Diaconescu: Si Basescu si Geoana au instincte de presedinte

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 22:45
1799 citiri
Diaconescu: Si Basescu si Geoana au instincte de presedinte

Actualul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune ca vrea un sef de stat mai prompt in ceea ce priveste raspunsul la situatiile ce se ivesc in politica externa si ca si Geoana si Basescu au instincte de presedinte.

"Pe acest domeniu al relatiilor internationale, avem nevoie de un presedinte cunoscator, profesionist si capabil sa interactioneze, sa relationeze. Sau, cum spunem noi in Ministerul de Externe, sa aiba instinct. E destul de personalizata decizia in acest moment la ministrii de Externe, la presedinti", a declarat Cristian Diaconescu, intr-un interviu acordat Cotidianul.

Diaconescu a declarat ca ii ofera tot sprijinul politic lui Mircea Geoana in cursa prezidentiala si adauga ca pregateste o vizita a liderului PSD la Washington, insa ca nu s-a stabilit inca un program concret.

Intrebat daca nu cumva relatiile sale partidul social-democrat s-au racit in ultima perioada, Cristian Diaconescu sustine ca a fost extrem de ocupat la Minister, insa ca nu crede ca si-a neglijat datoria de a apara interesele partidului.

"Poate in egala masura m-am indepartat de zona politica in general pentru ca, asa cum va spuneam, foarte multe elemente care tin de interesul national au trebuit sa fie implinite in aceasta perioada si mi s-a parut natural sa-mi dedic toate eforturile in acest sens, eforturi care in mod natural se intorc si in favoarea PSD, si in favoarea altora din mecanismul politic.

Pe de alta parte, mi-am reprezentat partidul in dialogul pe care l-am angajat bilateral, regional si multilateral. Si din acest punct de vedere cred ca mi-am indeplinit datoria si mandatul cu care am fost investit de catre PSD", declara Diaconescu pentru "Cotidianul".

Mai mult, Ministrul de Externe sustine ca nu exista tensiuni in ceea ce priveste pozitia presedintelui Basescu si cea a social-democratilor cu privire la politica externa, precizand ca nu au existat presiuni in acest sens.

In ceea ce priveste relatiile cu Republica Moldova, tensionate in ultima perioada, ministrul de Externe sustine ca Romania isi mentine pozitia, sprijinind demersurile europene ale Republicii Moldova si acceptand dialogul fara prejudecati.

"Romania va angaja dialogul cu guvernul liber ales al Republicii Moldova, recunoscand, in acest fel, dreptul democratic al cetatenilor acestei tari de a-si alege propriul mecanism de conducere, nu avem absolut nici un resentiment si nu pornim de la nici o anticipatie negativa din aceasta perspectiva, dar ne dorim un dialog cu un guvern care sa inteleaga sensul european.

Noi, in acest moment, propunem Republicii Moldova proiectul european ca singura varianta pentru relatii de buna vecinatate corespunzatoare", sustine Diaconescu, potrivit sursei citate.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...