Marinarii romani rapiti de piratii somalezi se indreapta catre casa

Luni, 10 August 2009, ora 13:04
920 citiri
Marinarii romani rapiti de piratii somalezi se indreapta catre casa

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a confirmat luni ca cei cinci marinari romani aflati la bordul remorcherului Buccaneer au fost eliberati de piratii somalezi, in prezent aflandu-se in drum spre casa.

Ministrul de externe a precizat ca starea de sanatate a romanilor este buna, iar familiile au fost anuntate.

Marinarii au fost eliberati duminica seara, in jurul orei 23.15, a mai spus ministrul.

Seful diplomatiei romane a tinut sa multumeasca autoritatilor de la Roma, in special celulei de criza din MAE italian, pentru cooperarea excelenta cu structura similara din MAE roman.

Intrebat daca pentru eliberarea echipajului si a remorcherului italian a fost platita vreo rascumparare, Cristian Diaconescu a spus ca armatorul si asiguratorul navei sunt cei care au negociat direct cu piratii somalezi.

Ministrul roman de externe a tinut sa adreseze insa o avertizare catre marinarii romani atunci cand acestia incheie contracte de imbarcare, cerandu-le sa fie atenti la detalii de genul rutelor ce urmeaza sa fie folosite. Ministerul roman de Externe va posta, de altfel, pe site-ul institutiei, incepand de luni, un avertisment special in acest sens, adresat cetatenilor romani care navigheaza.

Eliberati fara sa fie platita rascumpararea

Experienta ultimelor luni a demonstrat ca anumite rute maritime au un grad deosebit de risc, iar ministrul Diaconescu subliniaza ca in ciuda colaborarii foarte bune pe care a avut-o cu autoritatile italiene, de pilda, procesul de eliberare a unor eventuali ostatici este extrem de anevoios.

In prezent, Romania nu mai are niciun cetatean tinut ostatic, insa anul acesta zece marinari romani care faceau parte din echipajele a trei nave au fost tinuti in captivitate de piratii somalezi.

Piratii au atacat peste 130 de vase comerciale in Golful Aden anul trecut, de cel putin doua ori mai mult decat in 2007, potrivit Biroului Maritim International. Peste 150 de pirati au fost arestati de patrulele navale in 2008. Apele somaleze sunt printre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piratilor venituri de milioane de dolari din recompense.

Nava Bucaneer, la bordul careia se afla si cinci romani, eliberata de piratii somalezi, se indreapta spre portul Djibouti, a anuntat duminica seara ministrul italian de externe, Franco Frattini, citat de Reuters.

Frattini a spus ca a primit vestea eliberarii de la premierul somalez. Nava, capturata in aprilie in Golful Aden, a fost eliberata in urma actiunilor exceptionale ale autoritatilor somaleze si ale serviciilor italiene, a precizat Frattini.

In afara de cei cinci romani, la bordul navei mai sunt zece italieni si un croat.

Nava se indreapta acum spre Djibouti, escortata de ambarcatiuni, a spus si Silvio Bartolotti, managerul companiei careia ii apartine nava. Vasul nu a fost eliberat in schimbul vreunei actiuni militare si nu a fost platita rascumparare, a subliniat Bartolotti.

Potrivit Ministerului italian de Externe, eliberarea navei a fost rezultatul unui indelungat proces de contacte cu autoritatile somaleze si a activitatii serviciilor italiene de informatii.

La cateva saptamani dupa capturarea navei, Frattini a trimis-o pe deputata Margherita Boniver, trimis special pentru urgente umanitare, pentru a facilita un deznodamant pozitiv in cazul echipajului de pe Buccaneer.

Marinarii, tinuti captivi in conditii grele

In urma cu o luna, armatorul navei, Silvio Bartolotti, anunta ca echipajul se simte bine si este tratat corect de catre pirati, dupa ce au existat informatii ca ostaticii se confrunta cu probleme.

La inceputul lunii iunie, capitanul vasului a declarat in cursul unei convorbiri telefonice cu un jurnalist de la Corriere della Sera ca pe nava nu este hrana, apa potabila si medicamente potrivite, iar cei 16 ostatici sunt nevoiti sa traiasca fara aer conditionat, la o temperatura de circa 40 de grade Celsius. Echipajul este foarte stresat, o parte dintre marinari s-ar fi imbolnavit, iar sase dintre ei ar fi fost dusi in satele de pe coasta somaleza.

"Este peste puterile noastre. Va rugam, scoateti-ne din aceasta situatie, altfel le vom cere chiar noi sa ne omoare", a spus comandantul Mario Iarloi.

Vasul italian Buccaneer a fost capturat in 11 aprilie de piratii somalezi, in Golful Aden. La bord se aflau si cinci marinari romani. Patru dintre ei - inginerul sef Nicusor Marinescu, timonierul Adrian Galca, mecanicul George Dorel si motoristul Marius Aragea - sunt din Constanta. Cel de al cincilea este din Bucuresti. Toti au varste cuprinse intre 28 si 35 de ani.

Cei cinci au zburat din Romania la Singapore, de unde s-au imbarcat in 20 februarie pe nava italiana Buccaneer. Contractele lor de munca au fost incheiate prin intermediul consulatului italian, intre angajatorul Adrian Andrusca, de la compania Crusche Crewing, din orasul Ovidiu, si armatorul italian Micoperi.

Citește și:
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, 24 martie, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro, evenimente care au loc la Bruxelles. Șeful statului a susținut o...
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 23 martie, la Bruxelles, că nu consideră că este realist ca România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro Întrebat dacă anul...
#romani rapiti priati, #romani Buccaneer eliberati, #romani pirati somalezi , #stiri Cristian Diaconescu