Si totusi Constitutia... (Opinii)

Luni, 17 Iunie 2013, ora 23:41
1606 citiri
Si totusi Constitutia... (Opinii)
Foto: Puterea

E si a Puterii, si a Opozitiei, de aceea revizuirea ar avea nevoie de aportul amandurora.

Numai ca, dupa ce Forumul Constitutional si-a incheiat activitatea, iar presedintele acestuia, Cristian Parvulescu, a predat Parlamentului Romaniei propuneri sistematizate pentru revizuire, confruntarea politica s-a inflamat, iar spiritele politicianiste si populiste au reinviat. Desi gestul ar fi trebuit sa starneasca emulatie in mass-media si sa aduca noi contributii la imbunatatirea legii supreme.

Din pacate, motivele nu sunt legate neaparat de versiunile propuse spre adoptare, ci de avantajul de imagine si notorietate al celor ce activeaza in respectiva Comisie si al presedintelui acesteia, Crin Antonescu, acuzat ca-si netezeste drumul spre mandatul de presedinte.

Altfel nu-ti poti explica de ce politicieni, demnitari si mai ales jurnalisti ai Opozitiei au cautat si cauta diverse cai si forme de atac impotriva initiatorilor, incercand sa le desconsidere eforturile si bunele intentii. Joc in care, din cat se vede, au intrat si Cotrocenii. Or asta nu mai este propice realizarii unei variante pentru un sfert de secol, macar.

In loc de colaborare si lucru in echipa...

Trebuie spus de la inceput ca variantele amendamentelor trecute de Comisia pentru Revizuirea Constitutiei vor mai trece si prin filtrul Curtii Constitutionale, capatand forma definitiva prin votul celor doua camere parlamentare dupa vacanta de vara.

Asa ca drumul catre votul final si forma definitiva a articolelor abia a inceput. Speculand diversitatea opiniilor si adversitatea sustinatorilor, presa a amplificat imaginea bataliei pana la grotesc si apocaliptic, dand serioase batai de cap si comisiei, dar si specialistilor antrenati in revizuire.

Chiar daca rolul presei si al televiziunilor era acela de a informa corect populatia, iata ca tocmai declansarea razboiului politic pe Constitutie ii tine departe pe cetateni de lucrarile asupra acesteia.

Probabil ca nu e nimeni interesat de un referendum in cunostinta de cauza. Probabil ca participarea cetatenilor la croirea propriului viitor este dorita doar in tari civilizate, Romania avand inca de furca sa implementeze principiile democratiei.

Adversitati si contre

In loc sa genereze discutii serioase despre cele mai bune variante de articole, in loc sa antreneze in continuare specialistii catedrelor din universitati sau din alte diverse domenii, mediile au preluat doar disensiunile pasibile sa aprinda valvataia politica si sa aduca prin politizare plus-puncte partidei atacatorilor.

In aceste conditii, ca si in alte situatii din ultimul an, se incearca prin diverse mijloace compromiterea politica a initiatorilor si a actiunii de modernizare a Legii Fundamentale numai fiindca ea apartine USL. Numai fiindca in fruntea comisiei se afla Crin Antonescu.

Transparenta si cvorum

Se aduc acuze de netransparenta decizionala, dar in fruntea Forumului Constitutional s-a aflat dl Cristian Parvulescu, personalitate in afara de orice dubiu, care a adunat si sistematizat constiincios toate propunerile de amendamente venite de la orice cetatean.

Sedintele au fost publice, desfasurandu-se in prezenta jurnalistilor si a televiziunilor. In aceasta perioada, nimeni nu s-a putut plange ca nu i s-au primit propunerile. Si totusi atacurile pe aceasta tema continua.

In plus, prin comisia parlamentara nu poate trece nicio varianta fara vot majoritar si cvorum, fara a se asculta parerile tuturor intervenientilor. A nu se uita, spre exemplu, ca activitatea de legiferare a 17 acte foarte importante pentru destinul Romaniei in guvernarile Boc si Ungureanu a constat in angajarea raspunderii guvernamentale fara ca vreun deputat sau senator sa poata completa o virgula.

Ca la Ploiesti...

Cea mai graitoare este atitudinea prezidentiala fata de eforturile de revizuire a Constitutiei. Dupa ce a spus de mai multe ori ca isi pune in joc mandatul daca noua Putere trece la elaborarea unei noi variante de Constitutie, acum si-a schimbat parerea. Nimic nu este bun, incompetentii misuna peste tot, solutiile alese sunt impotriva poporului roman, iar fara implementarea referendumului din 2009 actualele modificari nu vor trece.

Iata ca lucrurile nu sunt deloc simple: desi la elaborarea amendamentelor au participat specialisti in drept constitutional, cam tot ce are mai merituos Romania la ora actuala, plus reprezentantii societatii civile implicati in modernizarea legislatiei, toti sunt acuzati de rele intentii. Semn ca politica aceasta se satisface doar pe sine, iar dorintele poporenilor de a fi mai bine guvernati se izbesc de interesele politice inguste ale unora si ale altora.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#revizuire Constitutie, #modificari Constitutie, #USL revizuire Constitutie , #stiri Cristian Parvulescu