Fostul ministru al Fondurilor Europene, despre riscul unui eșec al PNRR: „Cu criza politică pe care o avem acum, încep să am mari emoții”

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 09:25
2388 citiri
Fostul ministru al Fondurilor Europene, despre riscul unui eșec al PNRR: „Cu criza politică pe care o avem acum, încep să am mari emoții”
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea FOTO Facebook/Cristian Ghinea

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea susține că România poate atrage banii din PNRR cu condiția să livreze proiecte, existând riscul ca, din cauza crizei politice, România să nu fie în stare să „livreze”.

„Mecanismul este mult mai simplu decât la fondurile europene clasice, adică nu mai este un proiect pe care fiecare instituție trebuie să-l facă, să-l aprobe Comisia separat. Greul la PNRR a fost acum. Practic, PNRR-ul odată aprobat, sunt bani care merg direct în bugetul instituțiilor, în bugetul ANAF pentru digitalizare, în bugetul Ministerului Transporturilor pentru autostrăzi și aș putea continua.

Acești bani merg direct în buget, deci nu mai trebuie o nouă procedură separată. Dar - și aici este un mare „dar” - cu condiția de a livra: de a livra un număr de kilometri de autostradă făcuți, de a livra un număr de firme care sunt înregistrate la ANAF în Sistemul Electronic, de a livra un număr de școli care sunt renovate pentru eficiență energetică - și vorbim de mii de școli.

Deci, practic, dacă Guvernul României, dacă fiecare instituție nu-și face treaba și nu raportează aceste cifre o dată la șase luni, așa cum sunt în grafic, se blochează tot PNRR-ul!”, a avertizat Cristian Ghinea, la Digi 24.

Potrivit fostului ministru „pe de o parte, este mult mai simplu, dar pe de altă parte, dacă nu îți faci treaba, poate să ajungă o problemă foarte spinoasă și în politică, dar și de viață reală”.

„Deci, va fi un exercițiu de implementare foarte, foarte complicat și credeți-mă, cu criza politică pe care o avem acum, încep să am mari emoții că administrația României, fără a avea o presiune politică constantă și coerentă de sus, poate să livreze”, a mai declarat Ghinea.

Fostul ministru susține că „la PNRR va fi foarte greu să furi căciula, pentru că nu mai ai un fel de co-interesare între autorități și beneficiar: domn'e hai să facem, că și noi suntem interesați să închidem proiectul”.

„Aici este o chestiune în care trebuie să livrezi, nu știu, o școală, două școli pe județ; trebuie să livrezi un număr de hectare de pădure nou plantate pe fiecare județ și se vede, adică lucrurile astea se văd, dar nu putem să excludem complet că „problemele istorice” nu ne vor ne vor afecta”, a mai declarat Cristian Ghinea, la Digi 24.

#Cristian Ghinea, #PNRR, #Ministerul Fondurilor Europene , #stiri Cristian Ghinea