The Guardian, despre umorul negru marca Mungiu

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 15:30
2003 citiri
The Guardian, despre umorul negru marca Mungiu
Foto: The Guardian

Noul film al lui Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", desi este mai usor de inteles din punct de vedere al complicitatii intrigii si mai comercial decat "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", este o comedie neagra ca la carte, cu rasete intunecate, modalitatea Romaniei de a se mentine normala, nu doar in perioada comunista, ci si acum, scrie presa britanica.

"Rasetele intunecate sunt modalitatea Romaniei de a se mentine normala, nu doar in acele vremuri, ci intr-un fel, si acum. Comedia este un mod de a privi inapoi la oroarea de atunci fara mania si disperarea care devin insuportabile", scriu cei de la The Guardian.

"Este comparabil cu piesa 'Teama si mizeriile celui de-al treilea Reich', a lui Bertolt Brecht, insa are un umor mai sec, mai viclean. Descrie unele dintre povestile din film, printre care si cea a unei persoane care retuseaza fotografiile lui Ceausescu pentru a-l face pe acesta sa arate la fel de inalt si impozant precum Giscard d'Estaing.

Dar cel mai bun mini-film este povestea unei familii infometate, la fel ca restul romanilor, care decide ca cea mai buna metoda de ucidere a unui porc este gazarea, in locul traditionalei metode de taiere, pentru ca vecinii sa nu afle ca au carne de porc. Este o farsa extrem de tensionata care imi aminteste in mod placut de 'A Private Function' al lui Alan Bennett", il elogiaza jurnalistii de la The Guardianpe Mungiu, devenit un rasfatat al presei internationale dupa noaptea cand filmul romanesc a fost vedeta de la Cannes.

"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", "o capodopera necrutatoare", a fost filmul care a deschis usile cinematografiei romanesti pe plan international, mai spun criticii straini, insa nu fara sa adauge ca aceiasi realizatorii de film romani sunt, totodata, capabili si de cea mai intunecata comedie.

O alta concluzie este ca filmul romanesc incepe sa aiba o aroma din ce in ce mai imposibil de definit incepand cu "Moartea domnului Lazarescu", regizat de Cristi Puiu, un omagiu satiric adus nemerniciei acelor vremuri, "Politist, Adjectiv", satira stranie a lui Corneliu Porumboiu, si ajungand apoi la "Amintiri din Epoca de Aur", o comedie suta la suta neagra.

Noul film al lui Cristian Mungiu este o colectie de episoade cinematografice despre viata in timpul regimului, garnisite cu dispret, suprarealism si umor macabru. Mungiu este singurul scenarist al filmului, insa a "sub-contractat" regia unui grup de alti regizori Ioana Uricaru, Hanno Hofer si Constantin Popescu. Povestile sunt bazate pe mituri urbane - zvonuri despre absurditatile ridicole pe care romanii le-au suferit sub regimul comunist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Amintiri din epoca de aur, #Cristian Mungiu The Guardian comedie, #comedie neagra umor negru romani , #Amintiri din epoca de aur