Mesaj "cu valoare istorica" pentru sasi, din partea lui Basescu

Duminica, 27 Mai 2012, ora 18:42
3089 citiri
Mesaj "cu valoare istorica" pentru sasi, din partea lui Basescu
Foto: Arhiva

Coordonatorul consilierilor de la Palatul Cotroceni, Cristian Diaconescu, a participat, in Germania, la Reuniunea Anuala a Sasilor Transilvaneni, prilej cu care a transmis un mesaj din partea presedintelui Traian Basescu, mesaj apreciat de premierul Bavariei ca avand "valoare istorica".

Mesajul presedintelui Romaniei a fost calificat de premierul Bavariei, Horst Seehofer, drept "un mesaj cu valoare istorica".

Participantii au apreciat ca mesajul reprezinta un semnal asteptat de comunitatea sasilor transilvaneni, considerandu-se a fi o sursa de inspiratie pentru alte comunitati de etnici germani care provin din state vecine Germaniei, aflate odinioara in spatele Cortinei de Fier.

Pozitia Romaniei a fost calificata drept un exemplu de pragmatism si determinare in sensul solutionarii unor probleme istorice inca nerezolvate, cum ar fi restituirea proprietatilor confiscate de catre regimul comunist sau despagubirile pentru etnici germani deportati la munca fortata in fosta Uniune Sovietica, dupa incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Oficialul bavarez a subliniat contributia exceptionala a sasilor transilvaneni care au reusit alaturi de societatea in care s-au integrat sa transforme sudul Germaniei intr-una dintre cele mai competitive regiuni din intreaga Europa. Totodata, seful guvernului bavarez a tinut sa aduca un omagiu tarii din care provin sasii transilvaneni, mentionand consistenta deosebita a continutului discutiilor purtate cu presedintele Traian Basescu in cadrul vizitei efectuate la Bucuresti, in 2010.

Pastrarea si conservarea traditiilor si culturii sasilor transilvaneni reprezinta, in opinia primului ministru din Bavaria, "o punte solida" intre Romania si Bavaria in contextul Europei unite.

Coordonatorul consilierilor de la Palatul Cotroceni, Cristian Diaconescu, a avut o intalnire cu conducerea Asociatiei Federatiilor Sasilor Transilvaneni, ocazie cu care a primit din partea acestui organism "multumiri sincere" pentru mesajul transmis din partea presedintelui Traian Basescu. In opinia sasilor transilvaneni, mesajul a venit in intampinarea asteptarilor acestei comunitati care doreste sa consolideze si sa dezvolte pe mai departe relatiile cu tara din care provin.

Cristian Diaconescu s-a mai intalnit cu presedintele Parlamentului landului Hessa, Norbert Kartmann, originar la a doua generatie din Romania, cu primarul general al orasului Dinkelsbuhl si a participat la Marea Serbare Populara, in prezenta a peste 15.000 de membri ai comunitatii.

De asemenea, la finalul vizitei, Diaconescu a avut intrevederi cu ministrul de interne al Bavariei, Joachim Hermann, si cu Cristoph Bergner, secretarul de stat responsabil cu minoritatile nationale din cadrul Ministerului Federal de Interne.

Reuniunea Anuala a Sasilor Transilvaneni a avut loc in perioada 26 - 27 mai, la Dinkelsbuhl, Bavaria.

Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, marţi, 23 iulie, despre afirmaţia Elenei Lasconi privind nevoia de curăţenie din PNL, că i s-a părut ”uşor obraznică”. ”Eu o invit...
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Florin Manole, liderul PSD Sector 1, a declarat marţi, 23 iulie, că nu crede că există niciun scenariu viabil în care premierul Marcel Ciolacu să îl desemneze comisar european pe...
#Cristian Diaconescu vizita Germania, #Cristian Diaconescu mesaj sasi , #stiri Cristian Diaconescu
  1. Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
  2. Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
  3. Rareș Bogdan, ales vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European
  4. Înalt oficial din Guvernul SUA la București: ”Statul român are potențialul de a deveni un important hub regional în domeniul energiei”
  5. Dan Barna a fost ales vicepreședintele grupului Renew din Parlamentul European. Poziția dobândită de Vlad Voiculescu
  6. De ce a fost dată afară din AUR Diana Șoșoacă. Explicația oficială
  7. Alexandru Rafila, investigat de procurorii lui Kovesi. USR: ”A tăiat 740 de milioane de euro de la construcţia de spitale şi a dat pentru consultanţă”
  8. AUR, acuzat că păcălește alegătorii români pentru a le colecta datele personale. ”Este versiunea 2024 a Caritas”
  9. Carmen Dan se leapădă de Liviu Dragnea: ”Nu mai pot urma o himeră”
  10. Cristoiu despre Marcel Ciolacu la prezidențiale: "Vrea o rezoluţie a congresului PSD care să-i ceară să candideze"