Cristian Diaconescu critica raportul CE pe Justitie

Marti, 20 Iulie 2010, ora 18:57
1373 citiri
Cristian Diaconescu critica raportul CE pe Justitie

Cristian Diaconescu, liderul UNPR, sustine ca raportul Comisiei Europene pe Justitie contine evaluari subiective, de natura politica, si ca Romania ar trebui sa isi realizeze singura evaluarea sistemului judiciar.

Fostul ministru de Externe subliniaza ca raportul CE, care arata deficiente in reformele judiciare, ar putea dauna capacitatii Romaniei de a accesa fonduri europene sau in ceea ce priveste recunoasterea hotararilor judecatoresti.

"Intr-o perioada de criza economica, astfel de semnale politice venite de la Bruxelles pot pune in pericol capacitatea Romaniei de a accesa fonduri europene, recunoasterea hotararilor judecatoresti, in general functionarea Romaniei ca si stat cu drepturi depline in UE. Cred ca ar fi cazul ca din mecanismul de cooperare si verificare sa punem accentul in plan european pe cooperare", a declarat Cristian Diaconescu.

Mai mult, Cristian Diaconescu sustine ca Romania are capacitatea de a-si face singura evaluarea sistemului judiciar.

"Cred ca Romania are in acest moment capacitatea institutionala de a-si face propria evaluare si verificare in ce priveste sistemul judiciar, are si o societate civila si cetateni capabili sa exercite presiunile necesare astfel incat statul de drept si reforma sistemului judiciar sa mearga inainte", a subliniat Diaconescu.

Potrivit liderului Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), raportul ar contine evaluari subiective, care au mai fost facute si in alti ani.

"Am vazut cu stupefactie o serie de evaluari subiective, unele de natura politica, incluse in acest raport, cu care categoric nu sunt de acord. (...) Sunt de acord cu unele evaluari in ce priveste egalitatea de tratament, dar nu sunt de acord cu o serie de constatari facute de trei experti UE care nu fac decat sa compileze si sa aduca in evaluarea sistemului judiciar romanesc elemente pe care le-au mai subliniat cu ani in urma, de natura generica, care nu reprezinta argumente de fond in ce priveste functionarea Romaniei", a adaugat Diaconescu.

Acesta a precizat ca UNPR respinge categoric orice asociere a mecanismului de cooperare si verificare cu orice alta decizie politica sau administrativa, financiara a UE si a opinat ca este necesara o decizie la nivelul Bruxelles-ului in ceea ce priveste "substanta mecanismului de control si verificare".

Referindu-se la raspunsurile purtatorului de cuvant al CE, Mark Grey, Diaconescu a subliniat ca incepand din 200, nu exista posibilitatea vreunei sanctiuni in legatura cu Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Cristian Diaconescu, #Diaconescu raport Justitie, #Diaconescu evaluari subiective , #UNPR