Judecătoarea din Dosarul Colectiv i-a repezit pe avocați: „Haideți că mă grăbesc!”. Ce s-a întâmplat la Curtea de Apel București

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 19:06
9748 citiri
Judecătoarea din Dosarul Colectiv i-a repezit pe avocați: „Haideți că mă grăbesc!”. Ce s-a întâmplat la Curtea de Apel București
Dezbaterile finale din Dosarul Colectiv vor avea loc în decembrie. FOTO: Ionuț Mureșan

Dezbaterile finale în Dosarul Colectiv se vor întinde pe 3 zile, începând cu data de 17 decembrie, apoi pe 20 și 21 decembrie, au anunțat judecătorii de la Curtea de Apel București.

În prima zi vor pune concluzii procurorii și avocații părților civile, urmând ca în zilele următoare să vorbească avocații inculpaților și cei condamnați pe fond.

Procesul în care sunt judecați Cristian Popescu Piedone, patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu –, precum și ceilalți implicați în autorizarea și verificarea clubului în care s-a petrecut tragedia din seara de 31 octombrie 2015 va fi soluționat de un complet format din judecătorii Adina Pretoria Dumitrache (președinte) și Andrei Iugan.

Cererea de recuzare a judecătorilor, respinsă de instanță

La termenul din data de 17 noiembrie instanța a decis să respingă cererea de recuzare formulată de unul dintre avocații victimelor îndreptată împotriva magistraților care au descis să îi schimbe încadrările juridice a faptelor lui Cristian Popescu Piedone și a altor trei inculpați în unele mai puțin grave.

Tot la termenul de miercuri, instanța a hotărât ca procesul să fie judecat de Adina Pretoria Dumitrache (președinte) și Andrei Iugan, fiind încheiată divergența dintre cei doi cu privire la schimbarea de încadrare – motiv pentru care a fost adusă în complet, la termenele trecute, judecătoarea Carmen Găină. Aceasta din urmă a părăsit prezidiul miercuri, după respingerea cererii de recuzare.

Au existat avocați care au cerut ca judecătoarea Carmen Găină să rămână în complet, argumentând că aceasta trebuie să redacteze, alături de ceilalți doi colegi, motivarea deciziei de schimbare de încadrare a faptelor pentru C.P. Piedone, Aurelia Iofciu, Radu Antonina şi Matei George Petrică.

Discuții aprinse cu privire la motivarea schimbării de încadrare juridică

Judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache s-a contrazis cu avocații, miercuri, după respingerea cererii de recuzare. Nu este prima dată când președinta completului de judecată face acest lucru, episoade similare petrecându-se în urmă cu câteva luni, când recuzarea a fost cerută chiar de către procuror.

„Am o chestiune prealabilă: am văzut că în încheiere nu este trecută motivarea. Curtea Constituțională a decis ca, în cazul unei decizii, în încheiere să fie trecută și motivarea. Or, motivarea nu există...”, a declarat unul dintre avocați.

„Nu există pentru că nu am făcut-o! Sau, mă rog, am făcut-o – dar pe scurt!”, i-a tăiat-o avocatului judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache.

Văzând că avocatul dă semne că nu a înțeles răspunsul, judecătoarea a continuat: „Motivarea este aceasta: apreciază că se impune eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de abuz în serviciu”.

„Deci, instanța consideră că aceasta este motivarea!”, a conchis avocatul.

„Da, aceasta este motivarea. Haideți mai repede, pe chestiunea compunerii completului, că mă grăbesc! Am pierdut deja 2 ore!”, l-a „zorit” judecătoarea pe avocat. Magistratul făcea referire la timpul scurs cu soluționarea cererii de recuzare, când un alt complet de la CAB a trebuit să se pronunțe asupra cererii.

Un tânăr avocat a intervenit timid: „Nu vreau să deranjez ședința de judecată, dar mai așteptăm o motivare?”

„Nu! Motivarea este asta. Nu mai așteptați o altă motivare!”, i-a răspuns președinta completului de judecată.

Cum a explicat judecătoarea „îndulcirea” faptelor lui Piedone

Un avocat în etate a ținut să puncteze: „Mie mi se pare că, în raport de dispozițiile CEDO, motivarea constă în a explica de ce și cum s-a ajuns la o anume soluție. Acest complet nu se poate dezinvesti (n.r. – anume că judecătoarea Carmen Găină nu poate pleca din complet) fără să explice pe larg de ce a ajuns la această soluție (n.r. – de schimbare a încadrării)”.

Alt avocat a argumentat că, în prezent, doar inculpații cărora li s-au admis cererile de schimbare a încadrărilor juridice au o motivare (anume C.P. Piedone, A. Iofciu, A. Radu și G. Petrică), nu și ceilalți inculpați, cărora li s-au respins aceste cereri.

Văzând că n-o scoate la capăt cu avocații, jud. Adina Pretoria Dumitrache i-a lămurit pe amândoi:

„Având în vedere că schimbarea încadrării juridice nu e pronunțare pe fond (n.r. – fondul apelului), considerăm că ne-am pronunțat. Pronunțarea pe schimbarea de încadrare nu reprezintă decât corespondența teoretică între faptele reținute în sarcina inculpaților și normele legale. Este vorba despre încadrările juridice pentru care au fost trimiși în judecată inculpații de către DNA și DNA militar. Deci, este o revenire la încadrările din rechizitoriu”, a conchis președinta completului de judecată.

Patru inculpați cu statut de funcționar public din Dosarul Colectiv - printre care se numără primarul Cristian Popescu Piedone - s-au ales miercuri, 3 noiembrie, cu noi încadrări juridice în procesul care-i vizează.

Concret, Piedone rămâne cu încadrarea de abuz în serviciu, dar scapă de „consecințele deosebit de grave” ale acestei infracțiuni.

„Respinge restul cererilor si sesizarilor din oficiu cu privire la schimbările de încadrări juridice ale faptelor inculpaţilor Radu Antonina, Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa şi Motoc Sandra Ramona”, se mai arată în hotărâre.

Condamnările din Dosarul Colectiv pronunțate de prima instanță

Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cristian Popescu Piedone, edil al Sectorului 4 la momentul incendiului din Clubul Colectiv, în prezent primar la Sectorul 5, a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, de Tribunalul București la 8 ani și 6 luni de închisoare.

Alături de Piedone au fost condamnate Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani de închisoare, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Daniela Niţă (între timp decedată) – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani.

De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodbye to Gravity.

O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune.

Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club de a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați. În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#dosarul colectiv, #apel, #Piedone Colectiv, #patroni club Colectiv, #curtea de apel bucuresti , #stiri Cristian Popescu Piedone
Comentarii
Poza floare albastra
floare albastra
rank 3
Singura sansa a celor de la Colectiv e CEDO
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5