Diaconescu vrea rapid un candidat pentru postul de comisar european

Miercuri, 19 August 2009, ora 21:11
1846 citiri
Diaconescu vrea rapid un candidat pentru postul de comisar european
Foto: Gardianul

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu cere Coalitiei sa concretizeze cat mai repede negocierile pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru postul de comisar european si spune ca in acest moment tara noastra beneficiaza de un sprijin destul de puternic pentru un mandat pe agricultura.

"In acest moment, din punctul de vedere al institutiei diplomatiei romanesti, am un singur mesaj: este foarte util si necesar ca aceste negocieri sa se concretizeze cat mai repede, oferindu-ne astfel posibilitatea de a avea un mandat la vedere, oficial, pentru sprijinirea in forta a candidaturii Romaniei.

Cred ca este in interesul national, pana la urma, sa se cada de acord pe o formula in ceea ce priveste mai ales persoana care urmeaza sa fie propusa", a declarat miercuri seful diplomatiei romane la Realitatea FM.

Diaconescu a reamintit ca Bucurestiul isi doreste un portofoliu important, cum e cel al Agriculturii, si spune ca din discutiile avute cu alte state exista "un sprijin destul de serios" pentru acest mandat sau in orice caz pentru un post "de substanta" acordat Romaniei in cadrul Comisiei Europene.

"Sigur, propunandu-ne un post cu relevanta - am discutat in special despre Agricultura - in mod evident tatonam interesul statelor pentru a ne sprijini pe acest post, precum si eventualele alte candidaturi. Din punctul nostru de vedere, in acest moment cred ca putem sa contam pe un sprijin destul de serios privind mandatul pe agricultura.

Sigur, incercam la randul nostru sa oferim sprijinul si altor state. Vreau sa va spun insa ca, din calculele noastre, se pare ca ideea de a avea un post de substanta prinde din ce in ce mai mult contur", a spus Cristian Diaconescu.

Ministrul a explicat ca, din punct de vedere procedural, Guvernul urmeaza sa desemneze oficial candidatul si postul de comisar pentru care va aplica in UE. Diaconescu a atras insa atentia ca este nevoie ca acest nume sa fie cunoscut cat mai urgent, data fiind apropierea a doua etape importante in procesul de obtinere a portofoliului european.

Tratatul de la Lisabona asigura functionarea institutionala a Uniunii Europene extinse. In cazul in care nu ar intra in vigoare Tratatul de la Lisabona, institutiile europene ar trebui sa functioneze conform Tratatului de la Nisa, care prevede un numar mai mic de comisari decat tarile membre UE, ceea ce ar complica negocierile pentru formarea noii Comisii Europene.

Irlanda va organiza la 2 octombrie un al doilea referendum pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, dupa ce a respins acest text intr-un prim scrutin popular pe aceasta tema.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Cristian Diaconecu, #comisar european candidat Romania , #stiri Cristian Diaconescu