Diaconescu: Exportul conflictului intern decredibilizeaza clasa politica romaneasca

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 22:56
1900 citiri
Diaconescu: Exportul conflictului intern decredibilizeaza clasa politica romaneasca

Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a explicat duminica, intr-o conferinta de presa, ca desi demersurile USL de criticare a Romaniei pe plan extern "vor esua", gestul aduce grave deservicii de imagine Romaniei.

"Am inteles ca in aceasta saptamana se desfasoara anumite demersuri ale unor partide politice reprezentate in structurile europene pentru a determina o reactie a Parlamentului European in ceea ce priveste Romania si pentru a crea o presiune politica externa in legatura cu Guvernul de la Bucuresti. In niciun moment, din punctul de vedere al politicienilor europeni, nu se poate pune problema unui sprijin pentru un vector politic impotriva unui alt vector politic dintr-o tara membra a Uniunii Europene.

Este o chestiune de principiu, pe care toti politicienii europeni o cunosc si care functioneaza aproape fara gres in planul dialogului bilateral. Reactia europeana legata de ceea ce se intampla intr-un stat sau altul apare atunci cand valorile si standardele fundamentale ale Uniunii Europene sunt incalcate", a declarat Diaconescu.

"Din acest punct de vedere, reactia UE nu poate sa fie decat una singura, aceea de sanctionare a unui stat fie printr-o decizie a Curtii de la Luxemburg, fie prin decizii politice cu implicatii economice cum ar fi o blocarea fondurilor europene. Din acest punct de vedere, nu cred ca exista partid politic, la guvernare sau nu, in Europa, care doreste pentru tara lui sau pentru poporul lui sa se genereze astfel de consecinte.

Ambele consecinte afecteaza stabilitatea respectivei tari pe termen mediu si lung. Toti cei care fac demersuri in afara Romaniei trebuie sa inteleaga faptul ca tara respectiva, pe o perioada necontrolabila de timp, va avea de suferit, tara insemnand cetatenii, populatia. Nu exista niciun fel de justificare responsabila a unor politiceni care sa determine blocarea fondurilor investitionale de la Uniunea Europeana", a adaugat el.

Diaconescu le-a transmis liderilor USL sa nu uite de datoria externa a Romaniei si de necesitatea unei relatii bazate pe incredere cu institutiile financiare.

"Ii rog pe politicienii partidelor care incearca astfel de demersuri sa pastreze scena luptei politice in Romania. Mutarea luptei politice in afara tarii, deschiderea unor fronturi intre partide politice si vectori de mesaj din Romania in afara Romaniei reprezinta un demers care va esua si care nu va face decat sa coboare la un inacceptabil credibilitatea Romaniei pe termen lung. Prin exportul conflictului intern se reuseste doar demonetizarea si decredibilizarea intregii clase politice in legatura cu capacitatea de a pastra echilibrele intre lupta politica si guvernarea tarii respective.

In acest moment, indiferent de cine guverneaza in Romania, trebuie sa avem in vedere o serie de conditionalitati pe termen lung de care nu ne poate scapa nimeni. Este vorba de datoria de aproape 100 de miliarde, de relatia cu FMI si Banca Mondiala si Comisia Europeana. Sa nu mutam lupta politica, indiferent care sunt argumentele, in afara Romaniei", a spus el.

Si liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, a explicat duminica ca gestul liderilor USL de a critica Romania in Parlamentul European decredibilizeaza Romania pe pietele financiare, lucru deosebit de grav pentru stabilitatea economica a tarii.

"Exista in mod real riscul ca Romania sa fie decredibilizata. De aceea, mesajul toxic pe care liderii Opozitiei il transmit in afara tarii cu privire la asa-zisa 'distrugere treptata si sistematica a mecanismelor democratice in Romania' este un mesaj extrem de grav, antiromanesc. (...) Daca ma duc duc la institutiile europene si spun ca Romania a fost in ultimii ani victima unui proces de distrugere treptata, dar sistematica a mecanismelor democratice sau declara ca Romania trebuie sa raspunda la interesele romanilor si nu ale FMI, nu facem decat sa distrugem credibilitatea Romaniei.

De fapt, ce inseamna sa te duci la institutiile europene sa spui ca in Romania se deterioreaza drepturile cetatenilor? Inseamna sa te duci sa spui ca Romania nu mai indeplineste criteriul politic de a fi tara membra a Uniunii Europene. Asta inseamna, asta fac domnii Ponta si Antonescu", a declarat Stolojan intr-o conferinta de presa la sediul central al PDL.

In replica, USL acuza PDL ca lanseaza atacuri mincinoase si este "arogant si autosuficient", subliniind ca Uniunea "nu a cerut si nu va cere niciodata sanctionarea Romaniei la nivelul Uniunii Europene".

"USL constanta, cu regret, ca PDL isi dovedeste pe mai departe incapacitatea de a dialoga atat cu protestatarii, cat si cu opozitia politica. Atacurile mincinoase lansate in aceste zile de catre PDL la adresa opozitiei arata in mod clar ca actuala putere nu poate trece peste aroganta si autosuficienta, pentru a reinstaura un climat de normalitate in Romania.

Reamintim ca USL nu a cerut si nu va cere niciodata sanctionarea Romaniei la nivelul Uniunii Europene. Dimpotriva, vom continua sa informam institutiile europene cu privire la gravele derapaje din Romania, pentru ca incalcarile repetate ale legilor si ale Constitutiei trebuie sa fie aduse la cunostinta partenerilor nostri europeni", se arata intr-un comunicat de presa.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#Cristian Diaconescu UNPR, #USL Parlamentul European, #fonduri europene Romania , #UNPR