Presa straina: Filmul lui Mungiu, "un portret al fricii din inima intunecata a Europei"

Luni, 21 Mai 2012, ora 16:30
6777 citiri
Presa straina: Filmul lui Mungiu, "un portret al fricii din inima intunecata a Europei"

Premiera mondiala de la Cannes a celui mai recent film al lui Cristian Mungiu, "Dupa dealuri", a declansat aproape imediat dupa difuzare un val de reactii in presa europeana si mondiala.

Reconstituirea povestii de exorcizare de la Tanacu, care a dus la moartea unei tinere calugarite, naste reactii controversate, de la dezaprobare pana la aplauze admirative.

Prestigiosul Hollywood Reporter constata ca, "daca in filmul sau anterior ("4 luni, 3 saptamani si 2 zile" - n.red.) a tratat efectele corozive ale comunismului asupra oamenilor obisnuiti, in aceasta noua productie, Mungiu se concentreaza asupra coruptiei si abuzului existente in alta institutie atotputernica, Biserica Ortodoxa Romana".

De altfel, intr-un interviu acordat publicatiei, Mungiu spune ca "este greu de inteles de ce se aloca intre 200 si 400 de milioane de euro pentru Catedrala Mantuirii Neamului, intr-o tara saraca in care sunt deja 20.000 de biserici, in contrast cu numai 5.000 de scoli si 500 de spitale".

"Crud, lipsit de zorzoane si frapant", astfel este descris "Dupa dealuri" de catre o alta publicatie de specialitate, Screen Daily. "Filmul este o reprezentare neobisnuita a unui caz de exorcism din Romania, care a reusit sa divizeze publicul, unii considerand ca este o realizare de exceptie, in timp ce altii il acuza de senzatinolism pretentios. Cu siguranta ca filmul nu va trece nebagat in seama".

Britanicii de la The Guardian au alocat si ei spatiu pentru o cronica dedicata filmului. "Regizorul roman Cristian Mungiu ne-a oferit un portret inspaimantator, dar briliant, al fricii si irationalitatii existente in inima intunecata a Europei.

In ciuda temei exotice, filmul are un mesaj tulburator despre cum alegem sa ne construim constiinta de sine pentru a justifica alegeri in situatii in care nu avem de ales. Un film agonizant si misterios".

Ziarul Le Figaro, citat de Mediafax, scrie in editia de duminica, 20 mai, ca noua creatie a lui Mungiu "nu este numai un film, este o opera de arta".

Jurnalistii francezi descriu filmul in termeni elogiosi, o productie in care "respiri un aer diferit", ce duce la o "stare de gratie". "Ar trebui aproape sa ne cerem scuze ca folosim aceste cuvinte mari", spune ziarul.

In acelasi timp, Associated Press constata atmosfera rece si ritmul lent al filmului de doua ore si jumatate, ajungand la concluzia ca acestea ar putea crea disconfort pentru spectatori.

Criticii de film se feresc sa faca predictii privind sansele productiei lui Cristian Mungiu de a obtine Palme d'Or. "Ar fi frumos, dar este destul de putin probabil", a recunoscut regizorul roman in interviul acordat Hollywood Reporter.

"Dupa dealuri" a fost deja achizitionat pentru difuzare in 10 tari, printre care si Statele Unite.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...