Ministrul Ghinea, catre Ponta: Acesti tehnocrati vor lasa in urma proiecte pe care politicieni ca dvs nu le mai pot strica

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 17:28
6691 citiri
Ministrul Ghinea, catre Ponta: Acesti tehnocrati vor lasa in urma proiecte pe care politicieni ca dvs nu le mai pot strica
Foto: Facebook / Cristian Ghinea

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (foto dreapta), ii da o serie de replici taioase fostului premier PSD Victor Ponta dupa ce acesta a lansat o serie de atacuri la adresa Guvernului Ciolos.

Prin intermediul unei scrisoari deschise, adresata lui Victor Ponta si publicata pe Facebook de Cristian Ghinea acesta ii transmite fostului premier ca oamenii vor compara activitatea lui "cu ce a facut Dacian Ciolos pentru aceasta tara si vor trage singuri concluziile", acuzandu-l pe fostul premier ca manipuleaza.

In debutul scrisorii, ministrul Fondurilor Europene vorbeste despre "reforma Ciolos" in agricultura, reamintind ca Guvernul Ponta a actionat "doar in interesul marii agriculturi industriale".

"Ati ignorat, astfel, cu buna stiinta, nevoile oamenilor de la sate. Acestia nu-si pot creste gospodariile si continua sa traiasca de azi pe maine. Acum lucram sa schimbam acest Program - am creat un intreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate - va invit sa-l cititi pentru a vedea ce inseamna o viziune patriotica despre satul romanesc si oamenii lui. Sa ai determinarea si capacitatea sa influentezi politicile la nivel european inseamna sa-ti pese si sa actionezi pentru binele ultimului sat din tara ta. Dumneavoastra vreti sa tineti satele in dependenta, ca sa obtineti voturi", ii reproseaza ministrul Ghinea fostului premier PSD.

Mai departe, acesta ii reaminteste lui Victor Ponta ca tot Guvernul Ciolos a inceput si procesul de debirocratizare, dupa ce sistemul informatic al tarii a fost folosit "in interes personal".

"Ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente si scumpe, dar mai ales incapabile sa comunice unele cu altele. Intreband cum s-a ajuns la asta, functionarii dau din umeri si soptesc: 'Ghita' (Sebastian Ghita, apropiat al lui Ponta - n.red.) ", a adaugat Cristian Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene mai vorbeste in scrisoarea deschisa, printre altele, despre "mecanismul de fraudare" si despre faptul ca birocratia romaneasca presupune "camioane de hartii" care au scopul de a "ascunde adevarata destinatie a banilor".

"Insa va asigur: acest mecanism va disparea odata ce sistemul IT va asigura urmarirea si transparenta totala a circuitului banilor europeni. Da, inchiderea robinetului starneste unele furii - le vedem deja cu totii", mai spune acesta.

Un alt domeniu la care se refera pe larg Cristian Ghinea este rata de absorbtie a fondurilor europene. Ministrul prezinta date care arata ca situatia nu este asa cum o prezinta Victor Ponta si puncteaza faptul ca "trei state din UE au zero absorbtie, dar Romania nu este printre ele".

"Mai retineti o cifra: 1,9 miliarde de euro. Atat a adus Guvernul Dacian Ciolos in tara in ultimele opt luni, suma corespunzatoare unui salt de 10% al ratei de absorbtie, din exercitiul financiar 2007 - 2013, la inchiderea caruia lucram", subliniaza el.

Cristian Ghinea il mai intreaba pe Victor Ponta cine isi asuma intarzierea pentru Autostrada Sibiu-Pitesti si spune ca fostul guvern PSD "a atins culmea incompetentei cu celebrul Plan Juncker".

"Guvernul Ponta a trimis o lista cu nu mai putin de 200 proiecte in 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), ca tot va place sa promovati aceasta cifra.

In schimb, sub mandatul actualului Guvern, in 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeana 5 proiecte din domeniul energiei si transporturilor care au trecut de faza de analiza a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, si care pot atrage finantare de la banci si alti investitori. Urmeaza si altele.

Spuneti ca tehnocratilor nu le pasa de tara? Acesti tehnocrati vor lasa in urma proiecte pe care - speram, spre binele tarii - politicieni ca dumneavoastra nu le mai pot strica", sustine Cristian Ghinea.

Victor Ponta a amenintat de mai multe ori guvernul Ciolos cu motiunea de cenzura si posteaza frecvent pe Facebook comentatii acide la adresa guvernului Ciolos.

C.B.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#scrisoare deschisa Cristi Ghinea Ponta, #Cristian Ghinea guvern Ciolos , #ministru Fonduri Europene