Dosarul Colectiv a fost reunit, la doua zile dupa ce magistratii CAB au hotarat sa fie impartit in doua. Pronuntarea se amana pe toamna

Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 17:42
2460 citiri
Dosarul Colectiv a fost reunit, la doua zile dupa ce magistratii CAB au hotarat sa fie impartit in doua. Pronuntarea se amana pe toamna
Primarul Cristian Popescu-Piedone a primit 8 ani si 6 luni de inchisoare

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) s-au razgandit si au decis ca dosarele din cauza "Colectiv" sa fie reunite.

In urma cu doua zile magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au hotarat ca dosarul 'Colectiv' sa fie impartit in doua, iar fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, functionarii din primarie si cei doi pompieri sa fie judecati separat de patronii clubului.

Luni, instanta ar fi trebuit sa inceapa dezbaterile finale in dosarul 'Colectiv' si sa se pronunte pe o cerere ridicata din oficiu de catre cei doi judecatori ai completului, Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea incadrarii juridice a faptelor pentru o parte din inculpati, printre care si Piedone.

Cei doi magistrati au avut insa opinii diferite pe schimbarea incadrarii, iar Adina Pretoria Dumitrache a propus ca dosarul sa fie impartit in doua. Propunerea a dus la dezbateri aprinse intre judecatoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, si procurorul DNA si avocatii victimelor, pe de alta parte, trecandu-se chiar la amenintari cu amenzi din partea magistratului.

"Vreti sa fiti amendati? Respectati-mi sedinta de judecata. Stiu ca sunt multe emotii. Haideti sa nu intram in panica. (...) Imi trebuie un ciocan, ceva, va rog sa va linistiti", a incercat judecatoarea sa calmeze atunci spiritele.

Cu toate ca majoritatea celor prezenti in sala de judecata s-au opus, instanta a dispus impartirea dosarului in doua:

* in primul dosar urmau sa fie judecati, doar pe latura penala, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise, Daniela Nita - patroana firmei de artificii, Cristian Nita, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists. In acest caz, dezbaterile pe fond ar fi trebuit sa inceapa imediat.

* in al doilea dosar, urmau sa fie dezbateri, intr-un complet de divergenta, prin includerea unui al treilea judecator, atat pe fond, cat si pe cererea de schimbare a incadrarii juridice, cu inculpatii Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei si Antonina Radu si cele trei functionare din Primarie - Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea si Ramona Sandra Motoc. In acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.

Dosarele, reunite din nou

Miercuri, situatia s-a schimbat. S-a format un complet de divergenta, prin includerea unui al treilea magistrat, care a decis ca cele doua dosare sa fie reunite intr-unul singur, care a primit termen pentru data de 22 septembrie.

Consecinta este ca, in loc ca dezbaterile finale sa se incheie miercuri, asa cum se stabilise initial, procesul a fost amanat pentru la toamna.

De mentionat ca supravietuitori ai incendiului din Colectiv si rude ale victimelor au reclamat, intr-o scrisoare deschisa, decizia instantei de a discuta schimbarea incadrarii juridice a faptelor inculpatilor, sustinand ca aceasta ar duce la pedepse "mici si nesemnificative, disproportionate fata de gravitatea faptelor comise si a consecintelor lor, lucru care ar arunca o umbra adanca asupra intregului proces de justitie din Romania".

Potrivit documentelor instantei, au fost puse in discutie, din oficiu, urmatoarele schimbari ale incadrarilor juridice:

* pentru inculpatii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminita Larisa Ganea, Antonina Radu si George Petrica Matei - inlaturarea articolului 309 Cod penal, respectiv consecintele deosebit de grave;

* pentru inculpatii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminita Larisa Ganea si Sandra Ramona Motoc va fi pusa in discutie forma de vinovatie, intentia sau culpa, mai exact daca este vorba de abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu. In situatia in care se va aprecia ca este abuz in serviciu, se va pune in discutie ca pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatilor Cristian Popescu-Piedone si Aurelia Iofciu sa se aiba in vedere forma continuata, iar nu concursul de infractiuni;

* in ceea ce priveste inlaturarea articolului 309 Cod penal, Curtea pune in vedere ca dezbaterile sa vizeze si imprejurarea daca infractiunile de abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu pot produce, ca si consecinte, vatamarea corporala sau moartea unor persoane sau care sunt consecintele pe care le pot produce acest tip de infractiuni, ca urmare imediata.

Condamnarile de la instanta de fond

Procesul se afla in faza de apel, dupa ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, functionari din primarie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv.

Totodata, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - au primit cate 11 ani si 8 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Daniela Nita - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie, a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Motoc, referent superior - 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

Persoanele condamnate au fost obligate sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpatii, ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite. Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel de persoanele condamnate, dar si de catre procurori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#dosar Colectiv, #reunire cauze, #Cristian Popescu Piedone, #incendiu Colectiv , #stiri Cristian Popescu Piedone