Ziare.com
Cristian Mungiu

Despre Cristian Mungiu

Cristian Mungiu este regizor si scenarist. Filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile l-a facut celebru in 2007 dupa ce a castigat Marele Premiu al Festivalului International de Film de la Cannes – Palme d'Or.

Nascut pe 27 aprilie 1968, la Iasi, Mungiu este casatorit din 1991 cu Izabela si impreuna au un fiu, Vladimir.

Sora sa, Alina Mungiu Pippidi, medic de profesie, este politolog, fiind una dintre cele mai cunoscute voci ale societatii civile.

Studii

In 1998 a absolvit cursurile Academiei de Teatru si Film din Bucuresti

A absolvit si Facultatea de Litere de la Iasi

Inceputurile

Cristian Mungiu a declarat ca visa sa devina regizor inca dinainte de Revolutie, dar abia dupa ce a terminat Literele la Iasi, s-a inscris, in sfarsit, la Teatru.

Inainte de asta, a picat examenul la Facultatea de Medicina (prin 1986) si intre 1993-1994, a avut un "an de activitate de bugetar in invatamantul de stat", cand a fost cadru didactic la Liceul Sanitar din Iasi.

A lucrat o perioada ca profesor, precum si ca ziarist si moderator la radio si la televiziune.

Succesul de la Cannes

In mai 2007, Cristian Mungiu a castigat premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Performanta lui Mungiu nu are corespondent in filmografia din Romania, doar Liviu Ciulei reusind sa castige premiul pentru cea mai buna regie, in anul 1965, pentru filmul Padurea Spanzuratilor.

"Este o poveste ceea ce se intampla. Acum un an nici nu visam la acest proiect, acum sase luni nu aveam bani, apoi speram sa ajungem la Cannes indiferent la ce sectiune. Sa fim aici", a declarat Cristian Mungiu la primirea trofeului. El a multumit juriului si intregii organizari a festivalului pentru ca au acordat o sansa filmului sau.

"Acest Palme d'Or va fi o veste buna pentru toate filmele fara buget prea mare, pentru ca nu e nevoie de multi bani sau de mari vedete pentru a castiga un Palme d'Or", a mai spus regizorul roman.

Realizata excelent, pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" prezinta povestea unei tinere (interpretata de Laura Vasiliu) care avorteaza un copil nedorit si suporta apoi consecintele, intr-o Romanie comunista si dezumanizata.

Actiunea se petrece inainte de '89, intr-un sistem totalitar. Titlul descrie lungimea exacta a perioadei in care Gabita (Laura Vasiliu) a lasat ca lucrurile sa se deruleze pana sa caute o persoana care face avorturi ilegale. Otilia, prietena sa, nu numai ca o ajuta pe Gabita sa gaseasca banii necesari pentru procedura, dar se si duce sa se intalneasca cu omul care urmeaza sa realizeze operatia.

Filmul lui Mungiu a mai castigat la Cannes filmul FIPRESCI, decernat de Federatia internationala a criticilor de film.

Filmul a fost nominalizat si la premiile "Globul de Aur".

Pentru aceasta performanta, presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a conferit printr-un decret Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler regizorului Cristian Mungiu, "pentru contributia sa, prin care s-a evidentiat ca exponent al tinerei generatii de regizori romani, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei nationale".

Alte filme premiate

La terminarea facultatii de teatru a contribuit in calitate de regizor secund la filme cunoscute precum Le Capitaine Conan (1996, regia Bertrand Tavernier) si Train de Vie (1998, regia Radu Mihaileanu).

Mungiu a mai regizat cateva scurtmetraje, pentru care a primit mai multe premii, printre care si cel pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Dakino, in anul 2000, pentru Zapping.

Este regizor si al lungmetrajului Occident care a fost prezentat in 2002 in cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, obtinand Marele Premiu la Festivalul International de Film Transilvania.

Filmografie

Amintiri din Epoca de Aur (2009) – regizor si scenarist

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) – regizor si scenarist

Offset (2006) - producator

Obiecte pierdute - segmentul "Curcanii nu zboara" (2005) – regizor

Obiecte pierdute (2005) – regizor si scenarist

Canton (2005) – scenarist

Apartament 19 (2005) - producator

Occident (2002) – regizor si scenarist

Zapping (2000) – regizor si scenarist

Corul Pompierilor (2000) - regizor

Nicio intamplare (1999) - regizor

Mana lui Paulista (1999) - regizor

Mariana (1998) – regizor si scenarist

Premii

Marele Premiu "Palme d'Or" la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile

Premiul acordat de administratia educatiei nationale din Franta la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile

Premiul acordat de catre Federatia Internationala a Presei Cinematografice la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile

"Cel mai bun regizor european" pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, premiu oferit de Academia Europeana de Film, 2007

Marele Premiu la Festivalul International de Film Transilvania (2002), pentru filmul Occident

Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Dakino (2000), pentru scurtmetrajul Zapping

Cristian Mungiu
Cristian Mungiu

Data nasterii:  27 aprilie 1968

Cariera:  - regizor, scenarist, producator de film

Evenimente importante:  - in 2007 a castigat marele premiu la Cannes

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Cristian Mungiu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor