Dezvaluiri din Parlament, dimensiunea stupiditatii. Cum face USR opozitie? Avem obligatia morala de a bate PSD Interviu cu C. Ghinea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 19:20
10335 citiri
Dezvaluiri din Parlament, dimensiunea stupiditatii. Cum face USR opozitie? Avem obligatia morala de a bate PSD Interviu cu C. Ghinea
Foto: Facebook/ Cristian Ghinea

La primul mandat, deputatul USR Cristian Ghinea, secretar al Camerei, este uimit de stupiditatea procesului legislativ: "producem legi fara sa ne uitam la impact, fara sa stim situatia din teren pe care o legiferam, nu ne uitam la substanta a ceea ce legiferam. Ceea ce producem aici este foarte subtire din punct de vedere intelectual si foarte instabil".

Intr-un interviu pentru Ziare.com Cristian Ghinea a vorbit despre "bucataria" Parlamentului si a comentat prestatia USR ca partid de opozitie, voturile contradictorii ale partidului si dezamagirea pe care a provocat-o unora dintre sustinatorii sai: "Existau asteptari foarte mari de la noi, de care sunt constient: USR e forta care se ridica, care aduce noutate si care are obligatia morala de a bate PSD. "

Cristian Ghinea a enumerat proiectele parlamentare ale USR si a acuzat PNL ca are intelegeri cu PSD din care USR este exclus, asa cum a fost la impartirea sefiilor de comisii parlamentare: "Ni se cuveneau pe algoritm parlamentar, dar PNL s-a inteles cu PSD inaintea noastra".

Sunteti la primul mandat parlamentar. Este ceva la care nu v-ati asteptat?

Ma asteptam la lipsa de profesionalism si stupiditatea intregului proces, dar sunt surprins de dimensiunile fenomenului. Mi se pare ca producem legi fara sa ne uitam la impact, fara sa stim situatia din teren pe care o legiferam. E un proces foarte formalizat, avem deja o "pasareasca" parlamentara, vorbim de "plx-uri", indice x, z, dar nu ne uitam la substanta a ceea ce legiferam.

O alta probema, de fond, e lipsa de expertiza parlamentara, nu avem un birou care sa masoare realitatea pe care o legiferam si impactul, iar ceea ce producem aici este foarte subtire din punct de vedere intelectual si foarte instabil.

Avem atatea OUG si pentru ca foarte multe legi trebuie reparate de urgenta. Primul pas catre reducerea numarului de OUG este profesionalizarea parlamentului. Noi la USR incercam sa reparam acasta pasareasca.

Incercati?

Suntem singurii care ne-am organizat la grupul parlamentar un departament de politici si cercetare, care saptamanal vine cu analize in care explicam oamenilor in limbaj normal care sunt chestiunile pe masa, care este pozitia si alternativa USR.

Le explica si parlamentarilor USR? Pentru ca nu aveti un vot unitar. Un exemplu recent este votul la modificarea statutului alesilor locali, jumatate din senatorii USR a votat alaturi de PSD si ALDE, jumatate alaturi de PNL.

Desi suntem un grup parlamentar tanar, ne-am dezvoltat deja proceduri. Se discuta activitatea in comisii si voturile in fiecare saptamana in reuniunile de grup. Cazurile in care nu votam unitar sunt mai degraba exceptii, avem un responsabil pentru fiecare proiect de lege care urmareste traseul, raportorul de subiect ca in PE, care recomanda colegilor o atitudine de vot.

Sunt cazuri in care agenda Parlamentului se schimba de urgenta si nu apucam sa discutam in grup, ca in cazul mentionat de dvs. si atunci, probabil, colegii mei, luati prin surprindere, au decis pe loc sa voteze fiecare cum a inteles argumentul respectiv.

Aceasta tendinta de a modifica agenda de la o ora la ora este naucitoare si e facuta inadins ca sa nu te poti documenta. S-a instalat acest stil de a lua decizii, care sa faca munca in Parlament impredictibila. Documentele pentru Biroul Permanent ne sunt date membrilor cu doua ore inainte, pe o tableta. Nu ai timp sa citesti lunga lista de pdf-uri. Parlamentul nu e organziat pentru a stimula inteligenta si dezbaterea reala.

