Candidatura surpriza pentru sefia USR? Ghinea: Trebuie sa terminam cu ideea ca suntem un partid de prieteni. Nu ai pareri personale cand esti sef de partid Interviu II

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 08:45
23371 citiri
Candidatura surpriza pentru sefia USR? Ghinea: Trebuie sa terminam cu ideea ca suntem un partid de prieteni. Nu ai pareri personale cand esti sef de partid Interviu II
Foto: Facebook / Cristian Ghinea

Vreau sa avem un partid policentric, care sa nu depinda de starile, problemele unui lider, ci sa avem o garnitura de lideri care sa-i dea sansa sa creasca. Ne-am organizat prea mult in jurul unei persoane. Trebuie sa fim o institutie cu reguli, afirma deputatul USR, Cristian Ghinea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Ghinea a facut reprosuri dure actualei conduceri a USR si a acuzat "logica 'suntem partidul lui cutare', de parca partidul ar fi pe persoana fizica, un fel de minge pe care o tii la piept, ceea ce e jignitor pentru oamenii superbi din USR."

Cristian Ghinea nu exclude posibilitatea sa candideze la presedintia USR, daca Nicusor Dan nu consimte la o serie de reforme interne care sa permita inclusiv venirea lui Dacian Ciolos in USR.

USR trece prin mari si vizibile framantari interne, unii spun ca e in pragul sciziunii. Care e diagnosticul dvs?

Este o criza masiva de crestere, nici vorba de sciziune. Suntem singurul partid care ii reprezinta pe reformatorii romani. PNL se zbate intre latura PSD si latura reformista aiurita. Reformistii din PNL nu sunt in stare sa se organizeze pentru a lupta cu latura Sistem a partidului.

Sunt convins ca, dupa Congresul din iunie, PNL se va confirma ca partid-sistem junior al PSD si atunci va fi loc masiv pentru USR. Trebuie sa avem incredere in noi si sa asiguram cresterea partidului ca forta care va bate cu PSD in 2020.

Cum?

In primul rand, trebuie sa ne organizam mai bine. Reprosez actualei conduceri ca nu a gestionat foarte bine acest succes. Avem nevoie de un proces care sa accepte maturizarea, avem nevoie ca filialele sa fie reprezentate.

Am trecut de la un partid local din Bucuresti de-abia format, la un partid national care are grup parlamentar, dar procedurile, statutul, reprezentarea au ramas cam la fel. Si atunci sunt blocaje de decizie.

Eu nu reprosez actualei conduceri atat ce a facut, cat ce nu a facut - reorganizarea mai rapida. Conducerea actuala are impresia ca, daca tot amana o decizie, situatia se rezolva de la sine. Nu se rezolva.

Exista o lentoare in luarea deciziilor, care provine din cultura de organizatie mica. Grupurile au tendinta clasica de a lua decizii in cercuri din ce in ce mai mici. Si v-o spun ca politolog. Singurele organizatii care nu intra in capcana oligarhizarii sunt cele care au mecanisme.

USR este in risc de oligarhizare?

Nu spun asta. Orice partid care nu isi adopta mecanisme de deschidere este in acest risc.

Si USR are mecanismele?

Asta ne propunem. La congres trebuie sa adoptam mecanismele care sa ne permita sa fim un partid mare. Vreau ca decizia afilierii la o familie politica europeana sa fie luata prin referendum intern la care sa voteze toti membrii.

Vreau sa avem un partid policentric, care sa nu depinda de starile, problemele unui lider, ci sa avem o garnitura de lideri care sa-i dea sansa sa creasca.

Acum USR depinde de starile si problemele liderului?

Uneori, da. Ne-am organizat prea mult in jurul unei persoane. Il respect pe Nicusor Dan, pentru ca a pornit aceasta poveste frumoasa, ca a avut curajul si determinarea sa faca acest pas, il voi respecta si mai mult cand schimba regulile de organizare pentru a permite partidului sa creasca.

Grupul parlamentar USR este un model cum poate functiona partidul, daca ne punem capul la bataie si ne folosim resursele. Trebuie sa fim deschisi si sa avem incredere ca putem fi partidul in care intra Nicusor Dan, Clotilde Armand si Dacian Ciolos, ca in 2020 vom avea 15 lideri care sa bata PSD in toata tara.

