Piedone scapă de o acuzație deosebit de gravă în Dosarul Colectiv. Noua încadrare juridică stabilită de judecători

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 14:12
7661 citiri
Piedone scapă de o acuzație deosebit de gravă în Dosarul Colectiv. Noua încadrare juridică stabilită de judecători
Piedone rămâne cu încadrarea de abuz în serviciu FOTO Ionuț Mureșan

Inculpații cu statut de funcționar public din Dosarul Colectiv - printre care se numără primarul Cristian Popescu Piedone și foștii lui subordonați de la Primăria Sectorului 4 s-au ales miercuri, 3 noiembrie, cu noi încadrări juridice în procesul care-i vizează.

Concret, Piedone rămâne cu încadrarea de abuz în serviciu, dar scapă de „consecințele deosebit de grave” ale acestei infracțiuni.

Iată noile încadrări juridice ale funcționarilor publici din Dosarul Colectiv:

Radu Antonina şi Matei George Petrică:

  • abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen.
  • uzurpare a funcţiei prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 300 C.pen. (eliminarea art.309 C.pen)

Popescu Cristian Victor Piedone:

  • abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL)
  • abuz în serviciu prev de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) - (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de abuz în serviciu).

Iofciu Aurelia

  • complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu).

„Respinge restul cererilor si sesizarilor din oficiu cu privire la schimbările de încadrări juridice ale faptelor inculpaţilor Radu Antonina, Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa şi Motoc Sandra Ramona. Stabileste că, la termenul din data de 17.11.2021 se va discuta compunerea completului care va solutiona cauza în continuare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 03.11.2021”, se mai arată în decizia instanței.

Iată ce prevede art. 309 Cod penal, de care a scăpat Piedone:

„Dacă faptele prevăzute în art. 297 (n.r. -abuzul în serviciu) … au produs consecințe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate”.

Când va avea loc următorul termen din Dosarul Colectiv

Pe data de 20 octombrie instanța a luat în discuție schimbarea încadrărilor juridice a inculpaților din Dosarul Colectiv, iar judecătorii au anunțat că se vor pronunța miercuri, 3 noiembrie.

Următorul termen a fost fixat pe data de 17 noiembrie când, cel mai probabil, vor avea loc dezbaterile finale.

Cererile de schimbarea a încadrărilor juridice au fost formulate atât la sesizarea din oficiu a instanței, cât și la solicitarea inculpaților.

Pentru a exemplifica ce pedeapsă riscă Cristian Popescu Piedone – cu precizarea că acesta ar putea să fie și achitat – redăm limitele de pedeapsă ale infracțiunilor reținute în cazul edilului:

  • Abuzul în serviciu – de la 2 la 7 ani de închisoare
  • Uciderea din culpă – de la 2 la 7 ani. Dacă magistrații vor reține și aliniatul 3 al Art. 192 din Codul penal, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.
  • Neglijența în serviciu – de la 3 luni la 3 ani închisoare sau amendă
  • Vătămarea corporală din culpă – închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În caz de condamnare, pedepsele pentru fiecare faptă se vor contopi, urmând ca Piedone să execute pedeapsa cea mai grea în care ar putea intra și un eventual spor, daca instanța va considera că acesta este necesar.

Condamnările din Dosarul Colectiv pronunțate de prima instanță

Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cristian Popescu Piedone, edil al Sectorului 4 la momentul incendiului din Clubul Colectiv, în prezent primar la Sectorul 5, a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, de Tribunalul București la 8 ani și 6 luni de închisoare.

Alături de Piedone au fost condamnate Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani de închisoare, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Daniela Niţă (între timp decedată) – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani.

De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodby to Gravity. O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune.

Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club de a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați. În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#colectiv, #patroni Colectiv judecati, #Piedone Colectiv, #curtea de apel bucuresti , #stiri Cristian Popescu Piedone