Cred ca niste oameni nou intrati in politica fac eforturi sa urmareasca agenda, sa se pozitioneze pe ea si sa vina cu o logica de bun simt in dezbatere. Ca nu reusim sa acoperim toate subiectele cu resursele pe care le avem in conditiile de care am vorbit, da, e adevarat.

Cum va explicati totusi ca tot mai multe persoane care v-au acordat incredere se declara dezamagite pe Facebook, mai ales, de prestatia USR in opozitie. Luni, un jurnalist cunoscut isi exprima regretul ca a votat USR si aprecia drept jenanta prestatia colegilor dvs, Vlad Alexandrescu si Florina Presada, care au votat alaturi de PSD legea care permite subventionarea fermei de porci a lui Liviu Dragnea.

Suntem partidul cel mai activ, cu cel mai mare impact si cea mai mare mobilizare a sustinatorilor pe Facebook. Pe pagina mea de Facebook ajung curent la sute de mii de oameni.

Suntem primul partid care intre alegeri avem in permanenta intalniri cu alegatorii, am fost la Neamt, Suceava, Bacau, Calarasi si oamenii vad asta.

Pe de alta parte, existau asteptari foarte mari de la noi, de care sunt constient: USR e forta care se ridica, care aduce noutate si care are obligatia morala de a bate PSD. Eu pentru aceasta obligatie morala sunt in Parlament. Oamenii uneori uita ca avem doar 9%, ca suntem mai vizibili decat partidele vechi si investesc asteptari.

Ce inseamna ca sunteti vizibili, in afara de faptul ca ati dormit in sala de plen? Ce proiecte ati lansat ca forta de opozitie, ca puneti presiune pe PSD si sa marcati alternativa?

Gesturile copilaresti sau inabilitatile sunt foarte vizibile, munca serioasa si constanta e mai putin vizibila. Sa nu uitam ca masinaria de vot a puterii e infernala, pot trece ce vor ei. Am reusit sa amanam pentru moment dezmembrarea OUG 51 care a redus masiv taierile de paduri, am reusit sa amanam demolarea OUG referitoare la managementul spitalelor, colegii mei au fortat Ministerul de Externe sa dea detalii despre intalnirea dintre Teodor Melescanu si ambasadorul rus.

Exista un proiect de lege, asumat de senatorul Adrian Wiener, care va adauga Romania la lista celor 5 tari UE care au limitat acizii grasi din alimente. Tudor Pop si Allen Coliban au anuntat dezbateri publice pe legea bicicletei. Vrem sa prindem intr-un cod al bicicletei toate aspectele referitoare la amenzi, la benzi de circulatie, la trasee de veloturism.

Acizii grasi si bicicletele, astea-s problemele Romaniei care si asteapta solutiile corecte de la USR?

Sunt probleme reale. Senatorul Allen Coliban organizeaza dezbateri publice cu oamenii care traiesc langa gropile de gunoi. Stiti ca in Romania nu avem un sistem de masurare a mirosurilor de la gropile de gunoi? Vrem sa fie un control mai clar asupra organismelor carora statul le-a delegat responsabilitatea de a verifica reciclarea deseurilor.

Vrem ca oamenii care traiesc la gropile de gunoi si fac un serviciu public adunand materiale reciclabile de acolo, in loc sa fie hartuiti de stat, sa aiba o recunoastere a muncii lor, inclusiv financiara si legala.

Sunt probleme reale pe care le luam de la cetateni. Nu gandim solutii din burta. Avem la Parlament sute de proiecte si 95% sunt respinse automat, nici macar nu sunt discutate serios. Numai pentru ca un parlamentar sa se laude ca a depus un numar de proiecte, aglomeram agenda Parlamentului.

Daca aveti dvs exemple de teme eu va spun care e pozitia USR.

Ca tot a fost subiectul cel mai fierbinte al iernii, de ce nu ati elaborat un proiect de modificare a Codului penal conform deciziilor CCR pentru a arata solutia corecta si a da sah PSD?