Dar doamna Clotilde Armand pare la un pas de excludere.

Nu, exista o situatie tensionata pe care fie actuala, fie viitoarea conducere va trebui sa o poata calma.

Care e problema, de fapt?

Logica "suntem partidul lui cutare", de parca partidul ar fi pe persoana fizica, un fel de minge pe care o tii la piept, ceea ce e jignitor pentru oamenii superbi din USR. Nu vedeti de la Bucuresti forta extraordinara a acestui partid la nivel de teritoriu.

Oamenii care si-au pus toata energia pentru a duce USR in Parlament au nevoie sa vada lideri care sa tina ochii pe tinta care e PSD, dusmanul cu mustata.

Daca nu vreti personalizare in USR, de ce personalizati?

Dragnea a personalizat Guvernul, partidul, statul roman la un nivel fara precedent de la Adrian Nastase incoace.

Ce e, totusi, intre Clotilde Armand si Nicusor Dan, prieteni vechi care acum par intr-o reala dusmanie?

Nu stiu. Ca principiu poate nu ar trebui sa construim cariera politica pe prietenii, pe amoruri. Mi se pare ca in partid ne bazam relationarea prea mult pe sentimente si prea putin pe ratiune si fapte.

Sunt oameni care au un atasament emotional exagerat fata de Clotilde sau Nicusor, sunt altii care au aversiune exagerata fata de unul dintre ei sau fata de mine.

Si unde va aflati dvs, alaturi de care dintre ei?

Ei sunt foarte vizibili, dar exista si alti oameni care muncesc foarte mult in Parlament, pe care ii vad ca viitoare garnitura de lideri ai acestui partid. Senatorii Radu Mihai Mihail, George Marussi, Silvia Dinica. Sunt nume care, poate, acum nu spun nimic la nivel de presa, dar retineti-le si le vom verifica peste 2 ani.

Sunt corporatisti care si-au lasat slujbele bine platite pentru a intra intr-un sistem si performeaza foarte rapid dupa ce-l invata. Silvia Dinica este deja cel mai bun senator pe zona de economie.

Asta e tabara dvs? Va proiectati ca a treia cale intre cei doi lideri consacrati care se infrunta? Va ganditi sa candidati la presedintia USR?

Ma intreaba multi acest lucru. Si as fi ipocrit sa zic da sau nu. Deocamdata mi-am anuntat candidatura pentru vicepresedinte, dar am o problema cu faptul ca aceasta functie nu e bine definita in statut si in practica partidului.

Eu as vrea sa fiu vicepresedintele care se ocupa de politici, programe si strategie, ceea ce intr-un fel fac la grupul parlamentar. De aceea, am si propus in documentul "USR - optimist si deschis", pe care l-am supus dezbaterii impreuna cu deputatii Adrian Prisnel si Tudor Benga, existenta unei conduceri colegiale, un comitet director in care vicepresedintii au un mandat dat de congres.

Daca se accepta referendumul intern, ideea de partid cu mai multi lideri, care sa permita venirea unora cum e Dacian Ciolos, atunci nu am motive sa candidez. Pe 22 aprilie, va fi o intalnire cu liderii din teritoriu in care voi propune aceste chestiuni.

Si daca nu reusiti?

Ma voi reuni cu oamenii care gandesc ca mine, si sunt destul de multi, si vom lua impreuna o decizie.

In traducerea mea, suna asa: ii aratati dlui Dan pisica unei candidaturi a dvs, care i-ar putea provoca mari probleme daca nu accepta reformele. Este corect?

Ii arat niste principii si le transmit tuturor ca pentru mine implicarea politica nu e deloc emotionala, e pe principii. Eu nu fac parte dintre prietenii care au fondat acest partid, nu am bagajul lor emotional care a inceput ca pozitiv si a devenit negativ.

Trebuie sa terminam cu ideea ca suntem un partid de prieteni. Suntem un partid in care putem fi prieteni si ne simpatizam, dar trebuie sa fim o institutie cu reguli, cu parcurs, prin care sa ajungem sa avem 2.000 de candidati in 2020.

