Tentativa lui Cristian Popescu Piedone de a castiga alegerile pentru Primaria Sectorului 4 cred ca reprezinta un esec institutional al societatii romanesti.
Nu avem inca acea retea sociala capabila sa impuna comportamentul moral si acesta e un semn de mare slabiciune.
Cristian Popescu Piedone e primarul care a semnat avizul de functionare a clubului Colectiv, locul in care au murit 64 de oameni in urma unui incendiu. La presiunea publica si-a dat demisia, dar, dupa jumatate de an, s-a intors.
Prima lui candidatura a fost respinsa, un complet de judecatori s-a pronuntat in urma contestatiei avocatului Piperea, motivand ca lista cu sustinatori are semnaturi false.
Piedone s-a apucat din nou sa stranga adeziuni. N-ar fi nicio problema daca acesta s-ar prezenta in fata cetatenilor si ar fi pedepsit prin vot. Ar primi exact ceea ce merita.
Numai ca marea problema apare la alegatori, locuitorii din Sectorul 4 al Capitalei il sustin astazi pe Piedone intr-o mare proportie, potrivit sondajelor din lunile de dupa tragedie. Iar aici vad eu adevarata prapastie morala pe fundul careia se zbate societatea romaneasca.
E o totala deconectare dintre faptele liderilor politici si reactia oamenilor. Din pacate, o buna parte dintre alegatori are valori paralele cu cele ale lumii civilizate, iar atunci e foarte greu ca personaje din categoria lui Piedone, Vanghelie si multi altii sa poata fi oprite sa ajunga in pozitii de putere.
Un context corupt a generat o scurtatura pentru indivizi dubiosi. Daca procurorii ar fi reactionat din vreme la pomenile electorale, la falsificarea alegerilor, la cumpararea de voturi, acestia n-ar fi avut nicio sansa.
Probabil, la nivel de discurs, toata lumea isi doreste un oras mai curat, mai functional, mai prietenos, mai sigur, dar multi nu-si pot imagina locul in care traiesc altfel pentru ca, pur si simplu, nu-si pot reprezenta acel altfel.
Si abia aici vine vorba de educatie. Pentru ca o persoana independenta, libera, civilizata realizeaza ca Oraselul Copiilor din Bucuresti e o mizerie, in ciuda spoielii de suprafata si a faptului ca acolo s-au cheltuit milioane de euro.
Nu poti sa spui ca banii cetatenilor au fost folositi in interesul lor, din moment ce nu exista o parcare ca lumea, iar ca sa urci un amarat de deal faci o ora si alta ora ca sa-l cobori. In interior, oamenii se deplaseaza ca oile pe o poteca de piatra, ingusta de 50 de centimetri. Asta ca sa dau doar un exemplu de succes al edilului Piedone.
Orice incendiu sau cutremur care va atinge parcul intr-o zi de weekend va face mult mai multe victime decat in Colectiv.
Din pacate, acest lant al slabiciunilor va fi greu de rupt. Populustii fara responsabilitate vor candida in continuare, pentru ca nu-i doare gura sa promita marea cu sarea, iar oamenii vor avea tendinta sa-i aleaga intotdeauna pe gargaragiii celebri, in lipsa unor alternative competitive.
Dar va fi suficient sa ajunga in fruntea vreunei primarii un manager onest pentru a se schimba toate regulile. Au mai fost exceptii, amintiti-va de Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, in primul mandat, cand efectiv a socat intregul oras prin ce a reusit sa realizeze in parohia lui. Din pacate, povestea de succes n-a durat, astazi fiind invinuit pentru fapte de coruptie.
Atata vreme cat nimeni nu prea vrea sa transforme comunitatile noastre in locuri placute, in care merita sa traiesti, e greu sa duci discutiile din campania electorala intr-o zona practica, dar si mai greu e sa gasesti un raspuns la intrebarea ce ar putea face pentru capitala Romaniei un personaj ca Gabriela Firea? Sectoarele sunt pe maini bune, Piedone si Vanghelie s-au intors!