MAE moldovean, uimit de declaratiile "stranii" ale lui Diaconescu

Marti, 16 Iunie 2009, ora 20:56
1515 citiri
MAE moldovean, uimit de declaratiile "stranii" ale lui Diaconescu
Foto: Arhiva

Ministerul de Externe de la Chisinau este "uimit" de "interpretarea aproximativa si vadit tendentioasa" pe care ministrul roman, Cristian Diaconescu, a facut-o atunci cand a declarat ca UE conditioneaza negocierea unui nou acord cu R. Moldova de eliminare a vizelor pentru romani.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova subliniaza intr-un comunicat ca "a luat act cu uimire de comentariile" ministrului roman, Cristian Diaconescu, referitor la concluziile privind Republica Moldova ale reuniunii ministrilor de externe ai UE.

"Este cel putin stranie interpretarea aproximativa, dar si vadit tendentioasa de catre seful diplomatiei romane a unui document care trebuie analizat integral si nu in franturi smulse din context", atrage atentia ministerul de la Chisinau.

Cristian Diaconescu, care a participat la reuniunea ministrilor UE de la Luxemburg, declarase luni ca UE a luat o pozitie ferma fata de R. Moldova. "La cererea Romaniei, negociere unui nou acord nu va avea loc pana cand Chisinaul nu va corecta politica de vize fata de Romania.(...). Sunt niste concluzii foarte puternice. Pe fundalul acestor concluzii, Consiliul UE - R. Moldova, care trebuia sa aiba loc maine (marti, n.r.), nu se mai tine", a declarat ministrul.

Ministerul de Externe de la Chisinau mai atrage atentia ca au mai existat si alte cazuri in care Diaconescu nu a fost "informat suficient".

"Ca si in cazul solicitarii confirmarii contului bancar cu 500 euro de catre Consulatul Romaniei la Chisinau - despre care seful diplomatiei romane nu cunoaste nimic in pofida confirmarii oficiale a acestui fapt de chiar subalternii sai - putem doar sa regretam ca oficialul roman nu este informat suficient", remarca Chisinaul.

Referitor la regimul de vize pentru cetatenii romani, MAEIE reitereaza ca impunerea vizelor va fi pastrata "cel putin pana cand Romania va semna cu Republica Moldova Tratatul de frontiera".

Ministrul Cristian Diaconescu a declarat luni ca, prin conditionarea acordului UE-Republica Moldova de ridicarea vizelor pentru romani, se confirma faptul ca avertismentele si pozitia Romaniei au fost justificate, fiind evident ca drumul Chisinaului spre UE trece si prin Bucuresti.

"Se confirma, in acest sens, faptul ca avertismentele si pozitia Romaniei au fost justificate. Demersurile diplomatice romanesti au fost confirmate prin adoptarea de catre statele membre a textului Concluziilor", a aratat Diaconescu.

Consiliul a adoptat luni o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul acestora reflectand preocuparile UE in legatura cu evolutiile din acest stat, se arata, luni, intr-un comunicat al MAE roman.

Citește și:
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că, în 2023, partidul...
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Guvernul a aprobat marţi, 29 noiembrie, majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, a anunțat Ministrul Familiei, Gabriela...