Deci propuneti descentralizare si profesionalizare.

Oamenii pe care vi i-am spus, Radu Mihail, George Marrusi, Silvia Dinica, Raluca Dinu, Ionut Mosteanu, Catalin Drula, sunt niste profesionisti.

Ei v-ar urma, sunt echipa dvs?

Nu ii pot angaja eu in povestea asta, dar am un dialog foarte bun cu ei si cu altii, merg in filiale in fiecare saptamana. Noi avem 1.200 de membrii, cu mult mai multi sustinatori, dar avem si "talentul" de a nu converti sustinatorii in membri. PNL are peste 5.000 de alesi locali, dar nu mai are suflu si poveste. Noi avem poveste si suflu, dar nu avem structuri, avem nevoie de o expansiune rapida mentinand criteriile de integritate.

L-ati putea sustine, totusi, pe Nicusor Dan?

In functie de pozitionarea lui fata de propunerile noastre de principiu si in functie de proiect. Din pacate, nu am vazut proiectul lui Nicusor Dan. Si-a anuntat candidatura acum trei luni fara un proiect.

Spuneati ca in partid ar trebui sa incapa si Dacian Ciolos. Exista totusi o aripa din USR care nu-l vrea. Ii gasiti vreo vina strategica, de abordare, si fostului premier pentru acest rezultat?

Da, are prea mult bun simt care a fost speculat inclusiv de oameni care nu au vrut ca el sa vina in USR. A fost un moment in care Dacian Ciolos a sondat apropierea de USR si partidul ar fi trebuit sa aiba o dezbatere larga interna care sa-l integreze pe Dacian Ciolos in proiectul de crestere.

Dupa ce l-a sustinut in campania electorala spunand ca cine voteaza partidul il voteaza pe el premier, logic ar fi fost ca o echipa care are nevoie de jucatori mari sa-i propuna lui Ciolos, un Messi liber de contract, sa vina sa se ocupe de Guvernul din umbra al USR.

Dar dl Ciolos a aratat suficienta hotarare de a se angaja in proiectul politic USR? Eu una nu l-am vazut decat sondand, evaluand...

Nu te poti duce undeva fara sa stii ce se intampla acolo. Acela era momentul cand lidership-ul USR trebuia sa ia o decizie ferma.

Adica sa intinda covorul rosu.

Nu. Dar daca ai un om pregatit, care a condus un guvern pe care l-ai recunoscut performant, ii spui: vii la partid, stai in astea doua birouri si, cu echipa ta de fosti ministri pe care i-am recunoscut ca performanti, pregatesti toate detaliile guvernarii pentru 2020. Asta trebuia sa faca un USR optimist si deschis.

Decizia s-a luat intr-un cerc restrans si nici macar nu a fost asumata ulterior. S-a tot spus ca a fost o parere personala. Nu ai pareri personale cand esti sef de partid. Reactia bazei USR a fost superba: nu am fost consultati, nu suntem genul de partid in care se decide in cerc mic.

Cine a luat decizia? Nicusor Dan sau Matei Paun?

Nu stiu. Ce m-a deranjat a fost ca Matei Paun a comunicat decizia in grupurile de Facebook ale partidului si a mintit spunand ca Ciolos ar fi venit doar daca era pus presedinte de partid. Nu puteam sa tac stiind ca a mintit, desi asta a suparat pe multi.

Cine e acest Matei Paun, de fapt? In campanie am observat ca multi colegi ai dvs se temeau aproape fizic de aceasta eminenta cenusie si, va spun din proprie experienta, extrem de agresiva.

Frica? Nu. Matei Paun e un om plin de sine, care se prezinta ca stiind foarte multe lucruri si a condus foarte prost campania USR. Oamenii din teritoriu care au dus partidul in Parlament n-au fost ajutati cu aproape nimic de campania coordonata de Matei Paun. Li s-a si spus foarte arogant: voi sunteti infanteria, noi suntem aviatia. Mai ca nu le-a zis ca sunt carne de tun.

Oamenii din USR stiu ca Matei Paun nu le-a permis sa-si desfasoare campaniile cum au dorit si doar i-a incurcat. Este un personaj obsedat de control, complet indezirabil in USR pentru rolul din campanie. De aceea, si sta in umbra, unde nu stiu ce face.

