Piedone, criticat pentru expunerea unei minore însărcinate în timpul unui control triumfalist: ”Ce faci, păpușă?” VIDEO

Marti, 18 Iulie 2023, ora 19:21
5923 citiri
Piedone, criticat pentru expunerea unei minore însărcinate în timpul unui control triumfalist: ”Ce faci, păpușă?” VIDEO
Cristian Popescu Piedone, în inspecție la centrului ”Cireşarii II” FOTO Facebook

Deputatul USR Oana Ţoiu a sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) privind înregistrarea video în care primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, se adresează într-un limbaj nepotrivit unei adolescente minore însărcinate din Centrul de primire în regim de urgenţă ”Cireşarii II”.

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului este instituţia care trebuie să semnaleze derapaje de acest gen, având printre atribuţii respectarea drepturilor copilului, inclusiv dreptul la demnitate şi dreptul la utilizarea propriei imagini. Or, după cum s-a văzut în înregistrare şi chiar şi primarul Popescu Piedone a recunoscut, mama minoră nu dorea să fie filmată şi nici să-i fie folosită imaginea. ANPDCA poate dispune ştergerea înregistrării din mediul online şi poate aplica o sancţiune, care chiar dacă nu va avea efect asupra primarului Sectorului 5 în mod individual, va stabili o normă de comportament pentru alţi politicieni”, a afirmat Oana Ţoiu, membră în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, conform unui comunicat de presă transmis marţi, 18 iulie, de USR.

Potrivit sursei citate, Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, semnată şi de România şi ratificată prin Legea 18/1990, prevede că niciun copil nu va face obiectul ingerinţelor arbitrare sau ilegale în viaţa sa personală, familia sa, domiciliul sau corespondenţa sa şi nici al unor atacuri ilegale la onoarea şi reputaţia sa. ANPDCA este instituţia din statul român care trebuie să monitorizeze respectarea principiilor şi drepturilor stabilite prin Convenţie.

De asemenea, Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului stabileşte că orice copil are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale şi interzice orice acţiune de natură să afecteze acest drept.

Deputatul USR a cerut ANPDCA să dispună, de urgenţă, ştergerea înregistrării care aduce atingere demnităţii minorei şi reputaţiei acesteia.

În plus, Oana Ţoiu a solicitat ANPDCA informaţii privind numărul mamelor minore din municipiul Bucureşti, numărul mamelor minore din municipiul Bucureşti înscrise într-o formă de învăţământ, măsurile de prevenire a sarcinii la minore implementate în cadrul serviciilor de protecţie, rezidenţiale şi nerezidenţiale, conform datelor existente la nivelul ANPDCA, măsurile de sprijin al mamelor minore în şcolarizare - inclusiv disponibilitatea centrelor rezidenţiale de a pune la dispoziţie echipamente pentru şcoala hibrid, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei - în curs de implementare de către ANPDCA pentru anul şcolar 2023-2024.

Videoclipul postat de primarul Sectorului 5

Într-un film postat pe Facebook, Cristian Popescu Piedone, o concediază, în faţa camerei de filmat, pe şefa centrului ”Cireşarii II”, după ce constată că o tânără internată acolo este însărcinată.

”Ce faci, păpuşă? Tu eşti aici, în centru? Şi eşti gravidă?” îi spune primarul tinerei care este vizibil nemulţumită de faptul că este filmată.

Discuţia edilului continuă cu şefa centrului. ”E gravidă? Câţi ani are?”, întreabă el, o voce de femeie răspunzându-i: ”15”. ”Şi cum a rămas gravidă?” continuă primarul, la care i se răspunde că fata părăseşte ”fără permisiune centrul, frecvent”. ”Cum adică părăseşte fără permisiune? Cine este şeful centrului”, continuă edilul.”Eu”, îi răspunde interlocutoarea. În acel moment, primarul o concediază. ”Aţi fost şeful centrului! Încheierea contractului de.. cum să părăsească centrul şi vine gravidă înapoi? Pentru ce răspundem de ei? Să rămână gravidă la 15 ani?”, spune primarul.

Din fundal, se aude vocea adolescentei: ”Dar e treaba ta, domnu, ce fac io?”

”Păi e treaba mea, dacă stai în casa asta, a statului, e treaba mea, domnişoară! Nu a mea, a instituţiei respective! Cum adică părăseşte centrul? Cum adică părăseşte centrul? Ori avem grijă de copii, ori le dăm drumul pe stradă! Încetarea contractului de muncă, numirea unui nou administrator aici! Doamnă, puteţi să vă îmbrăcaţi şi plecaţi acasă! În clipa asta vă duceţi la viceprimarul de resort, vă mulţumesc pentru colaborare! Până angajăm, transferaţi din direcţie un om responsabil! Aveţi societate de pază aici? Vreau întâlnire cu ei, reziliat contractul şi la societatea de pază! Cum, intră cineva care iese, cum iese? Poate face hotel, bordel aici cu minori! Păi suntem nebuni? E viaţa ei, dar nu în instituţia în care răspundem!”, mai spune Popescu Piedone.

El a cerut ca în astfel de cazuri să fie declanşată anchete sociale pentru ca părinţii fetelor să nu acuze autorităţile.

El a dat angajaţilor sfaturi legate de gestionarea spaţiului din centru, despre modul cum trebuie ţinute alimentele, ambalajele acestora şi chiar mopurile.

Când una dintre angajate a încercat că vorbească, primarul nu a lăsat-o: ”Nu aveţi nimic! Mă uit ce este! Personal insuficient, nu veniţi cu doi oameni să ţineţi 54 de... şi restul voluntari, că nu-i plătim, şi restul băgăm banii în buzunar!”.

Edilul verifică inclusiv frigiderele, iar când angajatele se plâng că nu au loc şi de aceea pun legumele şi fructele lângă alte alimente, replică: ”Nu e loc? Bani în buzunar, la patron, să cumpere pentru loc! Aţi înţeles? Nu că nu e loc! Sănătatea omului nu înseamnă nu are loc patronul bani să-şi mai cumpere două frigidere! Că e patron, şi-a asigurat responsabilitatea!”, mai spune primarul.

El le-a cerut angajatelor să arunce toate celelalte alimente depozitate în frigiderul în care era depozitate ouăle, concluzionând: ”Vin să vă fac curat prin frigidere!”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Cristian Popescu Piedone, #primar sector 5, #mama minora, #expunere publica, #ANPDCA, #Oana Toiu USR , #stiri Cristian Popescu Piedone