Eu va dau exemplul cu ocuparea functiilor publice de catre persoanele condamnate penal. Noi vrem extinderea la toate functiile publice a restrictiei care l-a impiedicat pe Liviu Dragnea sa devina premier. Am facut dezbatere publica cu zeci de oameni. Colegul meu Silviu Dehelean lucreaza pe subiect, dar asteptam decizia CCR si apoi vom croi o lege.

In sanatate, in educatie nu aveti nimic de spus?

In educatie ne concentram pe invatamantul dual si abandonul scolar. In domeniul invatamantului dual am dat o OUG in timpul guvernarii Ciolos pentru a da baza legala scolilor organizate in Ardeal de catre firme germane si USR o apara acum in Parlament.

In privinta abandonului scolar an propus extinderea programului scoala pentru toti, inceput pe vremea cand eram ministrul Fondurilor Europene. La dezbaterile pe buget am propus un amendament care a fost respins si vom reveni in fiecare an. Pregatim astfel momentul in care USR va fi la guvernare.

Saptamana viitoare, colega din comisia de sanatate Cristina-Ionela Iurisniti va publica un policy brief privind pozitia USR.

N-ati fi mai eficienti daca ati reusi sa faceti opozitie coordonata cu PNL, intr-o forma de colaborare structurata anti-PSD? Eu, deocamdata, nu vad decat un refuz obstinat, mai ales din partea dlui Nicusor Dan, de a accepta o asemenea colaborare.

Nicusor Dan nu decide singur in chestiuni parlamentare. Dar nu i-as face nicio vina in aceasta chestiune. Nu exista nicio oferta dinspre PNL sa colaboram, dimpotriva exista oferta de colaborare de la USR catre PNL, dar PNL prefera statul de partid mare, vechi care isi negociaza functiile cu PSD.

Eu va dau exemplul de la distributia comisiilor parlamentare unde PSD si PNL au negociat, ne-au anuntat ce au decis si noi am ramas cu presedintiile comisiilor pentru egalitate de sansa. Tot respectul pentru egalitatea de sansa, dar ca al treilea partid parlamentar, asteptam niste comisii mai puternice.

Cum adica asteptati?

Ni se cuveneau pe algoritm parlamentar, dar PNL s-a inteles cu PSD inaintea noastra.

Asa cum si USR voteaza uneori alaturi de PSD impotriva PNL, v-am si dat exemple. De aceea va si intreb de colaborarea structurata, eventual pe baza unui protocol.

Nu avem nevoie de protocol, putem colabora foarte bine pe principii, cum a fost la motiunea de cenzura, tot ce inseamna insa distributie de putere institutionala, PNL negociaza sistematic cu PSD si ingnora USR, in Parlament si in institutiile subordonate Parlamentului, unde noi vrem sa impunem principii de buna practica.

Vreau sa stiu si eu ce face Gigel pe care Parlamentul il numeste la CNA, de exemplu. In mod sistematic ni se raspunde: ne-am intele deja cu PNL sau cu PMP, sau cu UDMR.

Dar asta nu e si o consecinta a faptului ca USR a transmis sistematic ca nu este interesat de nicio colaborare cu PNL?

Nu e adevarat. Poate ar trebui sa fim mai clari. Era raspunsul la intrebarea obsesiva daca ne aliem sau fuzionam cu PNL. Nu avem de ce sa dam cecuri in alb PNL care nu e foarte diferit de PSD. Acum 4 ani era la guvernare cu PSD. USR e singura formatiune in al carei ADN scrie "nu PSD".

Cititi maine pe Ziare.com partea a doua a interviului cu Cristian Ghinea despre criza din USR. Cine detine puterea reala in partid? Cine este misteriosul Matei Paun? Ce ii reproseaza Cristian Ghinea lui Dacian Ciolos? Cine vrea sefia USR? "Trebuie sa terminam cu ideea ca suntem un partid de prieteni. Nu am vazut proiectul lui Nicusor Dan. Nu poti sa ai pareri personale cand esti sef de partid"

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Cristian Ghinea deputat USR, #USR PNL opozitie , #USR