MAE rus: Diaconescu denatureaza pozitia Rusiei in privinta tezaurului

Joi, 28 Mai 2009, ora 14:40
1854 citiri
MAE rus: Diaconescu denatureaza pozitia Rusiei in privinta tezaurului

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu denatureaza faptele atunci cand spune ca la intalnirea din februarie de la Moscova s-a discutat despre reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Reactia ministerului rus de Externe intervine dupa ce Cristian Diaconescu declarase saptamana aceasta ca a convenit cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, reluarea lucrarilor unei comisii interguvernamentale specializate.

El mai spusese ca insasi infiintarea acestei comisii, in 2003, a fost un succes, deoarece prin aceasta Rusia recunoastea ca exista problema tezaurului romanesc. Diaconescu mai spusese ca aceasta a fost succes insuficient exploatat al diplomatiei romanesti.

Ministrii de externe rus si roman nu au discutat, in intalnirea din februarie de la Moscova, despre reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", ci despre reluarea lucrarilor comisiei semiguvernamentale comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale, precizeaza MAE rus.

"Din pacate, domnul Diaconescu denatureaza faptele. La discutiile romano-ruse din 27 februarie de la Moscova, la nivel de ministri de externe, nu a fost vorba de reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", ci de reluarea lucrarilor Comisiei Publice Comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale", se arata intr-un comunicat al purtatorului de cuvant Andrei Nesterenko, publicat joi pe site-ul institutiei.

"Comisia a fost creata pentru studirea unui set de probleme asa-numitele "pete albe" ale istoriei relatiilor complexe intre doua tari. Si aceasta, trebuie sa recunoastem, reprezinta un camp mult mai larg de studiu, doar in istoria noastra comuna au avut loc si alte momente neuniforme, cum ar fi de exemplu ocuparea de catre armata romana a bunurilor militare si de alta natura dupa demobilizarea armatei rusesti la sfarsitul Primului Razboi Mondial, anexarea de catre Romania a Basarabiei si a Bucovinei de Nord intre anii 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in "Transnistria" intre anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial", potrivit comunicatului MAE rus.

"De aceea, as vrea sa subliniez inca o data: in vederea obtinerii unui tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze tot ansamblul relatiilor complexe dintre doua tari in prima jumatate a secolului al XX-lea si sa nu se opreasca doar asupra anumitor aspecte ale acesteia, de care este interesata doar o singura parte", mai spune comunicatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#tezaur romanesc Moscova, #Rusia replica Diaconescu, #MAE rus Diaconescu , #stiri Cristian Diaconescu