In umbra cui sau umbrind pe cine? Exista speculatia ca il domina pe Nicusor Dan si controleaza, de fapt, decizia in USR.

Nu cred ca il controleaza. Nu stiu cum il influenteaza. Eu nu sunt in conducerea partidului. Ea trebuie sa va spuna ce rol are Matei Paun. Eu spun ca nu e OK ca o decizie majora a partidului, nu doar despre o persoana, ci daca suntem sau nu deschisi sa aducem oameni de calibru in USR, sa fie comunicata de Matei Paun cu o minciuna.

Dupa campanie, Matei Paun nu mai are un rol formal in partid, iar noi trebuie sa il organizam asigurand filialelor maximum de libertate de actiune.

Nu vedeti necesara si o clarificare ideologica la acest congres?

Noi suntem singurul partid care ii reprezinta pe reformatorii romani, adica pe cei care vor sa schimbe felul in care statul, societatea functioneaza. Ei pot sa fie si conservatori, si liberali, unii mai de stanga, altii mai de dreapta.

Din experienta mea, in partid 95% sunt de centru dreapta. Dar nu avem niciun motiv sa nu tinem alaturi de noi si pe colegii care sunt de stanga, cand pe cele mai multe subiecte votam la fel. De ce ne-am desparti cand impreuna suntem mai puternici. Dar e foarte important sa reducem numarul de cazuri in care voteaza fiecare cum vrea.

Horațiu Potra, șeful mercenarilor, eliberat după expirarea ordonanței de reținere. Ce spune avocatul acestuia
Horațiu Potra, șeful mercenarilor, eliberat după expirarea ordonanței de reținere. Ce spune avocatul acestuia
Luni seară, Horațiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost eliberat din arest după expirarea ordonanței de reținere. Potra a fost scos din detenția Poliției Câmpina și dus la...
Este Ilie Bolojan liderul capabil sa scoată PNL din dezastrul în care l-a băgat Klaus Iohannis? Candidatura la prezidențiale și propunerea de premier
Este Ilie Bolojan liderul capabil sa scoată PNL din dezastrul în care l-a băgat Klaus Iohannis? Candidatura la prezidențiale și propunerea de premier
După eșecul lui Nicolae Ciucă de la alegerile prezidențiale, la PNL a început „era Ilie Bolojan”. Având rezultate bune la Consiliul Județean Bihor, liberalul a profitat rapid de vidul de...
#Ghinea USR concres, #Nicusor Dan Dacian Ciolos , #USR
  1. Horațiu Potra, șeful mercenarilor, eliberat după expirarea ordonanței de reținere. Ce spune avocatul acestuia
  2. Este Ilie Bolojan liderul capabil sa scoată PNL din dezastrul în care l-a băgat Klaus Iohannis? Candidatura la prezidențiale și propunerea de premier
  3. Călin Georgescu a recunoscut, în sfârșit, că îl cunoaște pe Horațiu Potra. "Aveam nevoie de gărzi de corp" VIDEO
  4. Avertismentul lui Bolojan privind viitorul candidat la președinție: ”România are personalităţi, dar trebuie să le identificăm”
  5. CTP, despre "Mesia cu macete": ”Anularea alegerilor de către CCR reprezintă o înfrângere a democrației?”
  6. Marian Godină îl face praf pe Călin Georgescu după apariția fotografiilor alături de Horațiu Potra. "A uitat. Cică e poza veche rău"
  7. Ilie Bolojan, despre scrisoarea trimisă de Elena Lasconi lui Trump: ”E bine să nu introducem în jocul politic cu miză mică pentru noi relaţiile internaţionale”
  8. Horațiu Potra mai rămâne în custodia Poliției. Procurorii prahoveni vor cere marți emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui
  9. Au apărut imagini de la o întâlnire a lui Călin Georgescu cu Horațiu Potra. Candidatul la prezidențiale susținea că nu-l cunoaște pe liderul mercenar FOTO
  10. Cine este "candidatul fără chip" de la prezidențiale, în opinia lui Adrian Năstase. "A vrut să ardă etapele, folosind persoane de proastă calitate în campania sa"