Dezvaluirile fostului ministru Cristian Ghinea. Cine si cum i-a scos din joc pe ministrii tehnocrati? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 06:33
49884 citiri
Dezvaluirile fostului ministru Cristian Ghinea. Cine si cum i-a scos din joc pe ministrii tehnocrati? Interviu
Foto: cristianghinea.ro

E nevoie de un training pentru viitorii ministri cum sa nu se lase dusi de nas pentru ca mecanismul e infernal: te ocupi de tot felul de nimicuri, ai impresia ca daca stai pana la 1 noaptea muncesti de nu mai poti si esti patriot, avertizeaza fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Cristian Ghinea a explicat care erau marile probleme pe care le-a constatat in functionarea ministerelor si a guvernului si care a fost motivul real pentru care a demisionat fostul ministru al Muncii, Ana Costea: "acela a fost momentul in care ne-am dat seama ca dna Costea juca in alt film. Si acesta a fost motivul real pentru care nu a mai fost membru al guvernului."

Totodata, Cristian Ghinea a explicat si cate fonduri europene va incasa Romania in urma mandatului sau de 182 de zile: "800 de milioane de euro pe POCU si 9 miliarde pe insfrastructura mare".

Ati fost unul dintre cei mai atacati ministri din acest guvern: "zero absorbtie fonduri europene". Ce lasati in urma dvs la Ministerul Fondurilor Europene?

Am facut un bilant pe site-ul meu si, cu cifre, avem absorbtie de 1%, in conditiile in care in toata UE e 1,5 %. A face o obsesie din absorbtie la inceputul exercitiului bugetar e o prostie.

Am adus in Romania mai mult de 3 miliarde de euro din inchiderea exercitiului financiar vechi, am gasit un program operational blocat si l-am deblocat angajand statul roman la niste masuri antifrauda pe care orice viitor guvern va fi iresponsabil daca nu le va face.

A treia zi dupa discutia pe care am avut-o pe tema asta la Bruxelles, in Romania au intrat 168 de milioane de euro si apoi inca 307 milioane prin inchiderea POSDRU, programul cu cele mai mari probleme. Am crescut absorbtia pe inchiderea programelor vechi cu mult peste ce au facut Ponta si Teodorovici.

Dar programele noi?

Am gasit POCU, urmasul POSDRU, cu zero apeluri deschise. Apel deschis inseamna ca oamenii pot depune proiecte. Programul a fost aprobat in februarie 2015, Guvernul Ponta a frecat menta pana in noiembrie, pana s-a prins dna Raducu a trecut timpul.

Eu am deschis, am avut intalniri o data la doua zile cu conducerea autoritatii de management pe POCU, am schimbat conducerea si acum sunt 10 apeluri in valoare de 800 de milioane de euro.

Am schimbat si viziunea de la tocat hartii si conferinte cu asa zisii experti PODSRU, care acum ma urasc si ma hartuiesc pe Facebook, la proiecte reale de impact in viata oamenilor.

Nu am nicio emotie sa ma uit in ochii oricui sa spun ca mandatul de 182 de zile, desi scurt, a fost unul de succes, cu crize permanente. Dar de asta am si fost trimis acolo.

Am luat decizii de criza. Am suparat pe multi, am trimis oamenii la alte departamente, mereu atacat, dar nu mi-a fost frica sa iau decizii si am deblocat situatia. Asta a enervat pe multi, mai ales ca nici nu am tacut. Mi s-a parut absurd ca aceia care care au deschis un program in decembrie si nu au deschis pana in noiembrie niciun apel sa spuna ca nu facem noi absorbtie.

Pe ce sa fac absorbtie daca tu nu ai deschis apelul ca sa vina proiecte?

In total, in urma a ceea ce ati facut la minister, pe tot ce ati deschis in aceste 182 de zile, cand si cati bani va incasa Romania?

800 de milioane de euro pe POCU si 9 miliarde pe insfrastructura mare, tot apeluri deschise de mine. Dar intr-un an doi, pentru logica asta este: deschizi apelul, primesti proiecte, evaluezi proiecte etc.

Bilantul de ansamblu al Guvernului Ciolos pare destul de modest in comparatie cu ceea ce isi propusese la inceputul mandatului. Doua exemple: Legea salarizarii unitare si Legea reformei administratiei, care au fost promise, au avut si termene, nu sunt nici pana astazi. Nu e cam putin in materie de reforme structurale?

Sa nu subestimam debirocratizarea reala. Cand dai drumul unui proces, cei multumiti de el o vad ca pe o noua normalitate, iar cei care vad problemele sunt cei mai vocali.

Apoi vorbim despre partea de saracie, partea rurala. Cand ai doar cateva luni de mandat poti doar sa pui bazele, toate astea se vor simti in viata reala treptat. Dragos Paslaru a ramas, saracu', ministru, pentru a termina reforma sistemului de asistenta sociala.

Reforma administratiei, a spus si premierul, a mers mai incet. Cred ca Ministerul Dezvoltarii si Administratiei se putea misca mai repede cu reforma administratiei. Asteptam mai mult decat sa lansam niste strategii.

Cu Legea salarizarii e o poveste. Asumarea ei a fost ideea dnei Costea, primul ministru de la Munca, care avea o viziune foarte bizara despre cum se fac politicile. S-a apucat sa faca legea, a dat-o sindicatelor, dar nu a discutat cu Ministerul de Finante. Facea legi de parca nu conta cat costa, aproape o logica de Mos Craciun.

