Cristian Diaconescu, candidatul-intelectual cu prima sansa la prezidentiale -Sondaj

Duminica, 14 August 2011, ora 15:30
4684 citiri
Cristian Diaconescu, candidatul-intelectual cu prima sansa la prezidentiale -Sondaj
Foto: Arhiva

Cristian Diaconescu este vazut drept cel mai potrivit "candidat- intelectual" la prezidentialele din 2014 de catre participantii la un sondaj Ziare.com.

Sondajul s-a desfasurat online, in perioada 04.08.2011 - 12.08.2011, si la el au raspuns 4.632 de cititori ai Ziare.com.

Ati vota un om de cultura la presedintia Romaniei? Dezbatere Ziare.com

Sondajul a fost insotit si de o dezbatere online pe aceasta tema, precedata de cateva opinii din randul politicienilor.

Traian Basescu a anticipat ca romanii vor dori ca viitorul presedinte sa fie "un intelectual cu viziune", "un om cu o greutate culturala considerabila" si "deschis la minte".

In schimb, Andrei Plesu crede ca romanii voteaza doar in functie de cat de simpatic e candidatul si de cate promisiuni face. Cu toate acestea, el a precizat intr-un interviu ca un intelectual ar putea castiga prezidentialele cu conditia sa dea dovada de carisma, un anumit fel de a se comporta si de a vorbi firesc cu oamenii, angajamentul real in interesul cetatenilor, dar si curajul de a pierde.

"Din punctul meu de vedere, un om de cultura poate candida la aceasta functie, dar el trebuie sa fie si un om de actiune, care sa fie ferm, sa poata sa isi asume decizii dure. E nevoie de o combinatie, un om de cultura caruia ii lipsesc celelalte date nu este eficient", a declarat pentru Ziare.com deputatul PNL Adriana Saftoiu.

Printre calitatile suplimentare pe care ar trebui sa le aiba un om de cultura pentru a se incumeta sa candideze la presedintie ar fi, in opinia fostului senator Alexandru Athanasiu, onestitatea, patriotismul, curajul si viziunea politica.

Iata rezultatele sondajului Ziare.com:

17,94% - Cristian Diaconescu, doctor in stiinte juridice si profesor de drept, fost ministru al Justitiei si fost ministru de Externe, in prezent vicepresedinte al Senatului Romaniei.

A fost negociator sef al Romaniei pentru tratatele si acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protectia minoritatilor si readmisia, precum si in domeniul masurilor de crestere a increderii si securitatii in Europa. Este membru fondator in Fundatia Colegiului National de Aparare, membru asociat al Jamestown Foundation, secretar stiintific al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, profesor in cadrul Colegiului National de Aparare si in cadrul Institutului de Drept si Relatii Internationale, unde a sustinut cursuri privind tematica securitatii si cooperarii europene si euro-atlantice.

16,54% - Crin Antonescu, absolvent al Facultatii de Istorie in cadrul Universitatii Bucuresti. A practicat ca profesor de istorie si muzeograf, dupa care s-a dedicat exclusiv politicii. A fost ministru al Tineretului, in prezent este senator.

14,42% - Altcineva

9,43% - Andrei Marga, profesor universitar, doctor in filosofie si rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, laureat al premiului Herder in anul 2005. Este autorul a numeroase carti avand ca subiect istoria filosofiei moderne si contemporane, filosofia politica si filosofia religiei. Activitatea sa academica este recunoscuta pe plan international. A fost ministru al Educatiei Nationale. A primit distinctia doctor Honoris Causa din partea mai multor universitati din Romania, Ungaria si Germania.

9,34% - Alexandu Athanasiu, profesor universitar si doctor in drept. A fost senator, ministru al Muncii si al Educatiei si Cercetarii. A primit premiul "Simion Barnutiu" al Academiei Romane pentru lucrarea "Dreptul securitatii sociale". Este autor a 8 carti si peste 40 de articole si studii de specialitate.

8,23% - Teodor Baconschi, in prezent ministru de Externe, este diplomat de cariera si detine gradul diplomatic de Ambasador din anul 2006. A obtinut un doctorat in Antropologie religioasa si Istorie comparata a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne. A fost ambasador in mai multe state, printre care Franta, Vatican si Portugalia. A publicat peste 10 volume in limbile franceza si romana. I-au fost acordate numeroase distinctii printre care Marea Cruce a Ordinului Ecvestru Pius al IX-lea (Sf. Scaun) si Mare Ofiter al Ordinului "Steaua solidaritatii italiene".

6,67% - Andrei Plesu, scriitor si eseist roman, estetician si istoric al artei. A fost ministrul Culturii si ministrul Afacerilor externe. A publicat numeroase carti extrem de apreciate, printre care Minima moralia (Elemente pentru o etica a intervalului), sau Jurnalul de la Tescani. Este membru al World Academy of Art and Science si al Academiei Internationale de Philosophie de VArt, Geneva, Elvetia. A fost onorat cu distinctia Doctor Honorius Causa de catre Universitatile Albert-Ludwigdin Freiburg-im-Breisgau si Humboldt, din Germania. A primit Legiunea de Onoare in grad de ofiter din partea Frantei.

5,12% - Sebastian Lazaroiu, in prezent ministru al Muncii. Are masterul in politologie si este doctorand in sociologie, la Facultatea de Sociologie, Universitatea din Bucuresti, unde a fost si profesor asociat. A fost director de cercetare la CSOP si cercetator la CURS. A sustinut numeroase prezentari si prelegeri in calitate de expert/consultant la diverse conferinte internationale.

3,71% - Sever Voinescu, licentiat in drept, fost secretar general in Ministerul de Externe si fost consul general al Romaniei la Chicago. A publicat numeroase articole in Dilema Veche si a fost director la Institutul pentru Politici Publice.

3,13% - Cristian Preda, in prezent europarlamentar, a fost secretar de stat pentru Francofonie. Este licentiat in istoria filosofiei al Universitatii Bucuresti, are masterul la Universitatea Paris I - Pantheon Sorbonne si doctoratul in studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris. Este decanul Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti. Autor al mai multor volume si a peste 60 de studii si articole stiintifice in volume colective si reviste de stiinte politice romanesti si straine. Este Ofiter al Ordinului Leopold si Cavaler al Ordinului Legiunii de onoare.

2,07% - Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei. Este doctor in Geologie al Universitatii Bucuresti si doctor in stiinte al Universitatii Duke, SUA. A fost rector al Universitatii Bucuresti si presedinte al Consiliului National al Rectorilor din Romania. Autor al 12 carti si al peste 60 de studii in domeniul geologiei, publicate in reviste stiintifice de prestigiu din tara si din strainatate. Membru de onoare si membru ales al Societatilor geologice si mineralogice din Marea Britanie, Germania, SUA, Grecia, Japonia. Distins cu Premiul Academiei Romane pentru contributii stiintifice in domeniul geologiei si numeroase medalii de aur si onorifice ale unor universitati din intreaga lume. Este Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Liege, Atena, Montreal, New Delhi, Beijing, Bilkent - Ankara, Sofia, Maribor, Chisinau, Bangkok, Astana si al Ecole Normale Superieure - Paris.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Cristian Diaconescu, #candidat intelectual presedintie, #alegeri presedintie 2014 , #UNPR