Ghinea: Grindeanu a mintit de doua ori. O recunoaste chiar el, intr-un document oficial

Marti, 06 Iunie 2017, ora 23:44
3610 citiri
Ghinea: Grindeanu a mintit de doua ori. O recunoaste chiar el, intr-un document oficial
Foto: Facebook / Cristian Ghinea

Deputatul USR Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, il acuza pe premierul Sorin Grindeanu ca a mintit de doua ori in legatura cu accesarea fondurilor europene pentru constructia de noi penitenciare, prima oara cand a dat vina pe Guvernul Ciolos, iar a doua oara cand s-a angajat ca va rezolva problema intr-o saptamana.

Minciunile reies dintr-un raspuns oficial primit sub semnatura lui Sorin Grindeanu la o interpelare adresata de deputatul USR, arata Cristian Ghinea.

"Premierul Grindeanu ne-a mintit. O recunoaste chiar el, intr-un document oficial", a scris, marti, pe blog Cristian Ghinea.

Deputatul reaminteste momentul dificil prin care a trecut guvernul PSD-ALDE dupa adoptarea OUG 13, cand sute de mii de romani au iesit in strada, iar Sorin Grindeanu a fost chemat sa dea explicatii la Bruxelles.

"Intors de la Bruxelles, premierul psd-ist a facut o 'dezvaluire cutremuratoare'. Grindeanu anunta, fara sa clipeasca, faptul ca 'a aflat de la Bruxelles' ca UE ne oferise bani sa construim penitenciare, dar guvernul Ciolos a refuzat. (...) 'S-a spus acest lucru de catre Comisia Europeana, a fost refuzat'", a scris pe blog Ghinea, facand trimitere la transcriptul declaratiilor, postat pe site-ul Guvernului.

Mai mult, premierul si-a luat un angajament personal.

"Saptamana asta - si o sa vedeti concret acest lucru - vom trimite oficial, din partea Guvernului Romaniei, pentru Comisia Europeana, o cerere prin care spunem ca dorim sa accesam fonduri de acest tip, urmand sa ne miscam - daca pot spune asa - foarte repede, astfel incat sa putem sa accesam aceste fonduri", a declarat atunci Sorin Grindeanu.

Cristian Ghinea sustine ca premierul "batea campii", pentru ca "este imposibil de modificat un Program Operational stabilit deja cu Comisia Europeana intr-o saptamana". Asa ca i-a cerut premierului explicatii printr-o interpelare parlamentara, ca sa afle ce s-a mai intamplat intre timp.

In raspunsul oficial primit, se arata de la bun inceput ca "Inca din luna iunie a anului 2016, la nivelul guvernului au fost intreprinse demersuri pentru initierea unor negocieri cu Comisia Europeana, in sensul modificarii Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) astfel incat prin acesta sa poata fi accesate fonduri pentru finantarea infrastructurii penitenciare".

"Deci guvernul Ciolos a demarat discutiile cu Comisia Europeana, nu a refuzat propunerea Comisiei, asa cum sustinea Grindeanu la TV. Cat despre termenul de o saptamana invocat de premier, o noua minciuna", comenteaza Cristian Ghinea pe blog.

Acelasi document oficial mai arata ca Ministerul Dezvoltarii "a trimis, la data de 09.03.2017, catre comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, o solicitare de sprijin din partea Comisiei Europene", iar Corina Cretu in data de 27.03 a "precizat ca in cel mai scurt timp o sa raspunda solicitarii".

"Concret, Grindeanu nu a trimis nimic intr-o saptamana si nici nu a facut nimic concret in acest sens. Faptul ca a apelat la o 'cunostinta psd-ista' din Comisie nu inseamna ca a demarat efectiv procedurile de unde le-a lasat guvernul Ciolos. PSD-istii ne-au bombardat cu minciuni in campania electorala si dupa alegeri, in special in timpul crizei ordonantei 13", a conchis deputatul USR, care a publicat pe blog raspunsul la interpelare.

De altfel, intr-un raspuns oficial primit recent, la solicitarea Ziare.com, din partea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) se arata urmatoarele: "Alocarea financiara a Fondurilor Structurale si de Coeziune pentru perioada 2014-2020 nu prevede ca obiective finantabile constructia de penitenciare. Desi au fost facute demersuri in acest sens, inclusiv o scrisoare comuna a ministrilor justitiei din cele 12 state membre ale UE adresata Comisiei Europene, la acest moment, constructia de penitenciare nu este eligibila in cadrul proiectelor cu finantare europeana".

Citeste mai multe despre: Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ghinea Grindeanu mintit fonduri penitenciare , #USR