Am fost cu premierul la dna Costea in birou si dupa ce dna ministru i-a prezentat chestiuni tehnice, premierul a intrebat-o cat costa. Cand i-a spus am fost socati, nu mai conteaza acum cifrele.

Cand premierul a intrebat-o daca a vorbit la Finante, a avut o reactie foarte nervoasa: e treaba Finantelor sa gaseasca bani! Oamenii erau obisnuiti ca fiecare minister sa fie un imperiu de capul lui. Acela a fost momentul in care ne-am dat seama ca dna Costea juca in alt film. Dar sindicatele primisera asteptari nerealiste si de aici scandalul.

A fost un exemplu nefericit de crestere a asteptarilor din partea unui ministru care a luat-o de capul lui fara sa comunice. Si acesta a fost motivul real pentru care nu a mai fost membru al guvernului. Chestia cu demisia pentru ca a fost nemultumita a fost teatru. Urma sa fie schimbata.

Dacian Ciolos este un premier performant si pentru ca a avut curajul sa schimbe oameni care nu au livrat.

Cam multi pentru un an. Nu arata asta si o eroare de evaluare initiala pentru aproape jumatate din cabinet? Si pe dna Costea premierul a adus-o in guvern. Teoretic.

Acesta este avantajul unui guvern tehnocrat. Incerci cu oameni si cand nu performeaza ii schimbi, daca eram politicieni nu puteam pentru ca fiecare avea o proptea in partid.

Premierul a avertizat tot timpul: nu va lasati dominati de birocratia din subordine, voi sunteti ministri!

Se poate?

Eu am dat un exemplu de cum se poate face. Modul prin care birocratia il scoate din joc pe ministru este mapa de ministru. Ii vine in fiecare dimineata ceva enorm cu tot felul de cereri. Multi au spus ca Ghinea nu intelege mapa. Dimpotriva.

Am zis ca mapa e in majoritate inutila, am delegat la secretari de stat si directori multe chestiuni. Le-am spus: esti director, esti platit in multe cazuri mai bine ca mine, asuma-ti responsabilitatea! Eu ma ocup de prioritatile Guvernului: inchiderea si deschiderea programelor operationale ca sa putem avea absorbtie pe viitor si orientarea fondurilor europene spre impact real.

Prima data erau derutati, socati, apoi s-au invatat sa lucreze cu secretarii de stat si sa nu mai vina la ministru tot felul de cereri de concediu si transfer.

E nevoie de un training pentru viitorii ministri cum sa nu se lase dusi de nas pentru ca mecanismul e infernal: te ocupi de tot felul de nimicuri, ai impresia ca daca stai pana la 1 noaptea muncesti de nu mai poti si esti patriot.

Din pacate, destul de multi ministri au preluat agenda ministrilor si reprezentau ministerele in sedinta de guvern cand normal e invers, sa reprezinte agenda guvernului in minister.

Ma intreb daca tehnocratul nu e condamnat la asa ceva cat timp lucreaza cu aparatul pus de un ministru politic. Tehnocratul vine in minister cu geanta lui, ministrul politic vine cu un aparat.

Nu am simtit asta neaparat, ci indaratnicie. Oamenii erau cu "nu" in brate pentru erau obisnuiti sa faca lucrurile intr-un anumit fel. Am schimbat niste oameni, am dat un semnal, restul s-au dat pe brazda.

O alta chestie este ca primesti hartii intr-un limbaj foarte complicat, fara concluzii, fara sa zica nimic: nu stii cum reactioneaza ministrul si atunci o lasi neclara. Le spuneam directorilor la inceput: stai in fata mea si spune-mi "pe gura" ce recomanzi in chestia asta. La inceput unii erau foarte frustrati, apoi au apreciat.

Asta inseamna ca ei aveau niste opinii pe care se fereau sa le exprime, erau patiti, stiu cum sa supravietuiasca ministrilor. Dupa ce le exprimau, chiar daca nu eram de acord cu ele, aveam o dezbatere clara in loc sa citim prostii intr-un limbaj birocratic. Si atunci iti dai seama care sunt cei care chiar stiu.

Iti dai seama in cinci minute cine nu stie nimic si de acestia am scapat. Iar pe cei care stiu i-am incurajat sa spuna opinia. I-am deranjat pe unii si i-am potentat pe altii.

O alta problema era ca toti sefii in Ministerul Fondurilor erau pe functii temporare de conducere cand am ajuns eu, ca sa poata fi schimbati oricand. Si nu stiu de ce Agentia Nationala a Functionarilor Publici e de acord ca toata sefimea din minister sa fie pe functii temporare. Am dat drumul la concursuri. Si oameni foarte capabili sunt acum stabilizati pe functii.

Paradoxal este ca pe functiile de executie erau foarte multi candidati, pe cele de conducere au fost foarte putini. Si vorbim de functii foarte bine platite.

De ce?

Pentru ca oamenii nu credeau ca e pe bune. Si crezand asta nu voiau sa-si piada vremea sa candideze. Am fost socat. Erau unii care incercau sa vada la mine, la secretari de stat pe cine ar trebui sa aleaga.

Si ce le-ati zis?

Pe cine este capabil!

Cititi luni pe Ziare.com partea a doua a interviului cu Cristian Ghinea: de ce vrea sa intre in Parlament, ce vrea USR, cum va ajunge Dacian Ciolos premier, cu cine va guverna?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#Cristian Ghinea ministru Fonduri Europene, #Cristian Ghinea birocratie ministere, #Cristian Ghinea ministri tehnocrati , #ministru Fonduri Europene