Cristian Ghinea, aviz favorabil pentru Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene: "A fost o decizie care mi-a provocat niste insomnii severe in perioada asta"

Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 12:35
2287 citiri
Cristian Ghinea, aviz favorabil pentru Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene: "A fost o decizie care mi-a provocat niste insomnii severe in perioada asta"

Cristian Ghinea, propunerea USR-PLUS pentru Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, a primit aviz pozitiv in comisia din Parlament. Europarlamentarul a primit 16 voturi "pentru" si cinci "impotriva".

Cristian Ghinea a fost propus pentru functia de ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene in viitorul guvern.

Acesta a afirmat, dupa audierile de miercuri, ca vreau sa schimbe viziunea acestui minister, fapt pentru care a propus schimbarea denumirii institutiei. El a mai precizat ca va reduce riscul de dezangajare pe fonduri europene care este de 2 miliarde.

"Am activat in comisia asta, am urmarit ministerul, sunt pregatit, stiu ce trebuie facut. Intrebarile au fost punctuale si foarte bune. Sper sa mentinem aceasta atmosfera de dezbatere constructiva si pe viitor. Am promis comisiei parlamentare ca voi veni mai des aici. Ceea ce am numit eu putem aveam o decada astrala a dezvoltarii in Romania daca punem un temei solid, astfel incat sa nu se mai schimbe Guvernul de la un an la altul. A fost o decizie care mi-a provocat niste insomnii severe in perioada asta", a declarat Cristian Ghinea, la finalul audierilor.

Chestionat despre riscul dezangajarii pe fonduri europene, Ghinea a spus ca spera sa reduca acest risc.

"Am avut o discutie cu domnul secretar Boda. E un risc de 2 miliarde de dezangajere pe care sper sa il reducem. Vreau sa schimb viziunea acestui minister, de asta am si propus schimbarea numelui, pentru ca Ministerul Fondurilor suna asa contabil. Riscul de dezangajare e un sindrom ca nu exista proiecte la timp si apoi tragem de ele. Am inceput discutiile cu Comisia Europeana in calitate de vicepresedinte de resort in PE. Au fost discutii si dure, dar si constructive, solutia pe care o regasiti in programul de guvernare, este ca am pus prioritatile PNL, USR-PLUS si UDMR. Alocarea va fi negociata intre ministere si avem nevoie de patronajul presedintelui pentru a negocia acest pachet la Bruxelles. O sa gasim solutii impreuna cu colegul meu Claudiu Nasui de la Economie si la Ministerul de Finante", a explicat Ghinea.

La randul sau, liderul USR Dan Barna a spus ca Cristian Ghinea va face o diferenta majora in gestionarea fondurilor europene si sa are toata increderea in acesta.

Cristian Ghinea s-a nascut la 20 iulie 1977, la Bucuresti, conform www.cdep.ro.

A absolvit Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (2000). A urmat studii de masterat in politici europene la London School of Economics and Political Science (2007-2008), definitivate cu teza "Eficacitatea conditionalitatilor anticoruptie ale UE in Romania", potrivit www.cristianghinea.ro. Printre domeniile sale de expertiza se numara structura institutionala a UE, democratizarea, studiile media si transparenta decizionala, conform biografiei publicate pe www.usr.ro.

In 2009, a fondat, impreuna cu un grup de experti, Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), cu scopul de a sprijini rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertiza in domeniul politicilor publice. In cadrul CRPE, Cristian Ghinea a coordonat, pana in 2015, proiecte in domeniul politicii externe, justitiei si anticoruptiei, noteaza sursa citata.

A fost colaborator al revistei "Dilema veche" (1999-2015), conform www.cristianghinea.ro.

In 2011, a coordonat aparitia volumului "The EU Approach to Justice Reform in Southeastern and Eastern Europe", proiect international de transfer de expertiza dinspre Romania spre tarile din jur.

In 2012, a publicat volumul "Eu votez DNA - De ce merita sa aparam institutiile anticoruptie", aparut la Editura Humanitas.

In decembrie 2015, a fost numit consilier de stat pentru afaceri europene la Cancelaria Prim-ministrului Dacian Ciolos, conform www.cristianghinea.ro.

La 27 aprilie 2016, a preluat portofoliul de ministru al Fondurilor Europene, in Guvernul Ciolos. La 26 octombrie 2016, a demisionat din functie. Ulterior, s-a inscris in partidul Uniunea Salvati Romania (USR).

In urma scrutinului parlamentar din 11 decembrie 2016, a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti, pe listele USR. A fost secretar al Biroului Permanent (dec. 2016- sept. 2017) si membru in: Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice (pana in sept. 2017), Comisia juridica, de disciplina si imunitati (sept.-nov. 2017), Comisia pentru afaceri europene (din nov. 2017), Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice (din oct. 2018), Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru coordonarea activitatilor parlamentare necesare pregatirii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 (pana in dec. 2018), Comitetul Director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare, conform www.cdep.ro.

Cristian Ghinea a fost ales europarlamentar pe lista Aliantei 2020 USR-PLUS, in urma scrutinului din 26 mai 2019. A demisionat din functia de deputat, optand pentru mandatul de europarlamentar. anuntat Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca demisioneaza din functie incepand cu data de 14 iunie 2019.

Cristian Ghinea este europarlamentar USR-PLUS/ Renew Europe si co-presedintele delegatiei USR PLUS in Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presa din 5 noiembrie 2020.

Citește și:
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Ministrul Apărării, unul dintre cei mai „șterși” demnitari
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Ministrul Apărării, unul dintre cei mai „șterși” demnitari
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-a menţinut pe locul 2 în topul vizibilităţii membrilor Guvernului pe luna decembrie, în timp ce ministrul de Interne Lucian Bode a urcat de pe locul 8 în...
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...