Cristian Diaconescu: E nevoie de o reimprospatare a Guvernului

Luni, 11 Iulie 2011, ora 07:20
1972 citiri
Cristian Diaconescu: E nevoie de o reimprospatare a Guvernului
Foto: Arhiva (RTV)

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei si presedinte de onoare al UNPR, apreciaza ca este necesara o "reimprospatare a Guvernului".

Pe de alta parte, sustine Cristian Diaconescu intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei refuzul de a confisca averile ilicite va avea efecte foarte grave pentru Romania.

"PSD sustine in prezent ca reglementarea nu se referea la coruptie. Ratiunile care au stat la baza extinderii prevederilor europene si euroatlantice se refereau direct la coruptie. Mai precis, la crima organizata si coruptie, deoarece infractiunile colaterale confiscarii erau reglementate.

Nu putem sa ne facem ca nu stim care au fost temeiurile. Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au simtit nevoia sa adopte o astfel de prevedere pentru ca, la acea vreme, crescuse prezenta oamenilor de afaceri din afara zonei europene si euroatlantice in diverse tranzactii si actiuni de spalare de bani, de trafic de influenta, de dare sau luare de mita la nivelele cele mai inalte ale structurilor guvernamentale si de stat", spune Cristian Diaconescu.

Fostul ministru a subliniat ca Uniunea Europeana va inaspri la toamna legislatia anticoruptie, precizand ca "o eventuala tentativa de a pacali Europa ar putea avea consecinte mult mai grave comparativ cu anii trecuti" si ca "a ne fura caciula ar reprezenta o greseala extrem de mare".

"In perioada preaderare sau in primii ani dupa intrarea in UE, asemenea lipsuri legislative puteau crea probleme de credibilitate, de imagine. In acest moment se pune problema taierii fondurilor europene. Eu, sincer, nu m-as juca cu astfel de prevederi", a opinat presedintele de onoare al UNPR.

Reorganizarea teritoriala, deturnata politic

Pe de alta parte, chestiunea reorganizarii teritoriale, sustine fostul ministru al Justitiei, a fost deturnata politic si reorientata catre o discutie cu o tema etnica, care, desi este extrem de importanta pe un anumit palier, nu raspunde la toate intrebarile.

"Ar trebui sa discutam despre absorbtia fondurilor europene, despre echilibrarea veniturilor si cheltuielilor publice. Ei bine, toate aceste teme nu au facut obiectul dezbaterii. Ele figureaza in programele tuturor partidelor din Romania, dar atunci cand trebuie luata o decizie in Parlament, politicienii blocheaza astfel de initiative. Nici revizuirea Constitutiei nu trebuie confiscata de nimeni, de vreun partid politic sau de vreun politician", a mai spus Cristian Diaconescu.

In opinia lui, minoritatea maghiara are o serie de interese de ordin etnic, iar aceste interese trebuie foarte atent sprijinite, pentru ca reprezinta o valoare pentru orice societate democratica.

"Acest element trebuie insa privit in pachet cu toate celelalte elemente pozitive ale oricarui proces de reorganizare. Noi am decis in Coalitie sa continuam discutiile despre reorganizare. Sper ca acest lucru se va intampla. Cred ca aspectele economice, absorbtia fondurilor europene trebuie sa prevaleze, pentru ca sunt inclusiv in interesul comunitatilor etnice", a adaugat presedintele de onoare al UNPR.

Diaconescu a precizat ca statutul minoritatilor va fi adoptat in cele din urma si nu este suficient de periculoas electoral pentru a fi uitat in vreun sertar.

"Nu cred ca putem elimina din discutie niciuna dintre temele pe care actuala Coalitie le considera importante pentru Romania. Din acest punct de vedere statutul minoritatilor, care asteapta in Parlament de cinci ani sa fie adoptat, reprezinta un obiectiv pe care UDMR il sustine cu tarie", a spus fostul ministru.

Pe de alta parte, continua Cristian Diaconescu, o reimprospatare a Guvernului este necesara.

"Se vorbeste despre schimbarea ministrilor care nu au reusit sa acceseze fonduri europene? Cred ca am discutat prea mult pe aceasta chestiune si nu s-a intamplat nimic. Sunt convins ca o improspatare este necesara, poate si datorita faptului ca, in 2012, va fi nevoie de forte noi care, in apropierea momentului electoral, sa continue sensul modernizarilor si restructurarilor, astfel incat sa nu intram intr-un proces regresiv deosebit de periculos.

Mergem inca pe o linie destul de subtire cand este vorba de indicatori economici. Pe de alta parte, partidele politice isi doresc reprezentanti guvernamentali cu credibilitate care sa poata comunica nu numai lucrurile valabile, dar care sa poata discuta cu societatea si apectele controversate", a conchis presedintele de onoare al UNPR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Diaconescu UNPR, #cristian diaconescu remaniere, #cristian diaconescu reorganizare udmr , #UNPR