Diaconescu: Romania nu "va stinge lumina in Irak"

Marti, 10 Februarie 2009, ora 17:05
1345 citiri
Diaconescu: Romania nu "va stinge lumina in Irak"

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat marti la intalnirea cu membrii Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor ca nu se pune problema ca Romania sa ramana in Irak dincolo de conditiile si circumstantele care au determinat prezenta trupelor acolo.

Ministrul de Externe a raspuns astfel unei solicitari adresate de presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Laszlo Borbely, care ceruse ca Romania "sa nu stinga lumina in Irak".

"Nu se poate problema ca noi sa ramanem in Irak dincolo de conditiile si circumstantele care au produs prezenta noastra acolo.

Dar acest lucru se va face intr-un mod ordonat si serios, care va respecta demnitatea militarilor nostri si a statului roman, angajat intr-un proiect de securitate la nivel global, proiect ce a folosit din foarte multe puncte de vedere modului in care Romania este perceputa ca furnizor de securitate", a explicat Cristian Diaconescu.

Ministrul roman a subliniat ca acordul incheiat pe baze bilaterale intre Romania si Irak privind prezenta trupelor pana la sfarsitul lunii iulie 2009 se refera la desfasurarea unor activitati non-combatante.

"Dupa aceasta perioada vom vedea impreuna cu partea irakiana care sunt dezvoltarile ulterioare pe care le putem avea in vedere", a adaugat Diaconescu.

Laszlo Borbely subliniase anterior ca noua administratia Obama implica regandirea strategiei prezentei militare in Irak.

"Presedintele Obama a propus o data intre 16 si 23 de luni pentru retragerea soldatilor americani din misiunea din Irak, ceea ce este o noua viziune a politicii SUA fata de Irak.

In cadrul acestei viziuni am dori sa rugam MAE, in functie de evolutiile externe din acesta perioada, ca nu noi sa fim cei care stingem lumina in Irak, nu neaparat noi sa fim ultimii care plecam de acolo", a spus Borbely.

"Noi am dori sa vedem, dupa ce expira memorandumul in iulie, cum vor studia, in acest timp, autoritatile posibilitatea de a avea o marja de timp care sa permita elaborarea unui calendar al prezentei romane in acel teatru de operatiuni. Este un fel de solicitare ca poate in mai-iunie sa rediscutam, pentru a vedea care este pozitia Romaniei in acest sens", a spus deputatul UDMR.

Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Irak, ce reglementeaza activitatile si statutul militarilor romani prezenti in Irak in cursul acestui an, a fost semnat la 26 ianuarie de catre insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Irak, Catalin Voicu, din partea Guvernului Romaniei, si de catre ministrul apararii irakian, Abdul Qadir Mohammed Jasim Al-Mufraji.

Memorandumul, a carui valabilitate va expira la 31 iulie 2009, prevede ca actiunile romanesti sa se desfasoare cu preponderenta in zona Tallil si Al Kut.

Prin tratatul cu Irakul, partea romana va asigura sprijin umanitar si medical in regiunile Tallil si Bagdad si va desfasura activitati de instruire si consiliere a fortelor irakiene.

Astfel, militarii romani vor trebui sa asigure sprijinul umanitar si al securitatii deplasarii pentru populatia civila din Tallil, dar si instruirea si consilierea Fortelor de Securitate Irakiene din aceasta zona.

Datoria istorica a Irakului

Intrebat de Comisie care este situatia datoriei pe care Irakul o are fata de Romania, Diaconescu a spus ca acest aspect nu a fost scapat din vedere.

"Datoria istorica pe care Irakul o are fata de Romania nu a fost uitata si face in mod concret obiectul unei discutii economice mai elaborate, in proiectul de acord de cooperare economica, stiintifica si tehnica pe care l-am trimis deja autoritatilor irakiene.

De altfel, dorim sa refacem intregul cadru juridic cu Irakul, in calitate de partener important al Romaniei in Orientul Mijlociu", a atras atentia seful diplomatiei romane.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#militari romani Irak, #retragerea din Irak , #stiri Cristian Diaconescu