un demers abuziv

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 16:40
2376 citiri
Diaconescu: Limitarea regimului calatoriilor in R. Moldova, un demers abuziv

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a afirmat marti ca introducerea vizelor pentru cetatenii romani care vor sa calatoreasca in Republica Moldova reprezinta o incalcare a normelor europene si este "un demers abuziv si lipsit de sens".

"In Republica Moldova se iau masuri care nu folosesc mai ales cetatenilor sai si instituirea unui regim de limitare a calatoriilor nu numai in ceea ce-i priveste pe jurnalisti, dar si in legatura cu toti cetatenii din Romania reprezinta un demers abuziv si lipsit de sens", a declarat ministrul de Externe, la finalul dezbaterrii de marti privind situatia din Moldova, organizate de catre presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Diaconescu a precizat ca modul in care autoritatile moldovene au introdus regimul de vize pentru cetatenii romani constiuie o incalcare a normelor pe care Moldova le-a asumat fata de Uniunea Europeana in legatura cu notificarea introducerii acestei masuri.

"Ca orice incalcare a unei norme europene vom vedea inauntrul UE cum privesc structurile si cancelariile din Europa o astfel de situatie, pentru ca ceea ce s-a intamplat a avut totusi la baza un angajament bilateral", a spus Cristian Diaconescu.

Intrebat despre perspectiva dialogului cu Republica Moldova, seful diplomatiei romane a spus ca autoritatile din Moldova nu au raspuns corespunzator invitatiei partii romane, dar aceasta este in continuare dispusa la discutii. Diaconescu a aratat ca noul ambasador roman la Chisinau, Mihnea Constantinescu, nu a avut inca ocazia de a-si prezenta scrisoare de acreditare.

Ministrul a spus ca dezbaterea de marti este un prim pas in implicarea organizatiilor nonguvernamentale in discutiile referitoare la Moldova, "cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada principala problema cu care se confrunta autoritatile de la Chisinau este o relatie foarte proasta cu reprezentantii media, cu societatea civila in general, existand semnale din ce in ce mai ingrijoratoare in ceea ce priveste modul in care este acceptata componenta civica in evaluarea si informarea aspectelor destul de complicate care in acest moment se desfasoara in Republica Moldova".

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...