Piedone cere anularea pedepsei din Dosarul Colectiv. Susținătorii fostului edil și-au „dat întâlnire” la Înalta Curte

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 03:25
3353 citiri
Piedone cere anularea pedepsei din Dosarul Colectiv. Susținătorii fostului edil și-au „dat întâlnire” la Înalta Curte
Cristian Popescu Piedone s-a săturat deja de pușcărie și cere anularea condamnării. FOTO: Facebook/Cristian Popescu Piedone

Piedone și alți trei inculpați condamnați pentru rolul lor în tragedia din Clubul Colectiv se judecă miercuri, 7 decembrie, pe rolul Înaltei Curți, unde se va dezbate primul termen al recursului în casație formulat de aceștia împotriva deciziei definitive a Curții de Apel București. Este vorba despre o cale extraordinară de atac pe care dacă petenții condamnați o pierd, doar CEDO îi mai poate salva.

Cristian Popescu Piedone (fost edil al Sectorului 4, condamnat definitiv la 4 ani de pușcărie), Alin Anastasescu (fost patron Colectiv – 11 ani și 8 luni), Antonina Radu (fugară, fost pompier – 8 ani și 8 luni) și Cristian Niță (fost director al firmei de artificii – 2 ani și 6 luni cu suspendare) au depus la Înalta Curte un recurs în casație prin care cer anularea deciziei de condamnare.

Oamenii lui Cristian Popescu Piedone s-au organizat pe Facebook, unde au lansat un apel către toți cetățenii care îl susțin pe edilul-pușcăriaș să vină în fața instanței supreme:

„Dacă vrei și tu ca Piedone să fie eliberat, vino pe 7 decembrie ora 9:00 la Înalta Curte de Casație și Justiție! Hai să fim toți alături de cel mai iubit primar din istoria Bucureștiului. Piedone este nevinovat! Asta datorită mai multor motive! Dar cel mai important motiv este că la data condamnării, faptele de care a fost acuzat ar fi fost PRESCRISE!!!”, se arată îm mesajul postat pe Facebook de susținătorii lui Piedone cu o zi înainte de proces.

Recursul în casație este o cale extraordinară de atac reglementată de art. 438 din Codul de procedură penale, care poate fi exercitată numai în anumite situații, din care enumerăm:

 • s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege
 • instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate
 • instanţa nu s-a pronunţat asupra unuia sau mai multor motive de apel
 • inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală
 • hotărârea cuprinde motive contradictorii ori motive străine de natura cauzei

Potrivit legii, aceste motive pot constitui temei al casării hotărârii doar dacă nu au fost invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori dacă, deşi au fost invocate, au fost respinse sau instanţa a omis să se pronunţe asupra lor.

Piedone și angajații statului, „iertați” de despăgubiri în Dosarul Colectiv

Magistrații Curții de Apel București au pronunțat pe 12 mai 2022 sentințele definitive în dosarul Colectiv.

Din dispozitivul deciziei definitive rezultă că Piedone și funcționarele de la Primărie, precum și cei doi pompieri – toți 6 angajați ai statului român care nu și-au făcut treaba – sunt excluși de la plata daunelor către familiile celor decedați sau cele ale răniților din Colectiv.

Cei care trebuie să plătească în solidar milioane de euro sunt foștii patroni Colectiv, artificierii, firmele și două instituții: Primăria Sectorului 4 și ISU. Ultimele două au depus deja contestații împotriva executării și arată că n-au bani să plătească.

Inculpații din Dosarul Colectiv, cu pedepsele scăzute în apel

Iată pedepsele definitive din Dosarul Colectiv:

 • Alin Anastasescu (patron Colectiv) - 11 ani şi 8 luni (pe fond: 11 ani şi 8 luni închisoare)
 • Paul Gancea (patron Colectiv) - 6 ani şi 4 luni (pe fond: 11 ani şi 8 luni închisoare)
 • Costin Mincu (patron Colectiv) - 8 ani (pe fond: 11 ani şi 8 luni închisoare)
 • Daniela Niţă (directoarea firmei de artificii, decedată) - încetarea procesului penal prin deces (pe fond: 12 ani şi 8 luni de închisoare)
 • Cristian Niţă (director firmă artificii) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare (pe fond: 3 ani şi 6 luni de închisoare)
 • Viorel Zaharia (pirotehnist) - 6 ani şi 10 luni (pe fond: 9 ani şi 8 luni)
 • Marian Moise – (pirotehnist) - 6 ani şi 10 luni (pe fond: 9 ani şi 8 luni)
 • Antonina Radu (pompier) - 8 ani şi 8 luni (pe fond: 9 ani şi 2 luni)
 • George Petrică Matei (pompier) - 8 ani şi 8 luni (pe fond: 9 ani şi 2 luni)
 • Cristian Popescu Piedone (fost primar al PS4) - 4 ani (pe fond: 8 ani şi 6 luni)
 • Aurelia Iofciu (fostă angajată a PS4) – achitată (pe fond: 8 ani de închisoare)
 • Larisa Luminita Ganea (fostă angajată a PS4) – achitată (pe fond: 7 ani)

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodbye to Gravity.

O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune.

Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club pentru a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșirea din club, iar mulți au rămas blocați.

În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Citește și:
Dosarul Revoluției 3: „Lovitură de teatru” încă de la primul termen de judecată. De ce Ion Iliescu n-ar fi „de nasul” judecătorilor de la Înalta Curte
Dosarul Revoluției 3: „Lovitură de teatru” încă de la primul termen de judecată. De ce Ion Iliescu n-ar fi „de nasul” judecătorilor de la Înalta Curte
Dosarul Revoluției 3 – cu Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu și Iosif Rus inculpați pentru infracțiuni contra umanității – a suferit o „lovitură de teatru” chiar de la primul termen...
Dosarul Revoluției 3 începe vineri pe rolul Instanței Supreme. Pe unde s-a „plimbat” cauza penală privind evenimentele din 1989 în ultimii 33 de ani - CRONOLOGIE
Dosarul Revoluției 3 începe vineri pe rolul Instanței Supreme. Pe unde s-a „plimbat” cauza penală privind evenimentele din 1989 în ultimii 33 de ani - CRONOLOGIE
Primul termen din noul Dosar al Revoluției se va judeca la Înalta Curte vineri, 27 ianuarie 2023, dată la care vor fi citați cei trei inculpați pentru crime împotriva umanității – Ion...